Pemakanan

Telur Puyuh Boleh Membuat Kolesterol Tinggi, Benarkah?

Telur puyuh adalah sumber protein yang baik untuk tubuh. Selain rasanya yang enak, telur ini juga dapat diproses menjadi pelbagai hidangan. Namun, telur puyuh juga memiliki reputasi yang baik kerana dianggap menyebabkan kolesterol meningkat. Adakah ini benar?

Kandungan lemak tepu dalam telur puyuh

Telur puyuh adalah telur yang dihasilkan dari kendi puyuh. Anda mungkin sering menemuinya dalam pelbagai hidangan, seperti dalam sup. Ia lebih kecil daripada telur biasa, jadi anda boleh memakannya dalam jumlah yang lebih banyak dalam satu hidangan. Tetapi, tunggu sebentar, makan terlalu banyak telur mungkin juga tidak baik.

Satu hidangan telur puyuh (5 telur) mengandungi 6 gram protein dan 5 gram lemak. Kandungan protein dan lemak agak kecil, jadi jumlah kalori yang terkandung di dalamnya juga agak kecil, iaitu hanya sekitar 71 kalori dalam satu hidangan.

Walau bagaimanapun, kandungan lemak tepu dalam telur agak tinggi. Dalam 5 telur mengandungi 1.6 gram lemak tepu. Jumlah ini bahkan lebih tinggi daripada telur ayam yang mengandungi sebanyak 1.5 gram lemak tepu dalam satu butir.

Nisbah kandungan kuning telur lebih daripada putih telur dalam telur puyuh boleh mempengaruhi jumlah lemak tepu yang terdapat pada telur puyuh. Lemak jenuh ini kemudian dapat meningkatkan kadar kolesterol jahat di dalam badan anda.

Adakah benar bahawa lemak tepu pada telur puyuh memicu kolesterol tinggi dan tekanan darah?

Sebilangan orang mungkin takut bahawa tekanan darah mereka akan meningkat jika mereka memakan telur kerana kandungan lemak tepu atau kolesterol. Peningkatan kolesterol darah boleh menyebabkan tekanan darah juga meningkat. Walau bagaimanapun, ini mungkin memerlukan proses yang lama.

Walaupun telur puyuh mengandung lemak tepu yang relatif tinggi yang dapat meningkatkan kadar kolesterol dalam tubuh, ini tidak semestinya meningkatkan kadar kolesterol darah dan tekanan darah anda.

Makanan yang tinggi kolesterol tidak semestinya menyebabkan anda mengalami kolesterol tinggi dan tekanan darah tinggi. Tubuh itu sendiri sebenarnya memerlukan kolesterol untuk membuat hormon tertentu, menghasilkan vitamin D, dan membina sel. Hati yang menghasilkan kolesterol dalam tubuh tidak mengubah semua kolesterol dari makanan menjadi kolesterol darah. Tubuh akan mengatur penggunaan kolesterol untuk fungsi tubuh dan diubah menjadi kolesterol darah.

Jadi, bolehkah orang dengan kolesterol tinggi makan telur puyuh?

Walau bagaimanapun, reaksi seseorang terhadap tahap kolesterol dari makanan mungkin berbeza. Ada beberapa orang yang mengalami peningkatan kolesterol walaupun mereka hanya makan makanan yang tinggi kolesterol dalam jumlah kecil. Dan, beberapa orang lain tidak menunjukkan peningkatan kadar kolesterol yang ketara walaupun makan banyak makanan berkolesterol tinggi.

Oleh itu, jika anda adalah salah satu dari mereka yang rentan terhadap kolesterol tinggi setelah makan makanan berkolesterol tinggi, anda harus menghadkan jumlah telur puyuh yang anda makan. Anda masih boleh makan telur puyuh tetapi mungkin tidak banyak.