Pemakanan

Terokai 7 Kebaikan Melon Jeruk (Cantaloupe) untuk Kesihatan

Siapa yang tidak biasa dengan tembikai. Buah yang manis dan menyegarkan ini ternyata mempunyai banyak jenis yang tidak kurang enaknya. Melon oren atau melon adalah salah satu jenis buah yang tidak hanya enak, tetapi juga kaya dengan nutrien dan mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Manfaat tembikai oren yang anda dapat berbeza-beza, untuk lebih jelasnya, lihat di bawah!

Pelbagai kebaikan tembikai oren untuk kesihatan

1. Menurunkan tekanan darah

Manfaat pertama tembikai oren adalah menurunkan tekanan darah. Kandungan serat, kalium, vitamin C, dan kolin dalam tembikai jeruk membantu mengekalkan jantung yang sihat. Makanan yang tinggi kalium ini dapat menurunkan tekanan darah. Dengan cara itu, anda mengelakkan risiko strok.

Di samping itu, pengambilan kalium yang mencukupi juga membantu mengelakkan anda kehilangan jisim otot dan mencegah pembentukan batu ginjal.

2. Menjaga kesihatan mata

Dipetik dari Live Science, Harvard T.H. Chan School of Public Health menyatakan bahawa tembikai oren adalah salah satu buah yang kaya dengan vitamin A sehingga sangat baik untuk kesihatan mata. Kandungan vitamin A yang tinggi membantu mengurangkan risiko katarak, yang merupakan masalah kesihatan mata yang biasa dengan usia.

Bukan hanya itu, zeaxanthin, antioksidan yang terdapat dalam tembikai oren juga berguna untuk menyaring cahaya biru yang berbahaya bagi mata dan menangkis kerosakan yang disebabkan oleh degenerasi makula pada usia tua.

3. Menjaga kesihatan pencernaan

Pencernaan yang baik dapat menyokong kesihatan keseluruhan. Oleh itu, anda perlu makan pelbagai makanan yang membantu kesihatan pencernaan. Melon oren adalah buah yang kaya dengan serat dan air, sehingga dapat membantu menyuburkan sistem pencernaan anda.

Makan atau minum jus melon membantu mencegah sembelit, memperbaiki pencernaan, dan membersihkan usus dengan membuang toksin dari badan. Melon oren juga mudah dicerna dan bebas dari FODMAP, yang merupakan gula dalam makanan tertentu yang boleh menyebabkan gejala IBS (Irritable Bowel Syndrome) pada sesetengah orang.

4. Mengurangkan keradangan

Salah satu kandungan nutrien dalam tembikai oren adalah kolin. Kolin telah terbukti dapat mengurangkan tahap keradangan di dalam badan. Sebenarnya, sebatian ini mampu mengurangkan keradangan kronik akibat penyakit tertentu, seperti rematik.

Selain itu, kolin juga berguna untuk membantu mengawal pergerakan otot, merangsang ingatan, membantu penyerapan lemak, dan membantu meneruskan rangsangan saraf. Melon oren juga mengandungi cucurbitacin B dan cucurbitacin E. Kedua-duanya adalah sebatian anti-radang yang berkesan dalam mengurangkan kesakitan dan gejala yang disebabkan oleh penyakit radang.

5. Menurunkan risiko barah

Melon oren mengandungi beta-karoten yang sangat tinggi. Dikutip dari Healthline, penyelidikan membuktikan bahawa kandungan beta-karoten dalam tembikai oren lebih tinggi daripada aprikot, jeruk, dan mangga. Kandungannya sama dengan lobak merah.

Penyelidikan yang dilakukan di Harvard School of Public Health's School of Nutrition membuktikan bahawa beta-karoten berperanan dalam memerangi barah prostat. Sebenarnya, pengambilan beta-karoten juga membantu mengurangkan risiko barah usus besar.

6. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Sumber: Delish.com

Sistem kekebalan tubuh yang sihat (kekebalan tubuh) diperlukan agar tubuh terhindar dari pelbagai penyakit. Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan sistem ketahanan badan anda, salah satunya adalah makan makanan yang sihat. Melon jeruk termasuk dalam makanan sihat yang berguna untuk meningkatkan sistem imun. Beta-karoten, vitamin A, dan vitamin C dalam tembikai jeruk membantu meningkatkan sistem imun dan mencegah jangkitan.

Dipetik dari Dr. Ax, penyelidikan membuktikan bahawa beta-karoten membantu meningkatkan fungsi sel imun. Sementara vitamin A dan vitamin C dapat berfungsi sebagai antioksidan dalam tubuh yang berperanan untuk menangkal radikal bebas dan meningkatkan daya tahan.

Oleh itu, pengambilan tembikai oren bukan sahaja dapat mengatasi penyakit biasa seperti selesema dan selsema tetapi juga menangkal keadaan kesihatan yang serius seperti barah.

7. Merawat kulit dan rambut

Kandungan pelbagai nutrien dalam tembikai oren seperti vitamin A, vitamin C, dan juga air membantu menjaga kesihatan kulit dan rambut anda. Vitamin A diperlukan untuk penghasilan sebum (minyak semula jadi) yang membantu melembapkan rambut. Selain itu, vitamin A juga diperlukan untuk pertumbuhan semua tisu di dalam badan, termasuk kulit dan rambut.

Sementara itu, vitamin C dalam tembikai oren berguna untuk menghasilkan dan mengekalkan kolagen untuk melawan kesan penuaan pada kulit dan rambut. Walaupun kandungan air yang sangat tinggi dalam tembikai jeruk membantu menghidrat badan termasuk kulit dan rambut untuk mengelakkan kekeringan.

Sebenarnya, tembikai oren boleh digunakan terus ke rambut sebagai perapi dengan mencampurkannya dengan alpukat tumbuk. Terdapat banyak faedah tembikai jeruk untuk kesihatan, bukan? Ayuh, mulailah mencuba buah ini untuk variasi tembikai hijau biasa!