Kanser

Jenis Makanan yang Menyebabkan Kanser Payudara -

Kanser payudara berlaku kerana pertumbuhan sel yang tidak normal pada tisu payudara. Keadaan ini boleh disebabkan oleh banyak perkara, salah satunya adalah perkara biasa, iaitu tabiat dan gaya hidup yang tidak sihat. Bercakap mengenai gaya hidup pastinya tidak dapat dipisahkan dari diet. Makan makanan yang tidak sihat secara berlebihan dianggap sebagai pencetus dan penyebab barah payudara pada anda. Jadi, apakah makanan ini?

Makanan yang menyebabkan barah payudara

Terdapat pelbagai makanan dan minuman yang sangat disyaki menjadi penyebab perkembangan sel barah di payudara. Makanan ini secara amnya dapat memicu kegemukan dan pembentukan zat atau hormon tertentu yang dapat meningkatkan risiko kerosakan sel pada payudara anda.

Oleh itu, anda harus mengelakkan memakan makanan yang memicu barah ini, terutamanya jika anda sudah mempunyai sejarah barah payudara atau mempunyai faktor keturunan penyakit ini dari keluarga. Walaupun anda tidak mempunyai faktor risiko barah payudara, anda perlu mengurangkan atau mengelakkan makanan ini untuk mencegah barah payudara di masa depan.

Berikut adalah beberapa makanan yang dianggap sebagai pencetus dan penyebab barah payudara:

1. Daging merah

Daging merah mengandungi kadar lemak tepu dan kolesterol jahat yang lebih tinggi daripada daging putih, seperti unggas atau ikan.

Sekiranya anda makan terlalu banyak daging merah dalam jangka masa panjang, kadar lemak badan dan kolesterol darah akan terus meningkat. Dalam keadaan ini, anda menghadapi risiko kegemukan, yang merupakan salah satu faktor yang mencetuskan pembentukan sel barah payudara di dalam badan.

Bagi wanita yang mempunyai lemak berlebihan dalam badan mereka cenderung menghasilkan lebih banyak estrogen. Estrogen yang berlebihan inilah yang mencetuskan pertumbuhan sel barah payudara.

2. Gula

Gula bukanlah makanan yang menjadi pencetus dan penyebab langsung kanser payudara. Namun, terlalu banyak makan gula boleh meningkatkan risiko kegemukan, yang merupakan salah satu penyebab barah.

Di samping itu, sebuah kajian yang diterbitkan dalam British Medical Journal mengatakan, makanan manis yang mengandungi gula tinggi dapat menyebabkan ketahanan terhadap insulin.

Dalam keadaan ini, tubuh anda tidak dapat bertindak balas terhadap insulin, yang diperlukan untuk mengawal gula darah. Akibatnya, lebih banyak gula atau glukosa darah mengalir dengan bebas di saluran darah anda.

Ini kemudian menyebabkan tubuh menghasilkan lebih banyak hormon estrogen dan androgen, yang dapat meningkatkan risiko barah payudara.

Oleh itu, anda harus mengehadkan penggunaan gula, termasuk gula pasir dan gula pasir di hampir semua produk makanan dan minuman yang dibungkus. Untuk menjadi lebih sihat, ganti kebiasaan minum minuman bergula dengan air, agar tidak menjadi penyebab pelbagai penyakit mematikan, termasuk barah payudara.

3. Makanan yang dibakar

Memanggang atau memanggang daging boleh menyebabkan barah, terutama jika dilakukan pada suhu tinggi dan dalam jangka masa yang lama.

Sebabnya, pembakaran daging ini mencetuskan pembentukan sebatian amina heterosiklik (HCA) dan hidrokarbon aromatik poliklik (PAH), yang dikelaskan sebagai karsinogen. Bahan karsinogenik dalam makanan boleh menjadi penyebab perkembangan sel barah, termasuk payudara.

HCA terbentuk dari asid amino, glukosa, dan kreatin dalam otot lembu, ayam, atau kambing yang bertindak balas terhadap arang panas. Sementara itu, PAH terbentuk ketika lemak dan cairan dalam daging melarikan diri dan menetes ke api, menyebabkan api dan asap. Asap yang mengandungi PAH ini kemudian melekat pada daging yang akan anda konsumsi.

HCA dan PAH adalah dua sebatian yang bersifat mutagenik, iaitu boleh menyebabkan perubahan DNA, yang dapat meningkatkan risiko barah. Oleh itu, anda harus mengelakkan makan makanan yang terbakar, terutamanya jika anda sudah mempunyai sejarah barah payudara. Sebaliknya, anda boleh memasak dengan cara yang lebih sihat, seperti mendidih atau mengukus.

4. Makanan dalam tin

Makanan dalam tin juga dipercayai menjadi faktor pencetus perkembangan barah payudara. Ini kerana bahagian dalam tin umumnya dilapisi bisphenol-A (BPA).

BPA adalah bahan kimia yang telah terbukti merosakkan DNA di dalam badan.

Selain itu, makanan dalam tin juga cenderung mengandungi gula, garam, dan pengawet. Pelbagai ramuan tambahan ini tentu saja tidak sihat untuk tubuh jika dikonsumsi terlalu banyak

Sekiranya anda membeli makanan dalam tin, pastikan kaleng itu berlabel dengan jelas "Bebas BPA". Anda juga harus mengehadkan pengambilan makanan dalam tin agar tidak menjadi penyebab barah payudara.

Untuk mengelakkan penyebab barah payudara, lebih baik menggandakan pengambilan makanan segar. Pilih sayur-sayuran, buah, dan ikan segar di pasar untuk anda menyiapkan diri di rumah.

5. Makanan yang mengandungi lemak trans dan tepu

Tubuh memerlukan pengambilan lemak sebagai sumber tenaga yang diperlukan setiap hari. Walau bagaimanapun, jenis lemak yang diperlukan adalah lemak sihat, seperti lemak tak jenuh tunggal dan lemak tak jenuh ganda.

Sebaliknya, makanan yang mengandungi lemak trans dan lemak tepu perlu dielakkan atau dibatasi kerana tidak baik untuk tubuh. Makan terlalu banyak makanan yang mengandungi dua lemak jahat ini boleh menjadi salah satu penyebab barah payudara.

Kandungan lemak trans tinggi biasanya terdapat dalam makanan yang diproses dan dibungkus, seperti biskut dan makanan ringan. Sementara itu, kandungan lemak tepu yang tinggi biasanya terdapat dalam santan, mentega, dan produk tenusu.

Selain makanan yang menyebabkan barah payudara, berhati-hatilah dengan jenis minuman tertentu

Selain makanan yang disebutkan di atas, minuman beralkohol juga dapat menjadi pencetus dan menyebabkan perkembangan pelbagai jenis barah, termasuk payudara. Breastcancer.org mengatakan alkohol dapat meningkatkan kadar hormon estrogen dan hormon lain yang berkaitan dengan kanser payudara positif reseptor hormon.

Oleh itu, bagi anda yang gemar minum alkohol, anda harus mengehadkan bahagian penggunaannya, iaitu hanya 1-2 gelas seminggu. Akan lebih baik jika anda meninggalkan kebiasaan ini sepenuhnya demi kesihatan anda.

Setelah mengelakkan makanan yang memicu barah payudara ini, anda perlu meningkatkan pengambilan sayur-sayuran, buah-buahan, dan makanan pencegah barah payudara yang lain. Dengan gaya hidup yang sihat, badan anda menjadi lebih cergas dan anda juga dilindungi dari penyakit mematikan ini.