Kesihatan lelaki

Bagaimana misai dan janggut tumbuh? •

Misai dan janggut baru-baru ini kembali ke trend penampilan di kalangan lelaki. Lelaki yang menjaga rambut wajah mereka sering dianggap lebih jantan dan kelihatan macho. Sehingga banyak orang sengaja merawat dan menumbuhkan rambut wajah, walaupun dengan bantuan ubat-ubatan. Namun, bagaimana misai dan janggut tumbuh? Apakah faktor yang menyebabkan kumis tebal dan pertumbuhan janggut?

Apakah faktor yang mempengaruhi pertumbuhan misai dan janggut?

Banyak faktor mempengaruhi pertumbuhan misai dan janggut pada lelaki. Faktor inilah yang menyebabkan sebilangan daripada anda mempunyai misai, janggut, atau kedua-duanya. Sementara itu, beberapa lelaki lain mungkin tidak mempunyai kedua-duanya.

Rambut muka juga tumbuh di pelbagai peringkat kehidupan yang berbeza antara individu. Ada yang tumbuh lebih cepat atau lebih perlahan, sementara ada yang tumbuh dalam jumlah yang banyak dan dalam jumlah yang sedikit.

Secara umum, pertumbuhan misai dan janggut pada lelaki ditentukan oleh keturunan (genetik) dan hormon.

1. Keturunan

Pertumbuhan rambut di wajah dipengaruhi oleh gen keturunan. Sekiranya ayah anda mempunyai misai dan janggut, kemungkinan anda juga akan. Faktor keturunan akan sangat berpengaruh, walaupun kebanyakan lelaki mempunyai tahap testosteron yang hampir sama. Kesannya, pertumbuhan rambut muka pada lelaki boleh berbeza antara individu.

Setiap gen di dalam badan anda dapat menimbulkan reaksi yang berbeza terhadap hormon androgen (testosteron) yang mengatur pertumbuhan rambut. Misai dan janggut akan bertambah tebal jika gen dalam badan anda sangat sensitif terhadap testosteron. Sebaliknya, jika badan tidak sensitif terhadap testosteron, pertumbuhan janggut dan misai lebih tipis.

Keturunan atau genetik juga boleh mempengaruhi ketika rambut wajah anda akan menunjukkan penuaan. Biasanya misai akan berubah menjadi kelabu atau keputihan lebih awal daripada rambut di kepala anda. Juga, misai dan janggut kadang-kadang boleh menjadi warna yang berbeza dari rambut anda yang lain, walaupun anda tidak menua.

Ini normal kerana folikel rambut mengandungi tahap pigmentasi yang berbeza-beza. Faktor tekanan juga boleh mempengaruhi warna rambut hingga kelabu. Faktor lain seperti kekurangan vitamin boleh menyebabkan rambut kusam, dan cahaya matahari dapat melemahkan dan rambut wajah yang tipis.

2. Testosteron

Selain keturunan, pertumbuhan misai dan janggut pada lelaki dipengaruhi oleh hormon testosteron. Peningkatan pengeluaran testosteron hormon lelaki semasa akil baligh boleh menyebabkan rambut halus pada lelaki menjadi lebih kasar, tebal dan gelap. Rambut halus ini dikenali sebagai rambut terminal.

Pertumbuhan rambut terminal yang meningkat berlaku di hampir semua bahagian badan. Walau bagaimanapun, kebanyakan tumbuh lebih cepat di kawasan tertentu, seperti di bawah lengan (ketiak), muka (misai dan janggut), dan berhampiran organ seksual.

Pada wajah, rambut terminal biasanya tumbuh dari bibir atas dan kemudian merebak ke pipi dan dagu. Berapa banyak rambut ini tumbuh, tentu saja, sekali lagi diatur oleh keturunan. Lelaki yang tidak mempunyai rambut muka sama sekali disebabkan oleh keturunan atau genetik, bukan gangguan hormon.

Bagaimana cara menanam misai dan janggut dengan pantas?

Keseluruhan keadaan kesihatan akan mempengaruhi tubuh, termasuk pertumbuhan rambut wajah pada lelaki. Anda pasti tidak dapat mengubah keturunan atau genetik, tetapi anda dapat meningkatkan tahap testosteron dengan menerapkan gaya hidup yang sihat.

Beberapa cara yang dapat membantu anda menumbuhkan misai dan janggut agar kelihatan lebih maskulin adalah seperti berikut.

  • Bersenam secara berkala. Aktiviti fizikal dapat meningkatkan aliran darah yang merangsang pertumbuhan rambut di folikel. Anda boleh melakukan sukan apa pun, terutamanya latihan kekuatan dan mengangkat beban.
  • Mengawal pengambilan makanan. Nutrien diet boleh mempengaruhi kadar testosteron, seperti makanan yang tinggi protein tanpa lemak, makanan yang tinggi zat besi dan zink, biji-bijian, kacang-kacangan, dan buah-buahan dan sayur-sayuran.
  • Rehat dan cukup tidur. Tubuh anda melepaskan testosteron ketika anda tertidur, jadi kurang tidur boleh mengganggu pengeluaran hormon ini. Cuba tingkatkan waktu tidur, misalnya dengan mengelakkan makan dan bermain di telefon anda sebelum tidur.
  • Menjaga kesihatan kulit wajah. Anda perlu memperhatikan kebersihan dan kelembapan kulit wajah, terutama di bahagian bibir dan dagu atas. Mencuci muka dengan kerap juga dapat menghilangkan sel-sel kulit mati dan kotoran di sekitar folikel rambut.
  • Rujuk doktor. Tahap testosteron yang rendah memerlukan pemeriksaan doktor untuk mengetahui sebab dan penyelesaiannya. Anda mungkin diberi suplemen untuk meningkatkan pengeluaran testosteron, seperti zat besi.

Misai dan janggut boleh tumbuh pada wanita, bagaimana keadaannya?

Kedua-dua badan lelaki dan wanita mempunyai hormon testosteron. Walau bagaimanapun, pada lelaki hormon ini terdapat pada tahap yang lebih tinggi, sementara pada wanita tahapnya sangat rendah. Oleh itu, wanita tidak mengalami pertumbuhan rambut wajah. Rambut muka adalah normal pada lelaki, tetapi wanita juga boleh memiliki misai atau janggut.

Terdapat sebilangan kecil wanita yang boleh memiliki misai atau janggut. Walaupun kelihatan aneh dan tidak biasa, keadaan ini boleh berlaku. Wanita yang mempunyai rambut muka yang berlebihan diketahui mempunyai hirsutisme.

Hirsutisme berlaku kerana wanita mengalami hormon lelaki atau hormon androgen (testosteron) yang berlebihan yang mempengaruhi pertumbuhan misai dan janggut. Keadaan ini juga boleh berlaku kerana masalah kesihatan, seperti sindrom ovarium polikistik (PCOS), sindrom Cushing, dan tumor yang merangsang pengeluaran testosteron hormon wanita.

Pada wanita dengan hirsutisme, mereka mungkin mempunyai rambut yang lebih gelap dan tebal di bibir atas dan dagu. Keadaan ini bahkan boleh muncul di dada atau bahagian lain, seperti yang dialami oleh lelaki.

Selain hirsutisme, penyebab wanita boleh memiliki misai dan janggut juga disebabkan oleh etnik atau keluarga (keturunan).