Kesihatan

Sudah tiba masanya untuk Berhenti Makan Pangolin

Pangolin adalah salah satu haiwan yang sering dimakan di China dan beberapa negara di Afrika kerana dipercayai mempunyai manfaat kesihatan bagi tubuh. Walaupun haiwan itu semakin jarang dan baru-baru ini disyaki sebagai penyebar COVID-19 atau coronavirus novel. Sudah tiba masanya untuk berhenti makan trenggiling.

Berhentilah makan pilin

Sumber: Wikipedia

Pangolin adalah mamalia yang aktif pada waktu malam dan tinggal di kawasan tropika seperti Afrika dan Asia. Haiwan bersisik ini diketahui mempunyai protein yang cukup padat, alias keratin. Apabila pangolin merasa terancam, haiwan ini akan menggulung bola.

Pangolin adalah haiwan yang dilindungi kerana populasinya terhad dan terancam kepupusan. Jumlah mereka semakin berkurang kerana diburu oleh manusia. Ramai yang percaya bahawa daging pangolin boleh memberi kesan kesihatan pada tubuh.

Sebagai contoh, orang-orang di Vietnam percaya bahawa makan timbangan pangolin dapat digunakan untuk merawat saluran susu yang tersumbat. Sebenarnya, tidak ada kajian saintifik mengenai perkara ini.

Untuk mengubah persepsi orang, pelajar yang mengambil jurusan perubatan tradisional di beberapa universiti di Vietnam kini diajar bahawa memakan ubat penanggal bukanlah ubat tradisional yang berkesan.

Bukan hanya itu, para penyelidik juga tidak menyokong dakwaan masyarakat bahawa terdapat manfaat timbangan pangolin untuk kesihatan buah pinggang.

Sumber: Wikimedia Commons

Selain dari Asia, negara lain yang percaya bahawa memakan trenggiling mempunyai kesan kesihatan yang baik bagi tubuh adalah Afrika. Menurut kajian dari PLOS Satu, 13 bahagian badan pangolin digunakan sebagai kaedah perubatan tradisional, terutama sisik dan tulang.

Bahagian tubuh Pangolin dimakan untuk merawat kekejangan dan reumatik. Ubat tradisional ini berterusan sehingga hari ini walaupun manfaat kesihatannya belum terbukti secara saintifik.

Makan trenggiling menjadikannya pupus lebih cepat

Ramai orang percaya bahawa memakan daging pangolin mempunyai kesan kesihatan yang baik untuk tubuh mereka. Tanpa menyedarinya, pengambilan mamalia ini menjadikan pangolin semakin pupus dengan lebih cepat.

Pada tahun 2019, terdapat peningkatan permintaan daging pangolin terbesar di Malaysia Timur. Menurut media, pihak berkuasa menjumpai sekitar 30 tan produk pangolin, termasuk 1800 daging pangolin beku dan 316 kilogram sisik pangolin.

Di samping itu, pada Januari 2019, pihak berkuasa juga menemui kira-kira 8 tan skala pangolin, mungkin dari 14.000 trenggiling di Hong Kong. Penyeludupan haiwan terancam ini dikatakan berasal dari Nigeria dan bernilai 8 juta dolar AS.

Kerana permintaan daging pangolin yang semakin meningkat, terutama di negara-negara di Asia, trenggiling terancam kepupusan.

Oleh itu, bagi sesetengah orang yang mungkin percaya bahawa memakan trenggiling mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan, mungkin sudah tiba masanya untuk berhenti.

Ini kerana tidak ada kajian yang benar-benar membuktikan bahawa trenggiling mempunyai manfaat untuk kesihatan anda. Lebih-lebih lagi, menghentikan pengambilan daging haiwan bersisik kering ini juga bertujuan untuk melindungi mereka dari kepupusan.

Pangolin dinamakan sebagai 'penyebab' coronavirus novel

Sudah dianggap sebagai haiwan yang terancam punah, para penyelidik mengesyaki bahawa pangolin adalah haiwan 'suspek' yang menyebarkan novel coronavirus kepada manusia.

Wabak coronavirus, yang telah meragut lebih dari 1,000 nyawa dan menyebabkan sekitar 40,000 kes di seluruh dunia, belum diketahui bagaimana penyebarannya.

Coronavirus adalah zoonosis, iaitu penyakit dan jangkitan yang berasal dari haiwan vertebrata yang dapat menular ke manusia.

Penyebaran virus dari haiwan ke manusia sebenarnya agak jarang berlaku. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, seperti SARS dan MERS-CoV, zoonosis berada di sebalik wabak penyakit ini.

Mirip dengan SARS dan MERS-CoV, novel coronavirus atau 2019-nCoV dianggap berasal dari kelawar. Sel-sel virus yang terdapat di kelelawar dianggap telah berpindah ke trenggiling dan akhirnya dimakan oleh manusia.

Bukan rahsia lagi bahawa daging dan timbangan pangolin diperdagangkan di Wuhan, China. Ini kerana orang Asia, terutama di China, percaya bahawa memakan daging pangolin memberikan manfaat yang baik untuk tubuh mereka.

Oleh itu, trenggiling disyaki sebagai salah satu 'dalang' di sebalik wabak novel coronavirus. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menentukan sama ada molekul virus yang terdapat di dalam pangolin adalah penyebab coronavirus novel.

Ayuh, berhenti memakan haiwan liar

Pangolin bukan satu-satunya hidupan liar yang terancam kepupusan akibat eksploitasi oleh manusia. Sama ada memakan daging trenggiling dan haiwan lain untuk kesan kesihatan atau hanya mengikuti trend.

Sebabnya, bukan hanya mempercepat kepupusan haiwan liar, pengambilan haiwan yang dianggap eksotik dapat menyebabkan pelbagai penyakit. Salah satu sumber penyakit yang cukup membimbangkan adalah sel-sel koronavirus yang terdapat pada beberapa haiwan, seperti kelawar.

Oleh itu, dengan mengurangkan untuk menghentikan pengambilan haiwan liar, anda sudah menyumbang untuk mencegah kepupusan haiwan ini dan mengurangkan risiko penularan.

Kepercayaan orang ramai di beberapa negara mengenai kesan kesihatan yang diperoleh daripada memakan daging pangolin ternyata menjadi masalah baru bagi alam sekitar. Tidak hanya lingkungan, konsumsi binatang liar juga berisiko dijangkiti virus yang mungkin terdapat di dalam tubuh haiwan tersebut.

Oleh itu, sangat disarankan untuk berhenti memakan haiwan liar sebagai usaha untuk mencegah kepupusan haiwan ini dan menjaga kesihatan anda.