Kesihatan

2 Cara Membuat Balsem Bibir Sendiri di Rumah (Tidak Sukar, Betul!)

Bibir yang kering walaupun hingga mencecah pastinya tidak menggembirakan dan kadangkala membuat anda kurang yakin. Keadaan ini dapat diatasi dengan menggunakan lip balm atau lip balm. Walau bagaimanapun, mungkin sukar bagi anda untuk mencari balsem bibir dengan formula yang paling sesuai di bibir anda. Jangan risau, anda boleh membuat balsem bibir anda sendiri di rumah, anda tahu. Lihat bagaimana di sini.

Adakah penting untuk menggunakan lip balm?

Kulit bibir manusia sangat nipis. Bekalan darah sangat dekat dengan permukaan kulit bibir anda, sebab itulah bibir kelihatan merah jambu atau merah.

Selain itu, bibir anda tidak mengandungi kelenjar minyak, jadi kulit bibir anda tidak menghasilkan minyak semula jadi seperti kulit anda yang lain. Akibatnya, bibir menjadi kering atau kering dan pecah lebih cepat daripada kulit anda yang lain.

Untuk mengatasi masalah ini, anda mungkin ingin menambahkan kelembapan di bibir anda dengan menjilatnya sehingga mereka basah dan tidak kering lagi. Walau bagaimanapun, ini hanya memberi kesan sementara.

Setelah air liur kering, ia memerlukan kelembapan semula jadi di bibir anda dan bibir anda akan lebih kering daripada sebelumnya. Semakin anda menjilat bibir, semakin kering.

Balsem bibir yang berkesan perlu menjadi minyak semula jadi untuk kulit bibir anda agar bibir anda lembap dan terlindung dari kering di persekitaran.

Oleh itu, memakai lip balm atau lip balm adalah penting untuk menjaga kesihatan bibir anda. Balsem bibir membantu melembapkan bibir anda dan menjadikannya lebih lembut. Balsem bibir juga membantu mencegah bibir daripada kerosakan seperti pecah-pecah hingga luka.

Mengapa anda mesti membuat balsem bibir anda sendiri?

Sumber: 1 Juta Wanita

Membuat lip balm sendiri di rumah tidak kurang bermanfaat daripada produk lip balm lain di pasaran. Sebenarnya, balsem bibir buatan sendiri umumnya tidak mengandungi bahan kimia buatan.

Kulit di bibir anda cenderung sensitif, terutamanya ketika mereka retak. Ramai orang mempunyai reaksi buruk terhadap bahan kimia dan bahan pengawet yang teruk pada lip bibir komersial. Balsem bibir buatan sendiri hanya mengandungi bahan semula jadi, dan lebih lembut di bibir anda.

Lebih-lebih lagi, beberapa pelembap bibir dari pengeluar mengandungi bahan-bahan seperti fenol, mentol, dan asid salisilik yang dapat mengeringkan bibir anda lebih banyak lagi. Oleh itu, apabila anda menggunakannya, anda perlu menggunakan lebih banyak pada bibir, dan ia akan terus dilakukan setiap hari.

Di samping itu, ramuan ini sering menyebabkan kerengsaan pada sesetengah orang. Sebaliknya, jika anda ingin membeli lip balm di pasaran, elakkan bahan-bahan ini.

Cara membuat balsem bibir semula jadi

1. Balsem bibir dengan madu dan minyak pati

Bahan yang diperlukan

Balsem bibir buatan sendiri mengandungi beberapa ramuan seperti madu, lilin lebah (lilin lebah), dan minyak pati. Madu penting untuk membuat lip bibir semula jadi kerana ia mempunyai sifat humektan semula jadi yang menarik kelembapan dari udara agar bibir anda lembut dan lembap.

Lilin lebah memberikan kestabilan pada balsem bibir. Sementara itu, minyak pati menjaga agar bibir tidak merebak dan memberikan tahap perlindungan tambahan. Pilihan minyak pati yang berkesan untuk balsem bibir termasuk minyak badam, minyak biji aprikot dan minyak bijan. Selain itu, minyak anggur dan minyak zaitun juga boleh menjadi pilihan yang baik.

Bagaimana cara untuk membuat

 • Panaskan dua auns minyak pati dan 1/4 auns lilin lebah, sehingga lilin lebah cair dan sebati dengan minyak pati.
 • Pindahkan bahan ke bekas kaca, kemudian masukkan satu sudu teh madu.
 • Pukul bahan dengan pengadun pada kelajuan rendah, sehingga anda mencapai konsistensi yang anda inginkan (sehingga agak halus).
 • Pindahkan balsem bibir semula jadi ke dalam bekas kecil yang boleh ditutup rapat.
 • Simpan di tempat yang kering dan sejuk.

Catatan: Jangan panaskan lilin lebah secara langsung di atas api. Lebih baik mencairkan lilin lebah dengan mengukus.

2. Balsem bibir dengan shea butter

Sumber: Kehidupan Organik Rodale

Bahan yang diperlukan

 • Lanolin dan minyak zaitun, melindungi bibir daripada kerosakan.
 • Shea butter, mengandungi vitamin A dan E yang dapat menenangkan dan melembapkan bibir yang kering dan kering.
 • Lilin lebah

Bagaimana cara untuk membuat

 • Meleleh lilin lebah dengan mengukus.
 • Cairkan mentega shea dan lanolin ke dalam mangkuk lain sehingga cair, kira-kira 2-3 minit, kacau selalu.
 • Pindahkan mentega shea cair dan lanolin ke mangkuk lain, dan tambahkan 1 sdt minyak zaitun, kacau rata.
 • Tambah lilin lebah cair ke dalam campuran. Kacau perlahan hingga sebati.
 • Pindahkan balsem bibir shea butter ke dalam bekas plastik, dan biarkan sejuk sekurang-kurangnya 4 jam.
 • Simpan balsem bibir di tempat yang sejuk dan kering.