Pemakanan

Petua Sihat untuk Memproses dan Memasak Ayam Pedaging •

Ayam pedaging adalah ayam bakar yang biasa diproses sebagai menu utama restoran makanan segera. Saiznya yang besar dengan daging yang banyak membuatkan ramai orang menyukai ayam jenis ini. Namun, adakah ayam pedaging baik untuk kesihatan? Ayuh, cari jawapannya dalam artikel berikut.

Apa itu ayam pedaging?

Ayam pedaging adalah ayam bakar yang berasal dari menyeberangi pelbagai spesies ayam berkualiti terbaik di pasaran. Ayam jenis ini dibiakkan dengan perlakuan khas seperti diletakkan di dalam sangkar yang luas dan selesa dan diberi makanan berkualiti untuk menjaga kualiti daging yang dihasilkan kemudian.

Bukan hanya itu, penternak juga memberikan sejumlah rawatan khas untuk menjaga kesihatan ayam untuk mengelakkan pelbagai penyakit.

Berbanding dengan jenis ayam lain, ayam broiler mempunyai masa pertumbuhan yang agak cepat dan pendek. Ini kerana petani menggunakan biji ayam pedaging terbaik dan juga makanan berkhasiat tinggi.

Dalam sebulan, daging ayam pedaging siap dipasarkan dan dimakan.

Broiler vs ayam jarak bebas, mana yang lebih sihat?

Ayam pedaging kelihatan lebih gemuk dan lebih besar daripada ayam asli. Apabila kita melihat nilai pemakanan dan pemakanan, kedua-dua jenis ayam ini juga mempunyai perbezaan yang ketara.

Berbanding dengan ayam asli, ayam pedaging mengandungi lebih banyak lemak kerana diberi makanan khas dan ubat-ubatan tertentu untuk mempercepat pertumbuhannya. Ia berbeza dengan ayam asli.

Ayam kampung dipelihara tanpa rawatan khas. Ayam bebas biasanya dilepaskan di halaman dan dibiarkan untuk mencari makanan sendiri. Sekiranya dibiakkan, petani hanya akan menyediakan makanan biasa seperti padi kering.

Walaupun begitu, kandungan lemak juga bergantung pada kehadiran atau ketiadaan kulit ayam di dalam pinggan. Ayam dengan kulit, sama ada ayam bebas atau ayam negara, mempunyai 50 kalori lebih banyak daripada daging tanpa kulit. Jadi, sama ada ayam pedaging atau ayam pilihan, jika diproses dengan cara yang betul, maka kedua-duanya sama-sama baik untuk kesihatan.

Bahaya memakan ayam pedaging terlalu banyak untuk kesihatan

Ramai orang berpendapat bahawa semua ayam pedaging pasti tidak baik untuk kesihatan. Walau bagaimanapun, jika ayam ternakan ini dijaga dengan cara yang sesuai dengan peraturan, ayam ini sihat dan berkhasiat seperti ayam asli.

Malangnya, sebilangan pengeluar ayam menipu untuk memenuhi permintaan daging ayam yang semakin meningkat sambil memperoleh keuntungan sebanyak mungkin. Tidak asing bagi orang Indonesia yang kadang-kadang mendengar berita mengenai peternak ayam yang terdesak untuk menggunakan antibiotik dan menyuntik hormon tiruan.

Kedua-dua ubat ini digunakan untuk mempercepat pertumbuhan ayam, serta menjimatkan kos pengeluaran, perawatan ayam, dan penggunaan makanan. Sebaliknya, kandungan ubat seperti antibiotik dan hormon sintetik boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan pada manusia yang memakan ayam tersebut. Contohnya, reaksi alahan, keracunan makanan, jangkitan bakteria, ketahanan terhadap antibiotik, terhadap gangguan sistem pembiakan. Inilah bahaya.

Berita baiknya adalah bahawa baru-baru ini pemerintah telah mengeluarkan larangan penggunaan antibiotik dalam makanan haiwan. Dipetik dari laman Perniagaan, Ketua Pengarah Ternakan dan Kesihatan Haiwan Kementerian Pertanian, I Ketut Diarmita, menekankan bahawa tidak akan ada lagi penggunaan antibiotik dalam makanan haiwan mulai tahun 2018. Sesiapa yang melanggar peraturan ini, pemerintah tidak akan teragak-agak untuk membatalkan lesen operasi mereka.

Petua memproses dan memasak ayam pedaging dengan betul

Selain mudah diperoleh dan berpatutan, ayam juga merupakan sumber makanan berkhasiat. Ayam juga mudah diproses menjadi pelbagai jenis hidangan. Bermula dari sup, rica-rica, bakso, balado, kari, rebusan, dan lain-lain. Jadi dalam seminggu, berapa kali anda makan ayam?

Walaupun mudah diproses, memasak ayam tidak boleh cuai. Sebelum memakannya, anda mesti memastikan bahawa ayam yang anda masak dimasak dengan sempurna. Sebabnya, ayam yang dimakan kurang masak boleh membahayakan kesihatan anda.

Ayam yang tidak dimasak sepenuhnya dikhuatiri masih mengandungi bakteria yang boleh mencetuskan pelbagai penyakit. Lebih-lebih lagi, bakteria penyebab penyakit yang terdapat dalam daging ayam mentah tidak akan mati walaupun melalui proses pembekuan. Ini dijelaskan oleh Ben Chapman, seorang pakar keselamatan makanan dan profesor dari North Carolina State University di halaman Sains Langsung.

Supaya ayam yang anda proses bebas dari pencemaran bakteria dan kuman, berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan:

  • Membasuh tangan. Mencuci tangan adalah perkara penting yang harus dilakukan sebelum dan selepas anda melakukan sesuatu. Ingat, kebersihan adalah perkara utama dalam memproses makanan apa pun.
  • Jangan basuh ayam mentah. Apabila anda membasuh daging mentah, tanpa anda sedari, air basuh yang benar-benar membawa bakteria dari daging akan terpercik ke mana-mana. Ini tentu akan membuat anda mudah terkena jangkitan bakteria.
  • Peralatan memasak yang berasingan. Pastikan pisau dan papan pemotong yang anda gunakan untuk memotong ayam berbeza dengan yang digunakan untuk bahan makanan lain, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan.
  • Masak ayam ke suhu yang betul. Ayam mesti dimasak dengan sempurna sehingga semua bakteria mati. Namun, bergantung pada ukuran ayam, jangka masa dan suhu panas semasa proses memasak mungkin berbeza. Ringkasnya, jika pisau dapat menembusi ayam dengan mudah, tandanya ayam dimasak.
  • Basuh peralatan memasak selepas digunakan. Peralatan memasak yang tidak dibasuh dengan sempurna boleh membiarkan bakteria dan kuman melekat pada makanan anda.