Kecergasan

8 Latihan Kuat untuk Meningkatkan Vitality Lelaki •

Seks penting dalam kehidupan banyak orang kerana dapat berperanan dalam menghilangkan tekanan, menurunkan tekanan darah, dan meningkatkan daya tahan tubuh. Oleh itu, penting untuk menjadikan kehidupan seks anda sentiasa cemerlang, salah satunya adalah dengan bersenam. Jadi, jenis senaman apa yang sangat berkesan untuk meningkatkan daya hidup lelaki? Lihat ulasan berikut.

Pilihan sukan untuk melatih ketangkasan seks lelaki

Manfaat latihan dalam kehidupan seks yang dapat meningkatkan tenaga, stamina, jumlah otot, membakar lemak, dan meningkatkan keyakinan diri dan mood.

mengikut Jurnal Perubatan Seksual Bersenam secara teratur dapat meningkatkan fungsi seksual pada lelaki sekaligus mengurangkan risiko disfungsi ereksi (mati pucuk). Dengan cara itu, semua faedah ini akan memberi anda kualiti seks yang luar biasa yang anda mahukan.

Berikut adalah beberapa sukan untuk lelaki yang berkesan untuk meningkatkan stamina dan menjadikan tubuh dalam keadaan prima semasa melakukan hubungan seks.

1. Papan

Pergerakan papan sederhana yang boleh anda lakukan dengan melakukan kedudukan awal tolak naik , tetapi dengan siku sebagai fulkrum. Kemudian, anda hanya perlu memegang kedudukan ini untuk jangka masa yang disesuaikan dengan kemampuan anda dan kemudian meningkat secara beransur-ansur.

Manfaat papan adalah bahawa ia dapat membina stamina dan menguatkan seorang lelaki semasa melakukan hubungan seks, misalnya dalam posisi mubaligh. Anda juga dapat merasakan perubahan ketara pada otot inti perut. Jenis senaman ini juga dapat mengelakkan anda dari risiko kecederaan belakang.

2. Sikap lilin

Untuk melakukan senaman ini, pertama-tama anda mesti berbaring telentang di lantai rata atau tikar latihan. Kemudian, angkat kaki anda sehingga membentuk sudut 90 darjah dengan badan anda. Setelah berjaya melakukan kedudukan ini, anda boleh menambah pergerakan naik dan turun atau tahan sebentar.

Pergerakan sukan ini dapat meningkatkan stamina, daya tahan, dan membina otot kaki, terutama otot paha. Otot paha yang berdekatan dengan organ vital lelaki dapat membantu anda melakukan pelbagai posisi seks dengan mudah.

3. Kegel

Senaman Kegel tidak hanya bermanfaat untuk wanita, tetapi lelaki juga dapat merasakan manfaatnya. Secara amnya, gerakan gimnastik ini bertujuan untuk melatih otot pinggul. Kajian di Ulasan Perubatan Seksual mengatakan latihan daya hidup lelaki ini dapat mencegah disfungsi ereksi. Lebih khusus lagi, pergerakan ini juga dapat meningkatkan fungsi ereksi dan mencegah ejakulasi dini.

Latihan Kegel untuk lelaki biasanya bermula dari berbaring di punggung anda di permukaan rata. Kemudian, tekuk lutut sehingga kaki atas anda membentuk sudut 45 darjah. Kemudian, angkat pinggul dan angkat bahagian atas badan anda. Pegang kedudukan ini selama 5 saat kemudian lepaskan dan ulangi pergerakannya.

4. Tolak ke atas

Hampir semua orang, termasuk anda sudah biasa dengan gerakan push up. Latihan kekuatan otot tangan ini juga merupakan salah satu jenis senaman terbaik untuk meningkatkan daya tahan dan prestasi seksual anda.

Anda boleh melakukan pelbagai gerakan tolak naik dalam satu senaman. Sekiranya anda tidak dapat bergantung pada hujung jari kaki, anda boleh menekuk lutut dan menggunakannya sebagai sokongan. Pergerakan ini berguna untuk melancarkan daya tarikan, kestabilan gerakan, dan tentunya daya tahan stamina semasa melakukan hubungan seks.

5. Mencangkung

Mencangkung Mulailah dalam keadaan berjongkok dengan tangan di belakang kepala. Kemudian, anda mengangkat badan anda ke posisi berdiri dan kembali ke kedudukan asal. Lakukan gerakan ini berulang kali untuk menyesuaikan stamina anda.

Ini sangat berguna dalam menguatkan daya tahan badan bawah. Selain itu, pergerakan ini dapat membantu meningkatkan pengeluaran testosteron dan meningkatkan aliran darah ke bahagian bawah badan. Ini boleh memberi kesan melalui orgasme yang lebih kuat daripada biasa.

6. Pergerakan kuda

Dalam keadaan berdiri, rentangkan kaki ke belakang dan ke belakang. Kemudian, bengkokkan lutut kaki depan anda. Sekiranya anda berjaya melakukannya, letakkan badan anda seolah-olah anda adalah kuda. Lakukan berulang kali atau boleh dipegang selama beberapa saat.

Pergerakan ini juga dapat melatih keseimbangan badan anda ketika melakukan hubungan seks di tempat tidur agar lebih kuat. Selain itu, pergerakan ini menjadikan aliran darah ke bahagian bawah badan lebih lancar.

7. Pergerakan membongkok badan

Ambil kedudukan berdiri dengan kaki anda terbuka lebar ke kanan dan kiri. Kemudian, anda perlu membengkokkan badan sehingga kepala hampir menyentuh lutut dan paras pinggang. Panjangkan kedua tangan untuk menyentuh betis dan tahan kedudukan ini selama beberapa saat.

Ini dapat memberi kelenturan pada tubuh lelaki. Pergerakan ini adalah bentuk senaman regangan otot, jadi semua otot anda akan merasa lebih santai dan fleksibel.

8. Pergerakan rama-rama

Pertama, regangkan badan anda dalam keadaan terlentang. Kemudian, bengkokkan kaki anda dan bawa tumit anda bersama, sehingga anda berada dalam kedudukan bersila. Rentangkan kaki anda dengan lebar dan tahan kedudukan ini untuk beberapa lama sehingga anda merasakan regangan pada otot badan bawah anda.

Pergerakan seperti rama-rama ini mempunyai manfaat dalam meningkatkan peredaran darah di bahagian bawah badan. Di samping itu, ia juga membantu meningkatkan kekuatan anda di tempat tidur.

Anda boleh melakukan gerakan sukan untuk meningkatkan daya hidup seksual lelaki seperti di atas di luar aktiviti harian. Lebih-lebih lagi, pergerakan tersebut diklasifikasikan sebagai sukan ringan yang tidak memerlukan kos, tempat, dan peralatan khas.

Selain itu, senaman kardio secara umum juga berkesan dalam mencegah dan mengatasi disfungsi ereksi. Pastikan anda kerap bersenam, sekurang-kurangnya 150 minit seminggu dengan intensiti sederhana. Anda juga perlu mengimbangkannya dengan diet dan gaya hidup yang sihat.

Walau bagaimanapun, jika anda mengalami disfungsi ereksi atau gangguan lain yang tidak bertambah baik selepas bersenam, anda harus berjumpa lebih lanjut dengan doktor anda.