Kesihatan Seksual

7 Manfaat Kesihatan Pil Pengawalan Kelahiran, Selain Mencegah Kehamilan

Manfaat utama pil kawalan kelahiran, tentu saja, adalah untuk mencegah kehamilan. Pil kawalan kelahiran adalah salah satu kaedah kontraseptif yang paling banyak digunakan, sekurang-kurangnya 20% wanita Indonesia. Namun, tahukah anda bahawa ada manfaat pil kawalan kelahiran untuk merawat masalah kesihatan tertentu? Adakah itu benar dan apa faedah kesihatan mengambil pil kawalan kelahiran selain mencegah kehamilan?

Gambaran keseluruhan pil kawalan kelahiran

Anda mungkin ingin tahu tentang manfaat kesihatan pil kawalan kelahiran. Walau bagaimanapun, sebelum membincangkannya, mari kita memahami secara ringkas mengenai pil KB. Pil kawalan kelahiran adalah sejenis alat kontraseptif wanita yang berfungsi dengan mempengaruhi hormon. Sebilangan besar pil kawalan kelahiran mengandungi hormon wanita sintetik, yang merupakan gabungan antara hormon estrogen dan progestin. Kedua-duanya dibuat serupa dengan hormon estrogen dan progesteron yang asli pada tubuh wanita.

Terdapat dua jenis pil kawalan kelahiran dengan faedah yang berbeza. Jenis pertama mengandungi kedua-dua hormon sintetik, iaitu hormon estrogen dan progestin. Jenis kedua adalah pil yang hanya mengandungi progestin di dalamnya, yang disebut minipill. Jenis kedua ini biasanya lebih disarankan untuk digunakan oleh wanita yang tidak sesuai untuk memakan atau meningkatkan kadar estrogen di dalam badan mereka.

Oleh itu, untuk memilih jenis pil kawalan kelahiran yang terbaik untuk anda, sudah tentu anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu, pil mana yang sesuai dengan keadaan dan keperluan anda. Penting untuk mengetahui jenis pil yang sesuai untuk anda, berapa dosnya, dan mengetahui kesan sampingannya. Jadi, apa sebenarnya faedah kesihatan pil kawalan kelahiran yang lain?

Manfaat kesihatan pil kawalan kelahiran

Sebuah artikel yang diterbitkan dalam Planned Parenthood menyatakan bahawa penggunaan pil kawalan kelahiran bukan semata-mata untuk mencegah kehamilan. Berita baiknya ialah pil kawalan kelahiran juga mempunyai pelbagai manfaat kesihatan bagi penggunanya. Berikut adalah beberapa faedah kesihatan lain yang anda dapat jika mengambil pil kawalan kelahiran:

1. Membantu haid dengan lebih kerap

Salah satu kelebihan pengambilan pil kawalan kelahiran yang dapat anda rasakan selain mencegah kehamilan adalah haid anda menjadi lebih teratur. Bagi anda yang sering pemarah kerana haid anda tidak dijadualkan dengan jelas, mungkin anda boleh mencuba pengambilan pil kawalan kelahiran. Kadang kala, doktor juga akan menetapkan minuman ini kepada pesakit yang mempunyai jadual haid yang tidak teratur.

Haid tidak teratur kebanyakannya disebabkan oleh gangguan hormon pembiakan. Nah, dengan mengambil pil kawalan kelahiran, anda dapat membantu meningkatkan hormon ini. Biasanya doktor akan memberi pil kawalan kelahiran dengan bahan aktif yang akan diambil selama tiga minggu berturut-turut.

Kemudian, untuk minggu terakhir anda harus minum pil kawalan kelahiran yang tidak aktif. Bahan aktif dalam pil kawalan kelahiran ini mengandungi hormon yang dapat membantu mengatasi gangguan hormon anda pada masa itu.

2. Mencegah kekejangan perut dan migrain semasa haid

Adakah anda selalu merasa sangat sakit setiap bulan ketika anda sedang haid? Ya, kebanyakan wanita sering mengalami sakit perut, migrain, malah sakit pinggang pada hari pertama dan kedua haid. Ini biasanya disebabkan oleh hormon yang tidak stabil. Walau bagaimanapun, anda boleh mencuba mengambil pil kawalan kelahiran untuk menjadikan gejala haid anda tidak menyakitkan dan kurang mengganggu.

Salah satu faedah kesihatan untuk mengambil pil kawalan kelahiran adalah bahawa ia menghalang pertumbuhan lapisan rahim (endometrium) pada wanita. Oleh itu, ketika seorang wanita yang mengambil pil kawalan kelahiran haid, penumpahan dinding rahim tidak terasa berat kerana dinding rahim lebih tipis. Keadaan ini cenderung mengurangkan kesakitan yang biasanya dirasakan oleh wanita ketika mereka sedang haid.

3. Mengatasi masalah jerawat

Inilah faedah kesihatan pil kawalan kelahiran lain yang mungkin tidak anda ketahui. Nampaknya, pengambilan pil kawalan kelahiran membantu mengatasi jerawat. Anda boleh mengatakan bahawa jerawat adalah musuh wanita, terutama ketika datang ke PMS, maka bukan hanya satu atau dua yang muncul di wajah.

