Kesihatan Seksual

Perbezaan Perubatan antara HIV dan AIDS

HIV dan AIDS masih sering dianggap sebagai penyakit yang sama. Ia tidak menghairankan kerana dalam pelbagai literatur, penyebutan kedua-duanya sering digabungkan; misalnya "HIV dan AIDS" atau ditulis sebagai "HIV / AIDS". Sebenarnya, HIV dan AIDS adalah dua keadaan yang berbeza. Agar anda tidak lagi tersilap, perhatikan perbezaan antara HIV dan AIDS yang mesti diketahui dengan pasti.

Perbezaan utama antara HIV dan AIDS

Meringkaskan laporan UNAIDS, kira-kira 36.9 juta orang yang hidup dengan HIV / AIDS alias PLWHA di dunia, hanya sekitar 75% yang menyedari bahawa mereka mempunyai keadaan ini. Laporan UNAIDS juga menyatakan bahawa sekitar 940,000 orang di dunia mati akibat penyakit yang muncul sebagai komplikasi AIDS. Jadi, apa perbezaan yang jelas antara HIV dan AIDS?

1. HIV adalah virus penyebab, AIDS adalah peringkat akhir penyakit ini

Perbezaan antara HIV dan AIDS dapat dilihat dari penjelasan dua definisi tersebut.

HIV adalah sejenis virus yang menyerang sistem imun Virus Kekurangan Imuniti Manusia. Di dalam badan, HIV secara khusus merosakkan sel CD4 (sel T). Sel CD4 adalah bahagian dari sistem imun yang secara khusus ditugaskan untuk memerangi jangkitan.

Jangkitan HIV menyebabkan jumlah sel CD4 menurun begitu drastik sehingga sistem imun anda tidak cukup kuat untuk melawan jangkitan. Akibatnya, jumlahnya viral load HIV anda (jumlah virus HIV dalam darah anda) tinggi. Itu bererti sistem imun gagal berfungsi melawan HIV dengan betul.

Sementara itu, AIDS bermaksud Sindrom Kekurangan Kekebalan Tubuh dan dianggap sebagai peringkat akhir jangkitan HIV jangka panjang. AIDS adalah kumpulan gejala yang muncul ketika jangkitan HIV berada pada tahap yang sangat teruk. Orang dengan HIV boleh dikatakan menghidap AIDS jika jumlah sel CD4 di dalam badan mereka turun menjadi kurang dari 200 sel per 1 ml atau 1 cc darah.

Oleh itu, dapat dikatakan bahawa perbezaan yang paling penting antara keduanya adalah bahawa AIDS adalah penyakit kronik sebagai manifestasi jangkitan HIV yang melemahkan sistem imun.

Orang dengan HIV dan AIDS memiliki sistem kekebalan tubuh yang sangat lemah, jadi mereka sangat rentan terhadap risiko jangkitan oportunistik yang bersamaan dengan jangkitan HIV, seperti tuberkulosis dan radang paru-paru.

2. Menghidap HIV tidak semestinya mendapat AIDS

Perbezaan antara HIV dan AIDS kemudian dapat dilihat dari kemungkinan seseorang terkena kedua-duanya secara serentak. Ingat, HIV adalah virus yang menyebabkan jangkitan, sementara AIDS adalah keadaan terminal yang boleh disebabkan oleh jangkitan jangka panjang dengan virus.

Jadi secara teori, anda boleh menghidap HIV dan AIDS pada masa yang sama. Namun, tidak semua orang dengan HIV akan menghidap AIDS secara automatik di kemudian hari. Anda mungkin menghidap HIV, tetapi tidak menghidap AIDS. Berkat kemajuan dalam rawatan perubatan, orang yang hidup dengan HIV dapat menjalani kehidupan yang panjang dan sihat dengan kualiti yang hampir sama dengan orang normal yang lain.

Sebilangan besar penghidap penyakit Virus Kekurangan Imuniti Manusia boleh hidup selama bertahun-tahun (bahkan lebih dari 10 tahun) sebelum menghidap AIDS. Namun, anda yang didiagnosis menghidap AIDS pasti mempunyai jangkitan HIV.

Oleh itu, mendapatkan rawatan yang betul adalah kunci penting bagi penghidap HIV untuk mengelakkan daripada mendapat AIDS.

3. Gejala HIV dan AIDS berbeza

Perbezaan ketara antara HIV dan AIDS adalah gejala masing-masing. Ini termasuk perbezaan dalam penampilan gejala, keparahan gejala antara orang dengan HIV dan orang dengan AIDS, dan kesan penyakit ini pada tubuh anda.

