Keibubapaan

Berhati-hati dengan Kudis pada Bayi, Inilah Ciri-Ciri dan Cara Mengatasinya

Kudis atau kudis boleh berlaku pada kanak-kanak dan bayi. Selain daripada anggota keluarga yang dijangkiti, penularan kudis kepada bayi boleh berlaku di persekitaran tertutup seperti sekolah dan pusat jagaan harian. Sebenarnya, berdasarkan data dari jabatan pediatrik di Johns Hopkins All Children Hospital, kudis di Amerika Syarikat paling banyak menderita pada bayi pada tempoh 2015-2017.

Adalah sangat penting bagi ibu bapa untuk mengenali gejala kudis pada bayi serta cara mengatasinya. Sebabnya, ciri-ciri kudis pada bayi mempunyai ciri simptom yang berbeza dengan gejala kudis pada umumnya.

Perbezaan gejala kudis pada bayi

Bayi boleh terkena kudis melalui hubungan kulit ke kulit fizikal yang dekat dan berpanjangan dengan orang yang dijangkiti tungau yang menyebabkan kudis.

Tungau Sarcoptes scabiei pindahkan ke kulit bayi kemudian bersembunyi dan membiak di kulit. Akibatnya, reaksi seperti gatal yang sengit dan ruam kulit berlaku.

Pada bayi, gejala kudis biasanya hanya muncul selepas 3 minggu jangkitan tungau kerana tempoh inkubasi tungau. Kecuali bayi anda telah dijangkiti sebelumnya, gejala muncul lebih cepat dalam beberapa hari.

Bentuk ruam kulit yang ditunjukkan mempunyai perbezaan yang jelas dengan gejala kudis pada kanak-kanak dan orang dewasa.

Menurut American Academy of Pediatrics, tanda-tanda dan gangguan kulit yang kemungkinan besar ditunjukkan bayi ketika mereka menghidap kudis adalah:

 • Tompok-tompok berwarna merah di kulit yang dipenuhi air (pustula atau nodul).
 • Pustula tersebar luas ke bahagian badan yang lain.
 • Bahagian kulit yang terkena kelihatan melepuh.
 • Kulit menebal, berkerak, dan terdedah kepada kerengsaan.
 • Anak kecil anda berasa tidak selesa pada waktu malam kerana gatal yang semakin teruk.

Gejala pada umumnya juga tidak tertumpu pada satu bahagian seperti kudis atau kudis pada orang dewasa dan kanak-kanak.

Bukan hanya kemunculan gejala, lokasi penampilan kudis pada bayi juga pada umumnya berpusat pada bahagian tubuh tertentu seperti:

 • tangan dan kaki, terutama di antara jari dan jari kaki
 • bahagian dalam pergelangan tangan dan lipatan tangan
 • pinggang dan pangkal paha atau pangkal paha
 • kulit kepala, telapak tangan dan tapak kaki, dan muka

Komplikasi kudis pada kanak-kanak yang perlu dielakkan

Bayi yang berumur kurang dari satu tahun dapat mengalami pelbagai masalah kulit pada masa yang sama. Apabila bayi mempunyai penyakit kulit lain selain kudis, seperti dermatitis atau eksim pada bayi, keadaan simptomnya boleh bertambah buruk.

Lebih membimbangkan adalah timbulnya komplikasi seperti impetigo. Penyakit ini disebabkan oleh bakteria yang menjangkiti bahagian kulit yang cedera akibat kerengsaan kulit pada bayi.

Seperti disebutkan dalam salah satu kajian yang diterbitkan oleh Jururawat KecemasanTelah diketahui bahawa aktiviti tungau kudis pada kulit bayi boleh mencetuskan radang kulit atau eksim.

Perkembangan penyakit kudis juga berkaitan dengan munculnya gejala impetigo pada bayi.

Cara merawat kudis pada bayi

Sekiranya anak kecil anda mempunyai masalah kulit yang tandanya serupa dengan gejala kudis, apakah langkah yang harus diambil oleh ibu bapa dengan segera?

Rawatan perubatan kudis adalah usaha yang sangat diperlukan. Apabila ruam muncul dan bayi mudah rewel kerana tidak selesa dengan gatal, segera berjumpa doktor.

Dalam proses mendiagnosis penyakit, doktor akan mengenal pasti gejala untuk mengambil sampel kulit yang terkena (mengikis) kemudian dianalisis sama ada terdapat tungau atau tidak.

