Corak Tidur Sihat

4 Faedah Tidur Tanpa Bra Anda Mungkin Tidak Menyedari

Tidur memberikan manfaat kesihatan untuk badan anda. Selain itu, kebiasaan yang berkaitan dengan tidur juga dapat memberikan manfaat, misalnya, minum air sebelum tidur, tidur tanpa seluar dalam, atau mendengar muzik ketika tidur. Nah, mungkin anda tertanya-tanya tentang kebiasaan tidur tanpa coli untuk wanita. Jadi, adakah kebiasaan tidur tanpa memakai coli juga bermanfaat? Sekiranya ya, apa?

Adakah selamat tidur tanpa coli?

Sebelum membincangkan faedah dari kebiasaan tidur tanpa coli, anda perlu mengetahui bahawa sebelum ini terdapat kebaikan dan keburukan.

Buku bertajuk Berpakaian untuk Membunuh: Hubungan Antara Kanser Payudara dan Bra diterbitkan pada tahun 1995, mula berprasangka terhadap memakai coli ketika tidur. Sejak itu, banyak wanita memilih untuk tidur tanpa coli untuk mengelakkan bahaya kesihatan pada payudara mereka.

Buku ini menguatkan tanggapan bahawa tidur dalam coli boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan. Akibatnya, banyak wanita percaya bra dapat menyekat kerja kelenjar getah bening semasa tidur, yang boleh menyebabkan barah payudara.

Setakat ini, hasil kajian yang dilakukan Persatuan Amerika untuk Penyelidikan Kanser masih menjadi rujukan bagi pengamal kesihatan untuk andaian ini. Penyelidikan menunjukkan bahawa tidak ada hubungan antara memakai coli ketika tidur dengan penampilan sel barah di payudara.

Pelbagai kelebihan tidur tanpa memakai coli

Ketiadaan bukti perubatan mengenai faedah dan risiko penggunaan coli ketika tidur menjadikan tidur tanpa coli hanya pilihan untuk menyokong aspek keselesaan ketika tidur.

Walau bagaimanapun, masih ada beberapa faedah kesihatan yang anda dapat apabila memilih untuk tidur tanpa coli.

1. Mengurangkan peluh

Memakai coli ketika tidur, terutamanya ketika suhu bilik meningkat pada waktu malam, boleh menyebabkan anda berpeluh. Beberapa jenis coli, seperti yang diperbuat daripada bahan sintetik, malah boleh membuat anda berpeluh secara berlebihan.

Berpeluh berlebihan semasa tidur boleh membuat anda kerap bangun pada waktu malam. Shawn Stevenson, pengarang buku Tidur Lebih Pintar, kata tidur tanpa memakai pakaian dapat menurunkan suhu badan.

Pada dasarnya, ketika anda tidur, suhu badan anda turun, menanggalkan pakaian atau tidur tanpa coli dapat menjaga suhu badan anda rendah. Dengan cara itu, saraf parasimpatis yang membantu tubuh berehat dengan lebih optimum dapat aktif dengan lebih cepat.

2. Meningkatkan kualiti tidur

Kelebihan tidur tanpa coli yang mungkin anda tidak sedar, tetapi dapat membantu meningkatkan kualiti tidur anda.

Cuba perhatikan, kebanyakan reka bentuk coli, bra berwayar dan tidak sesuai, disesuaikan dengan keperluan aktiviti harian. Ini menjadikan pengguna bergerak aktif, tetapi tidak berehat atau tidur.

Bentuk yang ketat boleh membuat anda merasa ketat atau tersumbat sehingga anda tidak selesa ketika memakainya ketika tidur.

Perasaan tidak selesa ini ketika tidur boleh menyebabkan anda menghadapi masalah untuk tidur atau mengalami gangguan tidur yang lain. Hasilnya, anda tidak mendapat masa rehat yang cukup dan berkualiti sehingga tenaga badan tidak dapat pulih sepenuhnya.

Tidur tanpa coli boleh menjadi penyelesaian bagi anda yang merasa tidak selesa tidur memakai coli sehingga anda dapat tidur lebih cepat dan nyenyak sepanjang malam.

3. Mengurangkan risiko jangkitan kulit

Kemudian, satu lagi faedah yang anda dapat dari tidur tanpa coli adalah mengurangkan risiko jangkitan kulit. Kenapa?

Memakai coli sepanjang hari boleh mengganggu peredaran udara di liang kulit yang tertutup. Apabila coli tidak pernah dikeluarkan, kulit sukar menyerap udara, mewujudkan persekitaran lembap yang kondusif untuk pembiakan bakteria berbahaya.

Jangkitan bakteria ini boleh menyebabkan munculnya kulat dan kerengsaan kulit, menyebabkan gatal-gatal.

4. Mengurangkan risiko penyumbatan limfa

Bra yang terlalu ketat dan terlalu kaku boleh memberi tekanan pada payudara anda. Akibatnya, ini mungkin sama dengan tekanan berlebihan dari lemak pada orang gemuk.

Sekiranya anda kerap memakai coli seperti ini semasa anda tidur, anda boleh berisiko menyebabkan tersumbat limfa. Terutama jika anda mempunyai berat badan berlebihan dengan ukuran coli yang betul.

Penyumbatan ini berlaku kerana penumpukan cecair di kelenjar getah bening axillary yang terletak di kawasan ketiak. Kelenjar ini bertanggungjawab untuk melawan jangkitan badan, bahan asing berbahaya, dan sel barah.

Di samping itu, tidur tanpa coli dapat mengelakkan gangguan fungsi organ penting badan yang berkaitan dengan kelenjar limfa seperti hati.