Kesihatan kulit

Selulit dan Stretch Marks, yang manakah lebih sukar untuk disingkirkan?

Penampilan yang sama mengganggu dan sukar hilang, sering menjadikan selulit dan stretch mark dianggap sama. Sebenarnya, kedua-dua masalah kulit ini adalah keadaan yang sangat berbeza. Jadi, apa bezanya dan mana yang lebih sukar untuk dibuang?

Apakah perbezaan antara selulit dan stretch mark?

Kedua-duanya, selulit atau stretch mark, bukan masalah kulit yang perlu dibimbangkan. Kerana selulit dan regangan tidak berbahaya, itu hanya untuk mengurangkan keyakinan diri dan kecantikan kulit, terutama bagi wanita. Untuk menjadi jelas, berikut adalah beberapa perbezaan yang paling jelas antara selulit dan stretch mark:

Bentuk yang berbeza

Walaupun sering sukar dibezakan, kedua masalah kulit ini mempunyai bentuk yang sangat berbeza. Sekiranya diperhatikan dengan lebih dekat, selulit mempunyai bentuk bergelombang atau berkerut sama dengan kulit oren. Sementara stretch mark (striae) dicirikan oleh penampilan garis-garis, kedutan, atau garis putih kemerahan, yang sangat berbeza dengan warna kulit.

Ringkasnya, selulit dapat mengubah tekstur kulit asli tanpa mengubah warna kulit. Walau bagaimanapun, stretch mark bukan sahaja menyebabkan lekukan pada kulit, tetapi juga mengubah warna asal kulit pada masa yang sama.

Sebab yang berbeza

Ramai yang percaya bahawa selulit disebabkan oleh pengumpulan lebihan lemak sehingga sering dialami oleh orang gemuk. Sebenarnya tidak demikian, selulit boleh berlaku pada orang yang mempunyai badan yang gemuk atau kurus.

Selulit dipicu oleh perubahan ukuran dan struktur sel lemak yang terkumpul di bawah permukaan kulit anda. Pengumpulan lemak di bawah kulit ini secara tidak sengaja akan mendorong kulit, menimbulkan lebam yang tidak teratur di kulit.

Bukan hanya itu, perubahan dalam peredaran darah, terutama bekalan darah, di bahagian tubuh tertentu dapat menyebabkan pengumpulan lebihan cairan dalam tisu. Akhirnya, selulit muncul di kawasan tersebut. Genetik juga dianggap sebagai faktor lain yang menyebabkan selulit.

Walaupun stretch mark adalah masalah biasa yang sering dialami wanita setelah melahirkan. Keadaan ini biasanya mula muncul kerana kulit meregang kerana ukuran perut ibu semakin besar. Selain itu, risiko mengalami stretch mark juga dapat meningkat disebabkan oleh perubahan hormon pada wanita hamil.

Wanita yang mengalami kenaikan dan penurunan berat badan tidak kurang berisiko. Tetapi tanda regangan tidak ada kaitan dengan genetik.

Lokasi berbeza

Selulit boleh muncul di mana-mana bahagian badan, bergantung pada keadaan badan anda. Kebanyakan orang mengalami selulit di sekitar perut, paha, pinggul, dan punggung.

Sebaliknya, tanda regangan lebih kerap berlaku di kawasan badan yang mudah meregang. Contohnya pada perut, lengan atas, paha, punggung, dan payudara.

Dari keduanya, yang manakah paling sukar dikeluarkan?

Seperti yang sudah anda ketahui, terdapat pelbagai rawatan yang dianggap dapat menyamarkan kedutan yang disebabkan oleh selulit dan stretch mark. Bermula dari penggunaan krim, minyak pati, hingga bahan semula jadi yang senang dijumpai di rumah.

Tetapi sayangnya, setakat ini tidak ada rawatan yang pasti untuk menghilangkan kesan regangan dan selulit. Atau dengan kata lain, tidak ada yang lebih sukar atau lebih senang dibuang di antara kedua-dua masalah kulit ini. Kecuali jika anda ingin membelanjakan lebih banyak dengan mengambil rawatan perubatan yang cukup menjanjikan.

Walaupun begitu, jangan putus asa jika anda cuba menghilangkan stretch mark dan selulit menggunakan krim dan bahan semula jadi. Kerana sekurang-kurangnya, rawatan ini dapat membantu menyamarkan penampilan kulit yang dianggap mengganggu.