Setelah mengesahkan bahawa bayi mempunyai kudis, doktor akan memberi ubat antiparasit yang bertujuan membunuh kuman yang tersimpan di kulit serta melegakan simptom. Beberapa ubat yang selamat untuk merawat kudis pada bayi adalah:

salap phermethrin

Walaupun terdapat pelbagai jenis salap untuk kudis, satu-satunya yang telah diuji selamat digunakan oleh bayi di bawah usia 2 bulan dan wanita hamil adalah yang mengandungi permethrin.

Kandungan permetrin adalah racun serangga sintetik yang berfungsi melawan serangga mikroskopik yang berkembang di dalam badan.

Dos yang betul untuk orang dewasa biasanya 5 peratus permetrin. Walaupun ubat ini untuk kudis pada bayi hampir tidak mencetuskan reaksi alergi selepas digunakan, kesan sampingan minimum ubat ini adalah dalam dos kurang dari 2 peratus.

Salap kudis ini biasanya disarankan oleh doktor untuk digunakan pada waktu malam sekali dalam 1-2 minggu. Penggunaan salap tidak hanya diutamakan pada kulit bayi yang terkena gejala kudis seperti bintik merah, tetapi juga perlu digunakan pada semua bahagian tubuh.

Untuk penyerapan yang optimum ke dalam kulit, cuba simpan salap kudis yang melindungi permukaan kulit sehingga 8-12 jam. Salap menthrin yang paling banyak dijumpai adalah Acticin dan Elimite.

2. Ivermectin

Untuk rawatan kudis yang lebih biasa, penggunaan salap permetrin biasanya digabungkan dengan ubat oral, iaitu pil ivermectin.

Ubat oral untuk kudis ini mempunyai keberkesanan yang tinggi dalam menyembuhkan kudis. Walau bagaimanapun, keselamatan penggunaan ubat kudis ini masih diragukan pada bayi di bawah usia 2 bulan dengan berat badan 15 kg.

Jenis ubat antibiotik yang diberikan melalui suntikan mungkin diperlukan jika kulit yang terkena mempunyai jangkitan kulit yang disebabkan oleh bakteria.

Sekiranya anda mengikuti arahan penggunaan ubat yang disyorkan oleh doktor, gejala-gejala kudis pada bayi akan bertambah baik secara beransur-ansur sehingga hilang selama 2-6 minggu.

Bolehkah kudis pada bayi dapat dicegah?

Kudis adalah penyakit kulit yang mudah menular dari satu orang ke orang lain. Namun, penularan kudis dapat dicegah. Ibu bapa perlu mengambil langkah berjaga-jaga ketika bayi dijangkiti atau berisiko dijangkiti.

Bagi bayi yang menghidap kudis, pencegahan dilakukan untuk menghilangkan risiko jangkitan kutu berulang. Semasa rawatan, anda pasti akan terus berhubung dengan si kecil setiap hari.

Keadaan ini meningkatkan peluang anda dijangkiti. Selanjutnya, jangkitan kutu pada kulit anda juga boleh menjangkiti anak kecil anda.

Sekiranya ini berlaku, kudis pada bayi dapat berkembang menjadi kudis berkerak, keadaan kulit yang dihuni oleh ribuan hingga berjuta-juta tungau. Penyakit kulit ini sangat berbahaya untuk keselamatan nyawa anak.

Berikut ini adalah usaha untuk mencegah kudis pada bayi sehingga mereka tidak dijangkiti kudis:

 1. Periksa dengan ahli keluarga yang lain kepada doktor untuk mendapatkan rawatan untuk mencegah kudis, walaupun mereka sama sekali tidak menunjukkan sebarang gejala.
 2. Basuh pakaian, selimut dan cadar bayi secara berasingan dengan menggunakan pencuci kalis tungau dan air panas.
 3. Pastikan anda mengeringkannya pada suhu tinggi atau menyetrika pada api yang cukup tinggi untuk memastikan tungau mati sepenuhnya.
 4. Jaga kebersihan persekitaran tempat tinggal dengan membersihkan barang-barang kain yang digunakan oleh anak kecil anda pembersih vakum.
 5. Pastikan kelembapan di dalam bilik sentiasa optimum dengan memastikan udara di dalam bilik beredar dengan lancar.
Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