Kesihatan

Inilah Bahaya Sinaran Terhadap Tubuh Manusia •

Perbincangan mengenai radiasi yang jarang dilakukan menyebabkan salah faham sering timbul mengenai perkara ini. Sebilangan orang mengatakan bahawa pendedahan kepada radiasi dalam dos kecil tidak akan memberi kesan pada tubuh. Tetapi beberapa yang lain mengatakan berbeza. Apakah bahaya sebenar radiasi pada tubuh manusia?

Apa itu sinaran?

Sinaran adalah tenaga yang dilepaskan, baik dalam bentuk gelombang atau zarah. Berdasarkan cas elektrik yang akan dihasilkan setelah memukul objek tertentu, radiasi dibahagikan kepada radiasi pengionan dan radiasi bukan pengion.

Sinaran bukan pengion mungkin lebih sering dijumpai di persekitaran kita seperti gelombang radio, gelombang mikro (gelombang mikro), inframerah, cahaya yang dapat dilihat dan sinar ultraviolet. Sementara kumpulan sinaran pengion meliputi sinar-X (CT-can), sinar gamma, sinar kosmik, beta, alpha dan neutron.

Bahaya radiasi biasanya lebih banyak dijumpai dalam sinaran pengionan jenis ini, kerana sifatnya yang akan memberikan bahan bermuatan elektrik ke objek yang dipukulnya. Keadaan ini biasanya akan memberi kesan, terutamanya jika objek itu adalah benda hidup.

Bahaya radiasi kepada manusia bergantung kepada faktor-faktor ini

Bahan binaan makhluk hidup terkecil adalah sel. Apabila sel berinteraksi dengan sinaran pengion, tenaga dari sinaran akan diserap ke dalam sel dan boleh menyebabkan perubahan kimia pada molekul yang terdapat di dalam sel. Perubahan kimia ini boleh mencetuskan gangguan genetik yang lain. Bahaya radiasi pada tubuh manusia sendiri berbeza-beza, bergantung pada:

Punca sinaran

Pendedahan dari sinar kosmik biasanya cenderung diabaikan, kerana sebelum sampai ke badan makhluk hidup, radiasi sudah berinteraksi dengan atmosfera Bumi.

Sinaran Neutron biasanya hanya terdapat di dalam reon nuklear. Manakala sinaran beta hanya mampu menembusi kertas nipis, begitu juga sinaran alpha yang hanya mampu menembus udara beberapa milimeter. Walau bagaimanapun, sinar-X dan sinar gamma, selain berada di sekitar manusia, berbahaya jika mereka berjaya mendedahkan makhluk hidup.

Ia juga dapat dibezakan dari sinaran yang anda terima semasa anda melalui mesin imbas badan di lapangan terbang (dengan intensiti lebih rendah), dengan sinaran yang anda terima ketika anda tinggal di dekat kawasan yang mengalami kejadian nuklear, kerana pelbagai jenis radiasi.

Jumlah dos radiasi yang diterima oleh badan

Pada dos yang rendah, sel-sel tubuh yang terdedah kepada radiasi masih dapat memulihkan diri dalam masa yang lama. Sel yang rosak hanya akan mati dan diganti dengan sel baru.

Tetapi pada dos yang tinggi, sel-sel yang rosak akan berlipat ganda menjadi sel barah (terutamanya jika gaya hidup anda menyokong pendedahan kepada barah seperti tingkah laku merokok, pengambilan makanan yang terdedah kepada karsinogen, dan sebagainya).

Masa dedahan

Pendedahan kepada dos radiasi yang tinggi pada satu masa atau dalam jangka pendek juga akan menyebabkan beberapa gejala (disebut sindrom radiasi akut) di badan anda seperti loya, muntah, cirit-birit, demam, lemah pingsan, keguguran rambut, kulit kemerahan, gatal-gatal, bengkak hingga terbakar, sakit dan sawan. Gejala-gejala ini pastinya akan berbeza sekiranya anda terdedah lama.

Kadang-kadang kepekaan tubuh seseorang juga mempengaruhi kesan pendedahan radiasi pada tubuh seseorang. Contohnya, radiasi gamma sebanyak 400 rem akan menyebabkan kematian seseorang apabila terkena dua kali berlainan, dengan jangka masa 30 hari. Walau bagaimanapun, dos yang sama tidak akan memberi kesan sekiranya kita terdedah selama satu tahun dalam dos yang sama rata.