Pemakanan

Adakah Lemak Badan Saya Biasa atau Tidak? Inilah Cara Mengetahui

Mempunyai timbunan lemak badan yang terlalu banyak, pasti akan menjadikan badan anda kelihatan besar dan lebar. Tetapi tanpa lemak, badan anda tidak akan dapat menjalankan pelbagai fungsinya. Jadi, lemak badan sebenarnya penting dan mesti dimiliki oleh semua orang. Tetapi tentu ada hadnya. Lalu, apakah had lemak badan yang normal? Bagaimana mengukurnya?

Berapakah had peratusan lemak badan normal?

Tubuh memerlukan lemak untuk mengatur pengeluaran hormon dan membantu tubuh menyerap beberapa jenis vitamin. Tetapi walaupun itu penting, itu tidak bermakna anda harus bersaing untuk meningkatkan lemak badan. Tahap lemak badan yang masih dianggap normal dan sihat mempunyai had. Anda mesti mengekalkan kadar lemak normal agar tidak mengalami gangguan fungsi badan. Berikut adalah julat lemak badan yang normal menurut Perubatan Sukan American College:

  • Wanita: 20-32%
  • Lelaki: 10-22%

Tetapi sebenarnya bergantung pada jantina, usia, dan aktiviti fizikal yang dilakukannya setiap hari. Semakin kerap dia melakukan aktiviti fizikal, semakin rendah kadar lemak di badannya. Oleh itu, atlet pasti kurang lemak daripada anda yang hanya melakukan senaman biasa seminggu sekali. Berikut adalah tahap lemak normal bergantung pada aktiviti fizikal yang dilakukan:

  • Atlet, mempunyai jumlah lemak sekitar 14-20% pada atlet wanita dan 6-13% pada atlet lelaki
  • Orang yang sering bersenam, tetapi bukan atlet biasanya mempunyai kadar lemak 21-24% pada wanita dan 14-17% pada lelaki
  • Orang yang jarang bersenam tetapi jumlah lemaknya masih dianggap normal dan sihat jika mereka mempunyai lemak antara 25-31% pada wanita dan 18-25% pada lelaki

Kandungan lemak dalam badan berkait rapat dengan status pemakanan. Sekiranya tahapnya berlebihan - wanita lebih dari 32% dan lelaki lebih dari 25% - maka ini menunjukkan bahawa dia berlebihan berat badan (gemuk) dan berisiko menghidap pelbagai penyakit kronik.

Bagaimana saya mengetahui peratus lemak badan saya?

Sekiranya anda ingin mengetahui berapa peratus lemak badan, maka ada baiknya anda melakukan beberapa ujian khas. Biasanya, lemak badan akan diukur dengan alat penjepit khas yang disebut caliper. Atau anda juga boleh menggunakan alat penimbang khas yang dapat mengesan tahap lemak di dalam badan. Pemeriksaan seperti ini boleh anda lakukan semasa melakukan pemeriksaan lengkap di hospital.

Tetapi, jika anda tidak mempunyai alat, maka untuk kemudahan, anda boleh menghitungnya dengan formula khas. Walau bagaimanapun, anda mesti terlebih dahulu mengetahui apakah indeks jisim badan anda (BMI) semasa. Apabila sudah, anda boleh menggunakan formula seperti berikut:

  • Lelaki: (1,20 x BMI) + (0,23 x Umur) - 10,8 - 5,4
  • Perempuan: (1,20 x BMI) + (0,23 x Umur) - 5,4

Contohnya, jika anda seorang wanita yang berumur 20 tahun dan tingginya sekitar 160 cm dan berat 55 kg, maka BMI anda adalah 21.4 m / kg 2. Oleh itu, jika anda memasukkannya ke dalam formula, anda akan mendapat tahap lemak badan anda, iaitu 24.88%.

Memang, ini hanyalah formula ramalan, jadi sudah tentu 100 peratus tepat. Tetapi dengan cara ini, anda dapat mengetahui pelbagai tahap lemak yang menyebabkan semua lipatan di badan anda. Sekiranya anda ingin mengetahui tahap lemak badan dengan tepat, maka anda harus berjumpa dengan doktor yang merawat anda.