Kesihatan kulit

Membaiki Muka Rosak Jerawat |

Jerawat boleh meninggalkan bintik hitam ke lekukan atau parut di wajah. Ini menjadikan penampilan wajah tidak sehalus sebelumnya. Lihat pelbagai cara untuk membantu memperbaiki tekstur kulit wajah yang rosak akibat jerawat!

Cara memperbaiki tekstur wajah yang rosak akibat parut jerawat

Bintik-bintik gelap dan tekstur kulit wajah yang rosak dan tidak sekata akibat jerawat atau parut jerawat agak mengganggu. Kerana, keadaan ini menjadikan wajah kelihatan kusam dan tidak sedap dipandang.

Nah, untuk memperbaiki dan menghaluskan tekstur kulit akibat jerawat, anda boleh mencuba kaedah di bawah.

1. Gunakan gel penghilang parut jerawat

Gel penghilang parut jerawat (pasca gel jerawat) boleh menjadi penyelesaian untuk membantu menyembunyikan parut jerawat sambil memperbaiki tekstur kulit wajah yang tidak rata. Gel ini biasanya dijual di kaunter tanpa perlu membeli preskripsi doktor.

Gunakan gel ini yang mengandungi niacinamide, Allium Cepa dan MPS (Mucopolysaccharide), dan Pionin (Quaternium-73). Bahan-bahan ini dapat membantu menghilangkan parut jerawat dan membasmi bakteria penyebab jerawat.

Walaupun dijual dengan bebas, baca arahan penggunaan yang tertera pada label pembungkusan dengan teliti. Pastikan juga gel penghilang parut jerawat yang anda beli bebas alkohol, tidak alergenik, dan semula jadi bukan komedogenik (tidak mencetuskan komedo).

Ini penting terutama bagi anda yang mempunyai kulit sensitif. Sementara itu, jika bekas jerawat tidak membaik, anda harus segera mendapatkan rawatan dari pakar dermatologi.

2. Rajin menjaga kulit

Sebilangan besar tabiat rumah sebenarnya dapat membantu melicinkan dan memperbaiki tekstur kulit wajah yang rosak akibat jerawat.

Penjagaan kulit sederhana yang boleh anda lakukan adalah mencuci muka dengan kerap. Cuba bersihkan wajah anda sebelum tidur atau selepas seharian melakukan aktiviti. Pilih pencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit anda.

Seterusnya, jangan lupa menggunakan produk pelembap untuk kulit dan pelindung matahari. Pelembap yang berkesan untuk menjaga kesihatan kulit wajah dan terhidrasi dengan baik.

Sementara itu, produk pelindung matahari membantu melindungi kulit daripada terkena sinar UV. Tanpa menyedarinya, pendedahan kepada sinar UV untuk jangka masa panjang boleh menjadikan kulit anda lebih rosak.

3. Pilih produk penjagaan kulit betul

Memilih produk penjagaan kulit alias penjagaan kulit tidak kurang pentingnya untuk memperbaiki tekstur kulit wajah yang rosak. Namun, kerana terdapat begitu banyak produk penjagaan kulit di pasaran, anda mungkin bingung memilih yang betul.

Kuncinya adalah: Perhatikan isi kandungannya. Pilih produk penjagaan kulit mengikut jenis kulit dan masalah kulit anda.

Untuk membantu meningkatkan pertumbuhan semula kulit dan memperbaiki tekstur kulit, anda boleh menggunakan produk penjagaan kulit mengandungi retinoid (retinol), niacinamide, asid glikolik, adapalena, dan asid azelaic.

Perlu difahami bahawa penggunaan produk penjagaan kulit tidak dapat mengatasi tanda poket yang telah berlaku.

4. Rujuk pakar kulit

Sekiranya jerawat sudah menyebabkan bekas luka atau luka dalam, cara terbaik untuk mengatasinya adalah berjumpa doktor. Kerana, bekas jerawat yang berlubang tidak dapat diatasi hanya dengan penggunaan produk penjagaan kulit.

Terdapat sejumlah rawatan perubatan yang dapat dilakukan untuk membantu memperbaiki tekstur kulit wajah yang tidak rata. Ahli dermatologi boleh mengesyorkan pengelupasan kimia, microdermabrasion, microneedling, pengisi, dan laser.

Doktor biasanya akan melakukan pemeriksaan terlebih dahulu untuk menentukan rawatan mana yang paling sesuai dengan keadaan kulit anda.

Bergantung pada keparahan, anda mungkin memerlukan lebih daripada satu rawatan untuk benar-benar mencapai hasil yang diinginkan.