Jangkitan HIV biasanya mengambil masa 10 tahun dari pendedahan pertama untuk menunjukkan gejala yang jelas. Itulah sebabnya orang yang mempunyai virus HIV mungkin tidak menyedari bahawa mereka telah dijangkiti selama bertahun-tahun.

Berikut adalah penjelasan yang lebih lengkap mengenai pelbagai gejala HIV dan AIDS.

Gejala HIV

Pada mulanya, virus HIV biasanya menghasilkan simptom yang serupa dengan selesema biasa dalam dua hingga empat minggu dari jangkitan. Gejala yang mungkin dirasakan pada minggu-minggu awal termasuk:

 • Demam
 • Keletihan
 • Ruam pada kulit yang tidak gatal
 • Kelenjar getah bening yang bengkak
 • Sakit otot
 • Sakit tekak
 • Berpeluh pada waktu malam
 • Terdapat luka di mulut seperti sariawan

Gejala HIV awal boleh reda dengan cepat kerana sistem imun anda pada tahap ini masih dapat mengawalnya. Tempoh masa ini disebut sebagai jangkitan akut.

Lama kelamaan, jumlah virus HIV akan terus meningkat jika tidak dirawat dan boleh menyebabkan berlakunya kependaman. Tempoh pendam ini boleh bertahan selama bertahun-tahun tanpa menimbulkan gejala.

Gejala AIDS

Semasa jangkitan Virus Kekurangan Imuniti Manusia telah berlangsung lama dan berkembang menjadi AIDS, penderita biasanya mengalami beberapa gejala khas yang lebih teruk. Gejala AIDS boleh berbeza dari satu orang ke orang lain dan cukup dikenali.

AIDS mempunyai simptom yang jauh lebih teruk daripada Virus Kekurangan Imuniti Manusia. Ini kerana penghidap AIDS biasanya mempunyai jumlah sel CD4 atau T yang berkurang secara drastik.

Tanpa sel CD4 yang mencukupi, tubuh akan mengalami kesukaran untuk melawan penyakit. Akibatnya, anda cenderung jatuh sakit walaupun terdapat jangkitan yang biasanya tidak membuat anda sakit.

AIDS biasanya menyerang apabila seseorang telah dijangkiti HIV selama 10 tahun dan tanpa mendapatkan rawatan. Pelbagai gejala yang biasanya muncul ketika anda menghidap AIDS, iaitu:

 • Thrush, lapisan putih tebal di lidah atau mulut kerana jangkitan kulat
 • Sakit tekak
 • Penyakit radang pelvis kronik
 • Mudah dijangkiti sebarang jenis jangkitan
 • Rasa sangat penat dan pening
 • Sakit kepala yang kerap
 • Penurunan berat badan yang drastik dalam masa yang singkat tanpa sebab yang jelas
 • Lebih mudah lebam
 • Cirit-birit, demam, dan berpeluh malam yang kerap
 • Kelenjar getah bening bengkak di tekak, ketiak, atau pangkal paha
 • Selalunya mengalami batuk kering yang panjang
 • Susah bernafas
 • Pendarahan dari mulut, hidung, dubur, atau vagina
 • ruam
 • Mati rasa di tangan atau kaki
 • Kehilangan kawalan otot dan refleks
 • Mengalami lumpuh

6. Kaedah berbeza untuk mendiagnosis HIV dan AIDS

Selain mengenal pasti gejala, perbezaan antara HIV dan AIDS juga ditentukan berdasarkan kaedah dan hasil diagnosis perubatan.

Cara mendiagnosis HIV

Apabila dijangkiti HIV, sistem imun anda menghasilkan antibodi khas yang melawan virus. Untuk memeriksanya, doktor mungkin mengesyorkan ujian darah atau air liur untuk mengesan antibodi terhadap virus HIV dan sama ada anda telah dijangkiti atau tidak.

Walau bagaimanapun, ujian ini hanya berkesan untuk beberapa minggu selepas jangkitan. Ujian lain bertujuan untuk mencari antigen, yang merupakan protein yang dihasilkan oleh virus HIV. Ujian ini dapat mengesan HIV hanya beberapa hari selepas jangkitan. Kedua-dua ujian sama tepat dan senang dijalankan.

Cara mendiagnosis AIDS

Sementara itu, cara untuk mendiagnosis AIDS berbeza. Terdapat beberapa faktor yang dapat menentukan kapan jangkitan HIV laten di dalam tubuh telah berubah menjadi AIDS.

Contohnya, berapa banyak sel CD4 yang tersisa di dalam badan. Orang yang sihat yang tidak dijangkiti HIV boleh mempunyai sekitar 500 hingga 1.200 sel CD4 setiap 1 cc / 1 ml darah.

