Gigi dan Mulut

3 Cara Merawat Gusi yang Mengganggu Penampilan •

Anda mungkin sudah biasa dengan masalah rongga yang biasa dijumpai pada kanak-kanak hingga orang dewasa. Namun, bagaimana dengan gusi yang surut?

Walaupun kurang popular, gusi bawah tidak boleh dipandang rendah. Menurut California Dental Association (CDA), masalah ini lebih kerap berlaku pada orang dewasa yang berumur lebih dari 40 tahun. Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa kanak-kanak atau remaja benar-benar terhindar.

Sekiranya dibiarkan, masalah gusi dan mulut ini akan memudahkan gigi bergerak dan akhirnya berisiko tinggi terjatuh atau jatuh. Sebelum terlambat, anda harus mengetahui pelbagai cara untuk merawat gusi yang merosot di bawah.

Bolehkah gusi surut sembuh dan kembali normal?

Gusi surut atau kemerosotan gusi adalah keadaan di mana gusi kelihatan merosot atau surut dari permukaan gigi, sehingga struktur gigi akan terlihat hingga ke akar.

Keadaan gusi dan gigi yang tidak sedap dipandang ini dapat mengurangkan keyakinan diri dan membuat seseorang enggan memamerkan senyuman manisnya.

Bukan hanya itu, masalah kesihatan ini juga menjadikan gusi dan gigi lebih sensitif. Akibatnya, seseorang akan cenderung merasakan sensasinya berdenyut-denyut pada gusi dan gigi yang bermasalah, terutamanya ketika memakan makanan dan minuman tertentu.

Jadi adakah cara untuk menaikkan gusi yang turun? Sebenarnya, gusi yang telah surut tidak dapat kembali ke bentuk semula. Walaupun begitu, ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mengobati gusi yang surut sehingga tidak memburuk.

Pelbagai cara untuk merawat gusi yang surut

Terdapat banyak cara yang boleh dilakukan untuk merawat gusi yang merosot dan penyebab dan keparahannya. Beberapa kaedah yang paling biasa untuk merawat gusi yang merosot termasuk:

1. Bersihkan gigi dengan baik

Kaedah merawat gusi yang merosot bergantung pada penyebabnya. Salah satu penyebab gusi surut adalah penjagaan mulut dan pergigian yang kurang baik.

Sekiranya ini berlaku, memastikan bahawa anda melakukan rawatan oral dan pergigian dengan betul dan teratur adalah penyelesaian yang tepat.

Biasakan menggosok gigi dua kali sehari, pada waktu pagi dan malam sebelum tidur. Berlatih menggosok gigi dengan betul dan seperti yang disyorkan. Ini dilakukan untuk mengelakkan luka baru pada gusi dan menjaga gigi daripada kotoran dan kuman.

Penggunaan dental floss (dental floss) juga sama pentingnya. Benang gigi dapat membantu menjaga kawasan yang sukar dijangkau oleh sikat gigi, seperti di antara gigi dan garis gusi, agar tetap bersih dan bebas dari serpihan makanan.

Di samping itu, jangan lupa bilas secara berkala dengan ubat kumur. Pencuci mulut boleh membantu melawan plak yang menyebabkan pelbagai masalah mulut.

2. Penimbangan Gigi

Plak yang mengeras akan berkembang menjadi tartar yang keras kepala, sukar dikeluarkan, dan boleh memburukkan lagi gusi yang merosot. Nah, untuk mengatasi masalah ini, doktor biasanya akan mengesyorkan prosedur penskalaan gigi.

Doktor akan mengeluarkan plak dan tartar yang melekat pada garis gusi dan di antara gigi menggunakan alat yang disebut doktor gigi penimbang ultrasonik.

Alat scaler ultrasonik ia menghasilkan getaran yang mampu menghancurkan dan menjatuhkan tartar yang paling sukar dan sukar dijangkau pada berus gigi khas.

3. Cantuman tisu lembut

Cangkok tisu lembut adalah cara lain untuk mengatasi masalah gusi yang sudah teruk. Dalam prosedur pembedahan ini, doktor gigi yang pakar dalam gusi dan gigi (periodontist) akan memotong lelangit untuk mengeluarkan tisu penghubung subepitel yang ada di dalamnya.

Kemudian doktor akan melekatkan tisu di sekitar akar gigi yang terdedah. Setelah tisu penghubung subepitel dikeluarkan dan dilekatkan pada akar gigi, doktor akan menjahit lelangit untuk menutupnya.

Kadang-kadang, doktor juga boleh secara langsung mengeluarkan tisu gusi di sekitar gigi yang berpenyakit, jadi tidak perlu memotong bumbung mulut.

Bagaimana merawat gusi surut yang telah dirawat?

Sekiranya anda menjalani rawatan untuk mengurangkan gusi dengan penskalaan gigi atau cantuman tisu lembut, rawatan susulan diperlukan untuk mempercepat proses pemulihan.

Terutama untuk cantuman tisu lembut yang juga menggunakan prosedur pembedahan, mungkin terdapat rasa tidak selesa di mulut. Untuk mempercepat proses penyembuhan gusi selepas pembedahan, berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda lakukan.

  • Elakkan merokok dan minum alkohol
  • Sesuaikan diet anda dengan makanan bertekstur lembut
  • Jangan menggigit keras atau menggosok gigi
  • Ikut nasihat doktor selanjutnya

Bagaimana untuk mengelakkan gusi jatuh?

Secara umum, langkah-langkah untuk mencegah kerosakan gigi dapat dilakukan dengan melakukan perawatan gigi yang baik dan rutin, iaitu dengan menggosok gigi, flossing , dan menggunakan ubat kumur.

Anda juga boleh melakukan pemeriksaan gigi secara berkala setiap enam bulan. Di samping itu, elakkan faktor risiko yang menyebabkan gigi jatuh, seperti tabiat merokok dan pengambilan makanan yang merosakkan gigi dan gusi.

Keturunan gusi biasanya berlaku secara perlahan dan sedikit demi sedikit. Anda mungkin menyedari bahawa gusi anda kelihatan baik dan sihat. Walau bagaimanapun, cuba perhatikan keadaan gusi dan gigi anda setiap hari.

Sekiranya keadaan gusi surut, gusi membengkak, berwarna kemerahan, dan mulut terasa tidak enak, anda harus segera berjumpa doktor gigi. Doktor anda dapat menentukan prosedur terbaik mengikut keperluan dan keadaan anda.

Sesungguhnya pencegahan lebih baik daripada mengubati. Tetapi jika ia telah berlaku, semakin cepat ia dirawat, pemulihan lebih baik dan cepat.