Kesihatan kulit

7 Cara Kulit Awet Muda untuk Lelaki |

Lelaki sering mengabaikan menjaga badan mereka, terutama wajah. Sebenarnya, rawatan dapat membantu lelaki kekal muda. Tidak perlu berada di salun, rawatan juga dapat dilakukan dengan mudah di rumah. Berikut adalah beberapa cara untuk kekal muda bagi lelaki.

Pelbagai cara untuk kekal muda untuk lelaki

1. Pakai pelindung matahari setiap kali anda keluar dari rumah

Mengurangkan cahaya matahari terlalu lama adalah salah satu cara untuk memastikan kulit kelihatan awet muda bagi lelaki. Ini dapat dilakukan dengan menggunakan pelindung matahari.

Bukan supaya kulit tidak menjadi gelap, tetapi untuk melindungi kulit dari paparan sinar matahari yang berlebihan yang boleh menyebabkan munculnya kedutan dan tanda-tanda penuaan yang akan membuat anda kelihatan lebih tua.

2. Gunakan pelembap wajah

Ramai lelaki tidak suka menggunakan produk penjagaan kulit atau rawatan wajah. Namun, selain pelindung matahari, pelembap adalah produk penting.

Pelembap untuk kulit dapat menjadikan kulit lembut dan halus di badan dan wajah anda, dan mencegahnya kering kerana dehidrasi. Kulit kering boleh menunjukkan tanda-tanda penuaan pada wajah anda, anda tahu!

3. Minum air

Minum sekitar 6-8 gelas air setiap hari akan menjadikan kulit anda sentiasa terhidrasi, memberikan warna kulit yang lebih baik, dan menjadikan penampilan anda lebih cerah. Ini bermaksud minum air dengan kerap adalah cara mudah untuk kekal muda bagi lelaki.

4. Dapatkan tidur yang cukup

Tidur yang mencukupi adalah penting untuk menjaga kesihatan dan penampilan anda. Orang dewasa pada amnya memerlukan 6-8 jam tidur setiap malam. Kurang tidur boleh menyebabkan pembentukan beg di bawah mata yang membuat anda kelihatan lebih tua.

Selain faktor penampilan, kurang tidur juga dapat meningkatkan kejadian risiko kesihatan yang lain.

5. Berhenti merokok

Merokok boleh membuat anda kelihatan lebih tua dengan munculnya kedutan dan garis di sekitar mulut dan mata anda. Selain itu, merokok boleh menyebabkan sejumlah masalah kesihatan seperti sistem kekebalan tubuh yang berkurang terhadap risiko diabetes dan barah.

6. Bersenam supaya badan juga muda

Melakukan senaman secara teratur adalah salah satu cara untuk kekal muda bagi lelaki. Senaman dapat mengekalkan berat badan, meningkatkan dan mengekalkan daya tahan, meningkatkan stamina, dan membentuk badan yang lebih bugar.

Salah satu sukan yang boleh dilakukan ialah senaman aerobik. Sukan ini juga sangat baik untuk kesihatan jantung dan otak.

7. Pemakanan sihat sebagai cara untuk kekal muda bagi lelaki

Cara kekal muda bagi lelaki adalah dengan makan makanan rendah lemak, rendah kolesterol, dan tinggi serat. Kembangkan untuk mengambil sayur-sayuran, buah-buahan, kacang-kacangan, biji-bijian, dan minyak zaitun.

Kurangkan pengambilan makanan yang diproses, termasuk makanan sejuk beku (seperti sosej dan bebola daging), dan makanan ringan. Dengan memakan makanan yang sihat, anda akan mengelakkan masalah kesihatan yang mungkin berlaku. Jadi, anda akan lebih awet muda.