Kesihatan lelaki

Mengapa Lelaki Mempunyai Puting Walaupun Tidak Menyusu? •

Setiap bahagian tubuh manusia mempunyai fungsinya sendiri. Namun, tidak seperti organ akal yang mempunyai kegunaan penting, beberapa bahagian badan mungkin tidak kita ketahui. Salah satu bahagian badan yang sering disoal mengenai fungsinya adalah puting pada lelaki.

Puting pada lelaki sering dianggap sebagai bahagian badan yang tidak berguna alias tidak berguna. Tetapi nampaknya mustahil sesuatu dapat diciptakan tanpa fungsinya. Lihat penjelasan lengkap dalam artikel ini.

Mengapa lelaki mempunyai puting susu?

Sebelum mengetahui sebab-sebab mengapa lelaki mempunyai puting susu, kita harus memahami proses pembentukan puting lelaki.

Pada masa menjadi embrio, badan lelaki dan wanita mempunyai tisu dan cetakan yang sama. Semua embrio pada mulanya muncul sebagai wanita, sebab itulah puting terdapat pada kedua-dua jantina.

Kemudian ketika usia kehamilan meningkat, terdapat pengaruh gen, kromosom Y, dan hormon testosteron yang membawa perubahan kejantanan pada embrio lelaki. Testosteron kemudian meningkatkan pertumbuhan zakar dan testis. Walaupun puting pada embrio lelaki ada sebelum proses bermula, puting masih ada walaupun payudara tidak membesar seperti wanita.

Jadi, apa fungsi puting pada lelaki?

Puting pada lelaki tidak mempunyai fungsi tertentu. Tidak seperti puting pada wanita yang berfungsi untuk menyusui, alias laktasi, fungsi puting pada lelaki hanya untuk melindungi tubuh.

Puting lelaki dipercayai melindungi jantung dan paru-paru. Telah diketahui, puting susu akan menjadi lapisan perlindungan pertama bagi jantung dan paru-paru ketika terjadi kecelakaan sehingga tidak menyebabkan cedera parah yang dapat menyebabkan kegagalan organ bahkan menyebabkan kematian.

Walau bagaimanapun, puting lelaki juga boleh berfungsi sebagai zon erotik, yang merupakan zon sensitif untuk rangsangan semasa hubungan seksual. Kawasan berwarna gelap di sekitar puting yang dikenali sebagai areola diketahui mengandungi saraf yang cukup sensitif dan boleh menimbulkan keseronokan seksual. Biasanya, puting wanita boleh membesar dan menjadi tegak apabila terkena rangsangan, tetapi puting lelaki sebenarnya akan kaku ketika mengalami orgasme.

Kanser lelaki dan payudara

Payudara lelaki tidak boleh diperbesar seperti payudara dan puting wanita. Tetapi itu tidak menghilangkan kemungkinan lelaki mengalami barah payudara.

Tahap estrogen yang biasanya dijumpai pada wanita juga terdapat pada tubuh lelaki. Sekiranya terdapat keadaan atau penyakit tertentu yang mempengaruhi hormon, tisu payudara pada lelaki boleh tumbuh, yang disebut ginekomastia. Keadaan ini menyebabkan payudara lelaki menghasilkan susu atau susu ibu.

Ginekomastia, atau pembesaran payudara lelaki yang tidak normal, lebih sering dilihat pada masa remaja, tempoh perkembangan ketika hormon banyak turun naik. Ia juga dilihat pada beberapa lelaki dengan penyakit hati dan kadang-kadang dalam keadaan alkohol.