Urologi

Diet Kegagalan Buah Pinggang: Seberapa Penting dan Bagaimana?

Sebenarnya, pesakit penyakit buah pinggang boleh hidup lebih lama tanpa terlalu terpengaruh dengan keadaannya. Walaupun tidak dapat memulihkan fungsi ginjal sepenuhnya, ada beberapa perkara yang boleh dilakukan untuk mengelakkan tahap kerosakan menjadi lebih teruk. Salah satunya menjalani diet khas untuk pesakit gagal buah pinggang, baik orang dewasa maupun kanak-kanak.

Pentingnya menjalani diet khas untuk pesakit yang mengalami kekurangan buah pinggang

Tujuan diet khas ini untuk pesakit dengan kegagalan buah pinggang adalah untuk mengekalkan kadar elektrolit, mineral, dan cairan di dalam badan. Ini ternyata penting, terutama bagi pesakit yang menjalani dialisis.

Sementara itu, pesakit kegagalan buah pinggang yang juga mempunyai tekanan darah tinggi juga memerlukan rancangan diet ini untuk mengawal tekanan darah mereka.

Diet khas ini bahkan diperlukan untuk mengawal gula darah melalui pemilihan makanan dan minuman. Oleh itu, diet ini dapat membantu melindungi buah pinggang daripada kerosakan yang lebih jauh.

Petua menjalani diet khas untuk kegagalan buah pinggang

Langkah pertama yang perlu dilakukan adalah berunding dengan pakar pemakanan. Terdapat beberapa pakar pemakanan yang memberi tumpuan kepada diet untuk penyakit buah pinggang. Mereka juga dapat membantu anda membuat rancangan makan yang sesuai dengan keadaan badan anda.

Setelah berunding, langkah-langkah berikut perlu diambil oleh pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang untuk mencegah komplikasi.

1. Pilih makanan yang rendah natrium dan garam

Mengurangkan kadar natrium dan garam dalam diet anda dapat membantu anda mengawal tekanan darah tinggi. Diet yang rendah garam dan natrium juga menjadikan pesakit dengan kekurangan buah pinggang kurang dahaga dan menghalang tubuh daripada menahan cecair berlebihan.

Di samping itu, anda juga harus mengehadkan pengambilan makanan yang mengandungi kurang daripada 2.300 mg sodium setiap hari. Inilah cara untuk mengehadkan pengambilan natrium harian anda mengikut Institut Diabetes dan Pencernaan Nasional, dan Penyakit Ginjal.

 • Beli makanan segar kerana natrium sering dijumpai dalam makanan siap makan.
 • Memasak makanan dari awal dan bukannya menyediakan makanan sejuk beku.
 • Gantikan garam dengan ramuan dan rempah bebas natrium.
 • Periksa kandungan natrium pada label fakta pemakanan pada setiap makanan.
 • Basuh sayur, daging dan ikan dengan air bersih sebelum dimasak.

Anda juga boleh mencari label makanan yang mengandungi perkataan seperti 'bebas natrium' atau 'rendah garam'. Pada mulanya mungkin kelihatan sukar. Walau bagaimanapun, satu hingga dua minggu setelah mengikuti diet ini, anda akan terbiasa.

Cuba jangan menggunakan pengganti garam, seperti kalium, kecuali jika doktor atau pakar pemakanan anda mengesyorkannya.

2. Hadkan jenis protein tertentu

Diet rendah protein diperlukan oleh pesakit dengan kekurangan buah pinggang untuk mencegah kerosakan yang lebih teruk. Protein diperlukan untuk membesar dan mendapatkan tenaga.

Walau bagaimanapun, makan terlalu banyak protein, terutama bagi pesakit dengan kekurangan buah pinggang, menjadikan buah pinggang bekerja lebih keras untuk membuang sisa.

Kesannya, buah pinggang yang sudah rosak akan bertambah teruk dan penumpukan sisa protein tidak dapat dielakkan. Oleh itu, anda perlu menghadkan makanan yang tinggi protein. Protein memang boleh didapati di tumbuh-tumbuhan dan haiwan dan banyak orang menggunakan kedua-dua jenis protein.

