Ubat dan Makanan Tambahan

Ramipril •

Ramipril Apa Ubat?

Untuk apa Ramipril?

Ramipril adalah ubat yang berfungsi untuk merawat tekanan darah tinggi (darah tinggi). Menurunkan tekanan darah tinggi dapat mencegah strok, serangan jantung, dan masalah buah pinggang. Ramipril juga digunakan untuk meningkatkan daya tahan setelah serangan jantung. Ubat ini juga boleh digunakan untuk pesakit dengan risiko perubatan tinggi seperti pesakit dengan penyakit jantung atau diabetes untuk membantu mencegah serangan jantung dan strok. Ubat ini juga digunakan untuk merawat kegagalan jantung pada pesakit yang baru-baru ini mengalami serangan jantung.

Ramipril adalah perencat ACE dan berfungsi dengan menyempitkan saluran darah sehingga darah dapat mengalir dengan lebih mudah.

KEGUNAAN LAIN: Bahagian ini menyenaraikan penggunaan ubat ini yang tidak disenaraikan pada label yang diluluskan, tetapi yang mungkin ditetapkan oleh profesional penjagaan kesihatan anda. Gunakan ubat ini untuk keadaan yang disenaraikan di bawah hanya jika ia telah ditetapkan oleh doktor dan profesional penjagaan kesihatan anda.

Ubat ini juga digunakan untuk melindungi ginjal dari bahaya yang disebabkan oleh diabetes.

Dos ramipril dan kesan sampingan ramipril akan dijelaskan lebih lanjut di bawah.

Bagaimana cara menggunakan Ramipril?

Minum ubat ini dari mulut sebelum atau sesudah makan seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya sekali atau dua kali sehari.

Sekiranya anda mengambil ubat ini dalam bentuk kapsul, telan keseluruhannya. Sekiranya anda sukar menelan kapsul, ia boleh dibuka dan dicampurkan dengan sedikit air sejuk (4 ons) atau dicampurkan ke dalam segelas air atau jus epal 4 oz / 120 ml). Telan atau minum secara keseluruhan.

Untuk mengurangkan risiko kesan sampingan, doktor anda akan memulakan dengan dos kecil yang kemudian ditingkatkan secara beransur-ansur, mengikut arahan doktor.

Gunakan ubat ini secara berkala untuk mendapatkan faedah terbaik. Untuk membantu anda mengingati dos anda, minum ubat pada masa yang sama setiap hari. Penting untuk meneruskan rawatan ini sehingga sembuh. Sebilangan besar orang dengan tekanan darah tinggi tidak merasa sakit.

Untuk rawatan tekanan darah tinggi, diperlukan beberapa minggu sebelum mendapatkan keberkesanan rawatan ini.

Rujuk doktor anda jika keadaan anda tidak bertambah baik, atau bertambah buruk.

Bagaimana Ramipril disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.