Kesihatan wanita

Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Push Up Bras

Memiliki payudara besar adalah impian bagi kebanyakan wanita. Namun, pembedahan pembesaran payudara pastinya memerlukan banyak wang. Itulah sebabnya tidak sedikit wanita memilih memakai bra push up sehingga penampilan payudara mereka menjadi lebih padat dan kenyang.

Pilih bra push-up mengikut ukuran payudara anda

Berbeda dengan bra biasa, bra push up direka khas untuk mempunyai sokongan wayar dan pelapik busa dalaman cawandia menjadikan payudara lebih terangkat sehingga kelihatan lebih besar dan kenyang.

Bra push-up jenis ini sebenarnya sesuai digunakan dengan ukuran payudara apa pun, dari yang kecil, sederhana, bahkan yang besar. Walau bagaimanapun, anda mesti memilih bra jenis ini dengan berhati-hati. Sekiranya anda mempunyai payudara kecil, pakai coli yang mempunyai pelapisan busa tebal dan tutup seluruh cawan untuk memberikan kelantangan tambahan agar payudara anda kelihatan lebih besar.

Sementara itu, jika payudara anda cukup besar, pakai coli dengan pelapisan busa nipis tetapi menebal di bahagian bawah cawanhanya atau hanya di bahagian luar cawan coli sahaja. Dengan cara ini, payudara tidak akan kelihatan kendur tetapi juga tidak kelihatan terlalu besar.

Bra push-up dengan busa hanya di bawah atau di bahagian luar juga dapat mengelakkan sesak bagi anda yang mempunyai payudara besar.

Bagaimana memakai bra push up dengan betul?

Semasa memakai coli jenis ini, anda mesti mengetahui cara yang betul. Satu-satu yang mempunyai tujuan untuk membesarkan payudara anda malah gagal.

Inilah cara memakai coli dengan betul:

 • Pertama, letakkan cawan bra di payudara anda dan bersandar ke hadapan untuk memudahkan memasang butang bra dari belakang.
 • Selepas itu, luruskan badan anda untuk menyesuaikan panjang tali bra sehingga selesa. Sebaiknya jangan terlalu ketat atau terlalu longgar. Cuba jangan tarik bahu ke belakang. Berdiri tegak tetapi selesa.
 • Pastikan kedudukan setiap payudara dimasukkan dan selesa di bra cup. Jadi, tidak ada payudara yang kelihatan menonjol dan ada yang jatuh. Pastikan juga kedua-dua payudara diposisikan dengan sempurna pada bantalan bra push-up.

Selain itu, yang tidak kurang pentingnya adalah memastikan ukuran coli anda sesuai. Anda lebih baik mencubanya terlebih dahulu sebelum membeli.

Adakah benar bra menaik boleh menyebabkan barah payudara?

Ada mitos yang mengatakan bahawa memakai bra push up cenderung untuk membuat wanita mendapat barah payudara. Dikhuatirkan bahawa bra underwire dapat mengganggu aliran sistem limfa, menyebabkan penumpukan toksin dalam tisu payudara. Adakah benar?

Pakar dari Pusat Penyelidikan Kanser Fred Hutchinson di Amerika Syarikat (AS) membuktikan bahawa mitos ini tidak benar. Sebenarnya, darah dan cecair limfa tidak akan disekat oleh coli yang anda pakai, sama ada berwayar atau tidak.

Harap maklum bahawa risiko wanita terkena barah payudara lebih banyak dipengaruhi oleh:

 • Obesiti
 • Keturunan (genetik)
 • Kekurangan aktiviti fizikal.
 • Memulakan menopaus setelah berumur 55 tahun.
 • Haid pertama sebelum usia 12 tahun.
 • Pernah menjalani terapi radiasi, terutama ke dada.
 • Telah menjalani terapi hormon selepas menopaus.

BolehTidak memakai bra push up semasa anda tidur?

Tidak apa-apa memakai coli ketika tidur, bergantung pada keselesaan setiap orang, tetapi anda tidak boleh memakai coli push-up, kata dr. Amber Guth, pengarah Fellowship Multidisiplin Pembedahan Kanser Payudara di NYU Langone Medical Center.

Setakat ini, tidak ada masalah kesihatan yang serius kerana tidur memakai bra push-up. Walau bagaimanapun, kabel bra ini dapat memberi tekanan pada dada anda, membuat anda sesak nafas dan tidak selesa ketika tidur.

Terutama jika anda tidur di perut anda. Geseran antara bahan coli yang terlalu ketat dengan kulit semasa tidur juga terdedah kepada kerengsaan.

Sekiranya anda masih mahu memakai coli ketika tidur, pilih coli dengan bahan lembut dan halus yang menyerap peluh. Jangan memakai coli yang terlalu ketat untuk menyekat atau menghentikan peredaran darah.

Pakai coli yang kelihatan seperti set mini atau coli sukan ( coli sukan ). Pilih bahagian yang sesuai pada payudara, tidak terlalu tegang atau longgar.

Petua membeli bra push up

 • Bra meregang dengan mudah dan meregangkan di bahagian belakang. Oleh itu, apabila anda membeli coli baru, pastikan bahawa apabila anda memakai coli yang mempunyai pautan terakhir (atau hujung luar), ia sesuai dengan badan anda dan tidak terlalu banyak payudara anda.
 • Adalah idea yang baik untuk mencuba coli terlebih dahulu yang akan dibeli. Sekiranya belahan terlalu sempit, anda harus memilih ukuran yang lain. Gunakan jari anda untuk masuk ke celah payudara ketika memakai coli. Sekiranya jari dapat masuk dengan mudah, tanda sesuai. Sekiranya sukar, tandanya terlalu sempit.
 • Sekiranya payudara anda menggelegak keluar dari cawan atau jika terdapat jejak wayar pada kulit anda, maka coli anda terlalu ketat.
 • Pastikan wayar bra jenis push-up berada di bawah bahagian dada. Menggerakkan badan anda. Sekiranya wayar atau cawan bergerak ke atas, itu adalah tanda bahawa ukuran coli tidak betul. Cari bra yang wayar atau cawannya tidak bergerak semasa anda bergerak dengan bebas.