Pakar pemakanan akan membantu anda memilih gabungan dan jumlah protein yang anda perlukan. Walau bagaimanapun, makanan rendah protein masih mempunyai hadnya, jadi anda tetap tidak boleh makan terlalu banyak.

Bagaimana dengan keperluan protein kanak-kanak dengan kegagalan buah pinggang?

Sama seperti pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang pada umumnya, kanak-kanak yang mengalami kekurangan buah pinggang juga perlu mengehadkan pengambilan protein dalam diet mereka. Berikut adalah senarai keperluan protein untuk kanak-kanak yang mengalami kekurangan buah pinggang mengikut usia mereka.

 • 0-6 bulan: 2.5-3 gram / kg berat badan setiap hari.
 • 6-12 bulan: 1.2-2.1 gram / kg berat badan setiap hari.
 • 1-2 tahun: 1-1.8 gram / kg berat badan sehari.
 • Lebih 2 tahun: 1-1,5 gram / kg berat badan setiap hari.

Sementara itu, bagi kanak-kanak yang menjalani rawatan dialisis, ternyata mereka mempunyai lebih banyak keperluan protein. Ini kerana proses dialisis menyebabkan lebih banyak protein terbuang melalui air kencing.

Berikut adalah senarai keperluan protein untuk kanak-kanak yang menjalani dialisis.

 • 0-6 bulan: 2.6 gram / kg berat badan setiap hari.
 • 6-12 bulan: 2 gram / kg berat badan sehari.
 • 1-6 tahun: 1.6 gram / kg berat badan sehari.
 • 7-14 tahun: 1.4 gram / kg berat badan setiap hari.

Contohnya, kanak-kanak berumur 6 tahun dengan berat 21 kg menjalani dialisis. Kemudian, keperluan protein yang dia perlukan ialah 33.6 gram sehari. Perlu diingat untuk mengutamakan sumber protein haiwan yang mudah diserap oleh tubuh daripada protein sayuran.

3. Makan makanan rendah lemak

Pesakit dengan kekurangan buah pinggang harus memperhatikan pengambilan lemak. Ini kerana jenis dan jumlah lemak yang salah dapat meningkatkan risiko arteri tersumbat dan risiko penyakit jantung.

Lemak adalah sumber tenaga dan membantu menghasilkan bahan yang mengawal tekanan darah. Walau bagaimanapun, diet rendah lemak ini ternyata diperlukan untuk pesakit dengan kekurangan buah pinggang. Apa yang perlu dilakukan untuk mengelakkan pengambilan lemak berlebihan?

 • Gantikan teknik menggoreng dengan makanan panggang, panggang, atau tumis.
 • Potong lemak dari daging dan keluarkan kulit dari ayam sebelum makan.
 • Gantikan minyak masak dan mentega dengan minyak zaitun atau minyak bijan.
 • Hadkan pengambilan lemak tepu dan lemak trans dengan membaca label makanan.

Terlalu banyak lemak jenuh dan lemak trans di dalam badan dapat meningkatkan LDL (kolesterol jahat) dan menurunkan HDL (kolesterol baik). Sekiranya ini berlaku, risiko penyakit jantung adalah tinggi dan tidak dapat mencegah komplikasi kegagalan buah pinggang.

4. Kurangkan minuman beralkohol

Mencegah komplikasi akibat kegagalan buah pinggang bukan hanya mengenai makanan, tetapi anda juga perlu memperhatikan pengambilan minuman beralkohol.

Makanan istimewa ini untuk kegagalan buah pinggang juga membatasi pengambilan alkohol, yang tidak lebih dari satu minuman sehari untuk wanita. Sementara itu, bagi lelaki tidak lebih dari dua gelas.

Bukan rahsia lagi bahawa minum alkohol terlalu banyak boleh merosakkan organ tubuh, termasuk ginjal. Lebih-lebih lagi, pesakit kegagalan buah pinggang yang sudah mempunyai masalah dengan organ ini pastinya perlu mengurangkannya untuk mengelakkan kerosakan.

