Corak Tidur Sihat

Kejang Semasa Tidur: Kenali Gejala dan Cara Mengatasinya

Sekiranya kejang epilepsi berulang pada waktu siang ketika anda aktif, mungkin masih ada orang di sekitar anda yang dapat membantu. Namun, sebilangan orang sebenarnya mengalami sawan epilepsi pada waktu malam, ketika tidur. Kejang semasa tidur biasanya tidak disedari oleh penghidapnya sendiri sehingga boleh membahayakan. Untuk itu, anda mesti mengetahui selok-belok kejang epilepsi berikut semasa tidur.

Gejala kejang semasa tidur

Biasanya anda hanya tahu bahawa anda mengalami sawan semalam setelah pasangan, ibu bapa atau ahli keluarga anda memberitahu anda. Anda juga boleh bangun dengan keadaan rahang dan otot badan kaku dan sakit.

Sekiranya sawan cukup serius, anda mungkin jatuh dari katil atau terjatuh ke tempat tidur. Perkara-perkara ini dapat menunjukkan bahawa anda mengalami sakit semalam.

Tanda-tanda lain mengantuk sepanjang hari walaupun anda merasa sudah cukup tidur. Anda juga sukar untuk berkonsentrasi, ingat, atau berfikir kerana anda tidak cukup tidur malam tadi.

Memahami kitaran berlakunya kejang epilepsi semasa tidur

Ada orang dengan epilepsi yang kejang hanya akan berulang pada waktu malam ketika tidur, tetapi ada juga yang boleh mengalami sawan pada siang hari dan malam. Menurut Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, jika 90 peratus episod kejang berlaku pada waktu malam semasa anda tidur, itu bermakna anda mempunyai keadaan yang disebut kejang pada waktu malam. sawan pada waktu malam ).

Apabila anda tertidur, otak memasuki kitaran tidur yang terdiri daripada beberapa peringkat. Tahapnya bermula dari separuh sedar, tidur ayam, tidur nyenyak, hingga akhirnya pergerakan mata yang cepat (BRAKE). Kitaran ini akan berterusan dan berterusan tiga hingga empat kali malam.

Dari pelbagai laporan, waktu yang paling rentan untuk munculnya kejang adalah ketika memasuki tahap setengah tidur, tidur ayam, dan ketika hendak bangun. Namun, perlu diingat bahawa kejang semasa tidur juga dapat terjadi ketika anda tidur siang, bukan hanya ketika anda tidur pada waktu malam.

Mengapa kejang semasa tidur?

Apabila seseorang terjaga pada waktu siang, misalnya, gelombang otak berada dalam keadaan yang agak stabil. Namun, ketika anda tidur, gelombang otak anda menjadi lebih sibuk kerana anda harus memasuki pelbagai tahap tidur hanya dalam satu hingga dua jam.

Sebagai hasil daripada peningkatan aktiviti gelombang otak pada waktu malam, isyarat elektrik yang menghantar arahan ke otot, saraf, dan bahagian tubuh yang lain menjadi lemah. Inilah yang akhirnya menyebabkan kejang.

Mencegah sawan pada waktu malam

Sekiranya anda mengesyaki bahawa anda sering mengalami sawan semasa tidur, segera berjumpa pakar neurologi. Doktor anda mungkin menetapkan dos atau jenis ubat antiepileptik yang lebih kuat untuk diminum pada waktu malam. Sekiranya anda sedang mengambil ubat antiepileptik secara berkala, doktor anda mungkin mengubah dos menjadi dos yang lebih ringan pada siang hari.

Kurang tidur juga akan mencetuskan kejang epilepsi. Oleh itu, pastikan anda selalu mendapat tidur yang cukup setiap hari. Di samping itu, anda mesti mengelakkan pelbagai pencetus epilepsi lain seperti tekanan berlebihan.

Sekiranya kejang seperti ini sangat mengganggu dan rawatan dari doktor tidak berfungsi untuk mengatasinya, doktor mungkin mengesyorkan pembedahan. Pembedahan biasanya merupakan cara yang berkesan untuk menghentikan kejang semasa tidur sehingga anda dapat tidur nyenyak lagi seperti biasa.

Petua untuk selamat ketika tidur pada waktu malam

Bagi anda yang mengalami atau sering mengalami sawan semasa tidur, pertimbangkan dengan teliti panduan berikut untuk menjaga keselamatan pada waktu malam. Sebabnya, semasa sawan anda mungkin mengalami kecederaan serius.

1. Pilih tilam rendah. Elakkan katil bertingkat dan tilam yang terlalu tinggi.

2. Jangan gunakan bantal terlalu banyak atau terlalu tinggi. Ini akan meningkatkan risiko mati lemas atau mati lemas ketika kejang berulang. Sebaiknya gunakan bantal yang agak rendah dan kaku.

3. Jauhkan meja atau benda lain dari tempat tidur. Untuk mengelakkan terbongkok atau terbentur, jangan letakkan objek atau pinggan mangkuk berhampiran tempat tidur.

4. Pasang permaidani teka-teki atau tilam di sisi katil . Untuk mengelakkan kecederaan jika anda jatuh, sediakan permaidani lembut di lantai. Sekiranya anak kecil, anda juga boleh memasang pagar (pagar keselamatan) di tepi katil.

5. Pakai kepala katil . Agar kepala anda tidak menyentuh dinding, pasangkannya kepala katil atau papan di kepala katil yang diperbuat daripada bantal lembut.