Pemakanan

7 Akibat Sekiranya Badan Kekurangan Lemak |

Walaupun dianggap menjadikan tubuh kelihatan gemuk, lemak adalah nutrien penting bagi tubuh. Oleh itu, badan yang kekurangan lemak berisiko mengalami masalah kesihatan. Apa yang berlaku apabila anda tidak mendapat cukup lemak?

Bolehkah badan kekurangan lemak?

Lemak adalah makronutrien yang berperanan penting dalam menjaga keseimbangan fungsi tubuh. Nutrien yang satu ini terbahagi kepada beberapa jenis, masing-masing mempunyai kesan tersendiri terhadap kesihatan.

Ringkasnya, lemak terdiri daripada dua jenis, iaitu lemak buruk dan lemak baik. Terlalu banyak lemak buruk atau lemak jenuh boleh mencetuskan risiko penyakit jantung, strok, dan diabetes.

Sementara itu, lemak baik atau tak jenuh tunggal dan tak jenuh ganda mempunyai manfaat kesihatan yang baik. Sekiranya anda menggunakan diet rendah lemak, kadar lemak akan turun. Walau bagaimanapun, lemak tidak akan hilang sepenuhnya.

Ini kerana hampir setiap makanan, kecuali sayur-sayuran dan buah, mengandung lemak, walaupun hanya sedikit. Ini bermaksud bahawa anda mungkin tidak dapat mengelakkan lemak sepenuhnya.

Walaupun jarang berlaku pada orang yang sihat dengan diet seimbang, kekurangan lemak makanan dapat terjadi. Terdapat beberapa keadaan yang membuat anda berisiko kekurangan lemak, iaitu:

 • gangguan makan,
 • penyakit radang usus,
 • reseksi usus besar (kolektomi),
 • fibrosis sista, dan
 • diet rendah lemak.

Kerana kekurangan lemak badan

Apabila badan tidak mendapat cukup lemak makanan, beberapa fungsi badan mungkin tidak berfungsi dengan baik. Berikut adalah beberapa kesan yang boleh berlaku apabila badan kekurangan lemak.

1. Kekurangan vitamin

Salah satu fungsi lemak adalah membantu tubuh menyerap vitamin larut, seperti vitamin A, D, E, dan K. Sekiranya tubuh kekurangan vitamin, ini dapat meningkatkan risiko sejumlah penyakit, yaitu:

 • buta malam,
 • gusi bengkak,
 • lebam mudah,
 • rambut kering,
 • sakit otot,
 • kemurungan, sehingga
 • darah beku di bawah kuku.

Oleh itu, kekurangan lemak mempengaruhi tubuh kerana lemak penting untuk menyerap vitamin. Ini bermakna pengambilan lemak yang tidak mencukupi dapat menyebabkan tubuh mengalami kekurangan vitamin dan mineral yang diperlukannya.

2. Dermatitis

Selain kekurangan vitamin, pengambilan lemak yang tidak mencukupi dapat menyebabkan dermatitis atau keradangan pada kulit. Ini telah dibuktikan melalui penyelidikan yang diterbitkan di Pemakanan Klinikal .

Kajian melaporkan bahawa lemak adalah bahagian penting dalam pembentukan struktur sel kulit. Makronutrien ini juga membantu kulit mengekalkan tahap kelembapannya.

Sekiranya anda tidak mendapat cukup lemak, kesihatan kulit boleh menjadi masalah dan boleh menyebabkan dermatitis. Dermatitis adalah keadaan ketika kulit menjadi meradang dan sering dicirikan oleh kulit kering dan bersisik.

3. Melambatkan proses penyembuhan luka

Tahukah anda bahawa kekurangan lemak sebenarnya mempengaruhi proses penyembuhan luka? Menurut kajian yang sama, tubuh memerlukan lemak untuk menghasilkan molekul penting yang berperanan dalam mengawal tindak balas keradangan badan.

Diet yang rendah lemak boleh mengganggu tindak balas ini. Akibatnya, proses penyembuhan luka menjadi perlahan.

Tidak hanya itu, kekurangan vitamin larut lemak, seperti vitamin C dan vitamin D, juga membuat luka sembuh lebih lama.

4. Kemurungan

Kekurangan pengambilan lemak boleh mencetuskan kemurungan pada seseorang. Kerana lemak memainkan peranan penting dalam sintesis hormon dan neurotransmitter, salah satunya adalah serotonin.

Serotonin adalah bahan dalam neurotransmitter dan berfungsi untuk menghasilkan perasaan tenang dan damai. Apabila kekurangan lemak berlaku, anda berisiko mengalami kemurungan dan pelbagai gangguan kesihatan mental yang lain.

Penemuan ini telah dilaporkan melalui penyelidikan dari Plos Satu . Kajian menunjukkan bahawa asid lemak dari lemak tak jenuh dapat melindungi otak dari kemurungan.

5. Mudah jatuh sakit

Mengehadkan pengambilan lemak secara melampau sebenarnya dapat melemahkan sistem imun. Kesannya, anda menjadi lebih mudah sakit.

Ini kerana badan memerlukan lemak untuk menghasilkan molekul yang merangsang aktiviti sel imun.

Bukan hanya itu, asid lemak penting juga berguna dalam pertumbuhan sel-sel imun, seperti asid lemak omega-3 dan omega-6.

6. Cepat lapar

Tidak syak lagi bahawa makan makanan yang mengandungi lemak sihat dan sesuai dengan keperluan dan membuat anda kenyang lebih lama. Sebenarnya, ia juga membantu anda mengawal selera makan.

Lemak sihat, iaitu lemak tak jenuh ganda dan tak jenuh tunggal, dianggap sebagai sumber lemak yang baik untuk menahan rasa lapar. Sekiranya badan kekurangan lemak yang satu ini, tidak hairanlah anda cepat lapar.

Akibatnya, pengambilan kalori dan nutrien lain yang diperlukan mungkin berlebihan kerana ingin memenuhi rasa lapar. Ini menyebabkan kenaikan berat badan secara drastik.

7. Rambut gugur

Salah satu penyebab keguguran rambut yang mungkin anda tidak sedar adalah kekurangan lemak badan. Kenapa begitu?

Lemak mempunyai molekul yang disebut prostaglandin. Molekul-molekul lemak ini dalam tubuh dapat mendorong pertumbuhan rambut. Sekiranya badan tidak mendapat pengambilan lemak yang mencukupi, tekstur rambut anda sebenarnya boleh berubah.

Menurut kajian yang diterbitkan di Praktikal & Konsep Dermatologi , kekurangan asid lemak penting juga boleh menyebabkan keguguran rambut dan alis. Setakat ini, tidak diketahui apa sebenarnya penyebabnya, jadi penyelidikan lebih lanjut diperlukan.

Untuk kekal sihat, anda perlu memastikan bahawa badan anda mendapat lemak yang lebih sihat. Anda boleh mendapatkan lemak tak jenuh ini dari ikan, kacang, dan alpukat.

Sekiranya anda ingin menjalani diet rendah lemak dan bimbang ia boleh menyebabkan kekurangan lemak, berjumpa dengan pakar pemakanan. Pakar pemakanan akan membantu anda merancang diet rendah lemak yang sihat.