5. Hadkan makanan yang tinggi fosforus

Fosfor adalah mineral yang boleh didapati di hampir setiap makanan dan membantu buah pinggang menyaring sisa yang tidak diperlukan oleh badan. Walau bagaimanapun, pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang tidak dapat menyingkirkan mineral penguat tulang ini.

Tubuh yang mengandungi terlalu banyak fosfor akan membuat tulang menjadi lemah dan merosakkan saluran darah. Oleh itu, pesakit yang mengalami kekurangan buah pinggang perlu menjalani diet rendah fosforus supaya buah pinggang tidak bekerja terlalu keras.

Doktor anda mungkin menetapkan ubat pengikat fosfat bergantung pada tahap kerosakan buah pinggang. Ubat ini membantu mengurangkan risiko penumpukan fosforus dalam darah. Walaupun anda telah diberi ubat, anda perlu memperhatikan jumlah fosfor yang dimakan.

Beberapa makanan rendah fosforus yang boleh menjadi cara untuk mencegah komplikasi kegagalan buah pinggang termasuk:

 • buah dan sayur segar,
 • bijirin jagung atau beras gandum, juga
 • popcorn tanpa garam atau mentega tambahan.

6. Hadkan pengambilan cecair

Memenuhi keperluan cecair harian adalah perlu agar organ tubuh berfungsi dengan baik. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku untuk pesakit dengan kekurangan buah pinggang, baik pada orang dewasa maupun kanak-kanak. Diet khas untuk kegagalan buah pinggang ini terdengar aneh, tetapi buah pinggang yang rosak tidak dapat membuang cecair tambahan secara optimum.

Sekiranya anda mempunyai terlalu banyak cecair di badan anda, anda berisiko mengalami tekanan darah tinggi, bengkak, dan kegagalan jantung. Cecair yang berlebihan juga dapat mengisi paru-paru anda dan menyukarkan anda bernafas. Oleh itu, keperluan cecair pesakit buah pinggang berbeza dengan orang lain.

Contohnya, pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang tidak digalakkan minum kopi. Sebabnya, kafein boleh memburukkan lagi keadaan kegagalan buah pinggang, terutama ketika anda mengalami sindrom metabolik.

7. Makan makanan rendah kalium

Kalium penting untuk tubuh kerana membantu mengekalkan keseimbangan cairan dan mengawal tekanan darah. Walau bagaimanapun, pesakit yang mengalami kekurangan buah pinggang sebenarnya perlu mengurangkan makanan yang tinggi kalium kerana buah pinggang mereka tidak lagi dapat mengawal kadar kalium dalam darah.

Memilih makanan rendah kalium akan membantu saraf dan otot berfungsi dengan baik dan mencegah komplikasi kegagalan buah pinggang seperti masalah jantung. Sekiranya boleh, cuba pilih makanan dan minuman yang dapat menurunkan kadar kalium, seperti:

 • buah segar, seperti epal dan pic,
 • sayur-sayuran, seperti lobak merah dan kacang hijau,
 • jus epal dan anggur,
 • nasi putih, dan
 • pasta dan roti putih.

Petua menghidangkan makanan untuk kanak-kanak yang mengalami kekurangan buah pinggang

Kadang-kadang kanak-kanak dengan kegagalan buah pinggang akan mengalami penurunan selera makan yang mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan mereka. Sebagai ibu bapa, anda perlu mencari cara agar anak anda makan tanpa melanggar rancangan diet yang telah disarankan oleh doktor.

Berikut adalah petua yang dapat membantu anda memujuk anak yang menghidap penyakit buah pinggang kronik untuk makan.

 • Beri anak makanan kecil tetapi kerap (contohnya 6 kali sehari).
 • Pilih makanan yang padat kalori, seperti makanan ringan yang manis, seperti puding.
 • Pastikan semua sayur dimasak.

Sekiranya anda menghadapi kesukaran untuk menyesuaikan diet kanak-kanak dengan kegagalan buah pinggang, anda harus berjumpa dengan doktor atau pakar pemakanan anak anda.