Apabila jumlah sel ini menurun kepada 200 atau lebih sedikit, orang yang menghidap HIV dikatakan menghidap AIDS.

Faktor lain yang menunjukkan kehadiran AIDS adalah adanya jangkitan oportunistik. Pada orang yang sihat dengan sistem imun yang sangat baik, jangkitan ini tidak akan membuat mereka sakit secara automatik. Walaupun pada penderita AIDS jangkitan ini boleh melemahkan. Itulah sebabnya jangkitan ini disebut "oportunistik".

7. Perbezaan jangka hayat orang yang hidup dengan HIV dan AIDS

Perbezaan antara HIV dan AIDS juga dapat dilihat dari jangka hayat. Kedua-dua penyakit ini dapat mengurangkan jumlah penderita jika mereka terus ditinggalkan tanpa rawatan.

Pada orang dengan penyakit HIV sahaja, umumnya dapat hidup lebih lama mengikut keadaan kesihatan masing-masing. Ini hanya berlaku jika orang dengan HIV secara rutin mengambil obat antiretroviral setiap hari untuk mematikan virus, ya.

Sementara itu, orang dengan HIV yang sudah menghidap AIDS, biasanya bertahan sekitar 3 tahun. Sebaik sahaja anda mendapat jangkitan oportunistik yang berbahaya, jangka hayat tanpa rawatan menurun menjadi kira-kira 1 tahun.

Perbezaan antara HIV dan AIDS dalam jangka hayat berlaku kerana sangat sukar untuk memperbaiki kerosakan sistem imun.

Tetapi berkat kemajuan teknologi perubatan moden, jangka hayat seseorang yang menghidap AIDS sekarang jauh lebih baik daripada sebelumnya. Dalam perbezaan antara HIV dan AIDS ini, terdapat banyak orang yang hidup dengan HIV yang tidak mempunyai AIDS sepanjang hayatnya.

Dikutip dari laporan Kementerian Kesehatan Indonesia, tren angka kematian akibat AIDS di Indonesia juga terbukti terus menurun. Angka ini telah menurun dari 13.21% pada tahun 2004 menjadi 1.08% pada bulan Disember 2017. Ini menunjukkan bahawa usaha rawatan HIV / AIDS yang telah dilakukan setakat ini berjaya mengawal perkembangan penyakit ini.

HIV dan AIDS kedua-duanya tidak dapat disembuhkan

Dari banyak perbezaan antara HIV dan AIDS yang telah disebutkan, HIV dan AIDS juga mempunyai persamaan. Kesamaan antara keduanya adalah bahawa keduanya tidak dapat disembuhkan. Namun, itu tidak bermaksud bahawa orang yang hidup dengan HIV dan AIDS tidak berhak menjalani kehidupan yang sihat dan bahagia.

Walaupun tidak ada penawar, ada beberapa ubat yang biasanya diberikan untuk membantu mengatasi gejala dan meningkatkan kualiti hidup orang yang hidup dengan HIV / AIDS (ODHA).

HIV boleh dirawat dengan terapi antiretroviral (ART). ART membantu mengurangkan jumlah virus dalam darah dan cecair badan anda.

Biasanya ubat yang satu ini disyorkan untuk semua orang yang menghidap HIV, tidak kira berapa lama dia mempunyai virus di dalam tubuhnya. Selain itu, ART juga mengurangkan risiko anda untuk menyebarkan penyakit ini kepada orang lain jika diambil seperti yang ditentukan.

ART biasanya diberikan menggunakan gabungan 3 atau lebih ubat HIV untuk membantu menurunkan jumlah HIV di dalam badan. Setiap orang biasanya akan diberi rejimen atau kombinasi ubat yang berbeza mengikut keadaan tubuhnya. Sekiranya ubat yang ditetapkan tidak memberi kesan yang signifikan, doktor akan menyesuaikannya semula.

Berdasarkan maklumat dari A.S. Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia, apabila seseorang didiagnosis positif HIV maka pada masa itu dia harus memulakan rawatan dengan ART.

Memulakan rawatan sedini mungkin membantu memperlambat perkembangan HIV. Dengan cara itu, anda boleh kekal sihat tanpa takut keadaannya bertambah buruk, terutamanya sehingga anda mendapat AIDS.

Menangguhkan rawatan sama dengan membiarkan virus merosakkan sistem imun anda dan meningkatkan risiko anda menghidap AIDS. Untuk itu, lakukan pelbagai rawatan seperti yang disyorkan oleh doktor anda.

Kumpulan Kesihatan Hello tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.