Jerawat muncul kerana pengeluaran sebum yang berlebihan. Sementara itu, sebum adalah minyak yang dikeluarkan oleh kelenjar dan penghasilannya diatur oleh hormon. Malangnya, apabila anda mempunyai haid, hormon anda agak huru-hara dan tidak stabil. Ini kemudian menjadikan jerawat terdedah kepada banyak ketika PMS.

Oleh itu, anda boleh menggunakan pil kawalan kelahiran untuk merawat masalah jerawat. Pil kawalan kelahiran telah diluluskan oleh Persatuan Makanan dan Dadah (US FDA) untuk digunakan sebagai ubat jerawat pilihan. Jadi, anda tidak perlu lagi bersusah payah menghadapi masalah jerawat setiap kali datang haid anda.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pil kawalan kelahiran ini, berjumpa dengan doktor anda lebih lanjut.

4. Meringankan gejala endometriosis

Salah satu kelebihan penggunaan pil kawalan kelahiran yang lain adalah melegakan gejala endometriosis. Endometriosis adalah gangguan kesihatan yang berlaku kerana pertumbuhan dan penebalan dinding rahim yang tidak normal.

Sebilangan wanita mungkin tidak mengalami simptom-simptom tertentu, tetapi kebanyakannya mengadu kekejangan perut, sakit di bahagian punggung, hingga pendarahan haid yang berat.

Oleh itu, seperti yang disebutkan sebelumnya, salah satu manfaat kesihatan pil kawalan kelahiran adalah mereka dapat mengurangkan gejala ini dengan memperlambat pertumbuhan lapisan rahim, sehingga gejala ini tidak muncul.

5. Menambah selera makan

Manfaat lain menggunakan pil kawalan kelahiran adalah selera makan anda juga berubah. Biasanya, selera makan seseorang berubah apabila dia menggunakan pil kawalan kelahiran.

Sudah tentu, selera makan yang lebih tinggi menjadikan pengambilan makanan meningkat dan menyebabkan kenaikan berat badan ketika mengambil pil kawalan kelahiran. Pil kawalan kelahiran dengan dos estrogen yang tinggi adalah jenis pil kawalan kelahiran yang akan mencetuskan selera makan yang lebih tinggi.

Tetapi jangan risau, tidak semua pil kawalan kelahiran seperti itu. Pada masa ini terdapat banyak jenis pil kawalan kelahiran yang mengandungi hormon yang lebih rendah sehingga tidak terlalu banyak mengubah selera makan. Peningkatan berat badan akan lebih terkawal. Perkara yang perlu diberi perhatian, bincangkan pilihan pil kawalan kelahiran yang tepat dengan doktor anda.

6. Menurunkan risiko beberapa jenis barah

Salah satu faedah kesihatan menggunakan pil kawalan kelahiran adalah bahawa mereka memberikan perlindungan tambahan dari barah rahim dan kanser ovari. Pada masa ini, telah terbukti bahawa risiko barah ovari dan barah rahim dapat dikurangkan dengan mengambil pil kawalan kelahiran. Lebih-lebih lagi, lebih lama anda mengambil pil kawalan kelahiran jenis ini, semakin kuat kesan perlindungannya.

Hal ini diduga kerana pengurangan ovulasi (pelepasan telur) dikaitkan dengan penurunan risiko barah rahim dan ovari. Sifat pil kawalan kelahiran ini akan mengurangkan berlakunya tempoh ovulasi. Sudah tentu faedah pil kawalan kelahiran yang satu ini wajar dipertimbangkan, bukan?

Rujuk pakar kandungan anda dalam penggunaan pil kawalan kelahiran dan kesan bukan kontraseptif yang terdapat dalam penggunaan pil kawalan kelahiran. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat, anda harus segera menghubungi doktor, bidan, atau pengamal kesihatan anda.

7. Mengurangkan migrain semasa PMS

Salah satu faedah menggunakan pil kawalan kelahiran adalah bahawa mereka berpotensi untuk menghilangkan migrain sebelum haid. Ya, ini juga disebabkan oleh tahap hormon yang terdapat dalam pil kawalan kelahiran yang anda gunakan. Tahap estrogen yang menurun dapat mencetuskan migrain. Itulah sebabnya sebilangan wanita mengalami sakit kepala hormon sebelum haid, kerana tahap estrogen menurun.

Sekiranya ini adalah keadaan anda, pil kawalan kelahiran dapat membantu mencegah sakit kepala dengan menjaga tahap estrogen stabil sepanjang kitaran haid. Namun, sebilangan wanita juga mengalami sakit kepala ketika mereka mengambil pil kawalan kelahiran yang mengandungi estrogen. Atau, mereka harus mengambil pil kawalan kelahiran selama beberapa bulan sebelum sakit kepala akan hilang.

Agar anda dapat memperoleh penjelasan yang lebih jelas mengenai faedah menggunakan pil kawalan kelahiran, anda dinasihatkan untuk berunding dengan doktor anda tentang memilih dan menggunakan pil kawalan kelahiran dengan cara yang betul.