Ubat dan Makanan Tambahan

Bahaya Menggugurkan Dadah Tanpa Pengawasan Doktor, Boleh Menyebabkan Kematian

Amalan pengguguran atau pengguguran di Indonesia adalah tindakan perubatan yang diatur oleh undang-undang. Pengguguran hanya boleh dilakukan sekiranya terdapat kecemasan perubatan yang membahayakan ibu atau janin dan juga mangsa rogol. Di luar itu, pengguguran dianggap tidak sah. Oleh itu, banyak wanita yang terjebak dalam situasi memilih jalan pintas untuk melakukan pengguguran haram dan tidak selamat. Salah satu cara adalah dengan menggunakan pil pengguguran tanpa pengawasan doktor.

Sebenarnya, ubat pengguguran sebenarnya sangat berbahaya apabila digunakan di luar pengawasan doktor atau pekerja kesihatan. Hasilnya boleh membawa maut. Ketahui lebih lanjut mengenai bahaya ubat pengguguran tanpa pengawasan doktor di bawah.

Penyalahgunaan ubat untuk pengguguran

Ubat pengguguran yang dijual secara haram (tanpa preskripsi doktor) sebenarnya bukan ubat yang dirumus khas untuk menggugurkan rahim. Dadah seperti misoprostol dihasilkan untuk merawat ulser perut (ulser). Namun, diketahui bahawa ubat ini dapat mencetuskan kontraksi dan menumpahkan dinding rahim. Kesan ini boleh mengakibatkan kehilangan janin di dalam rahim.

Pengguguran ubat misoprostol (contohnya jenama Cytotec dan Noprostol) biasanya digunakan ketika usia kehamilan di bawah 12 minggu. Dalam beberapa kes, misoprostol digunakan bersama dengan ubat mifepristone. Walau bagaimanapun, mifepristone cenderung sukar diperoleh dan jauh lebih mahal daripada misoprostol.

Hanya doktor dan pekerja kesihatan yang dapat menentukan sama ada ubat ini selamat untuk dimakan seseorang. Doktor juga yang mempertimbangkan berapa banyak dos yang harus digunakan, peraturan penggunaan, dan ubat lain yang harus anda ambil untuk melegakan gejala yang timbul akibat kehilangan janin. Jadi, jika digunakan tanpa nasihat dan pengawasan doktor, risiko kesan sampingan berbahaya akan menjadi lebih besar.

Kesan sampingan ubat pengguguran

Menurut catatan dari Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) pada tahun 2008, sebanyak 5 juta orang di seluruh dunia terpaksa mendapatkan rawatan kecemasan setelah melakukan pengguguran di rumah dengan ubat. Keluhan yang paling biasa adalah demam tinggi dan pendarahan berat. Pendarahan yang berlaku umumnya disertai oleh gumpalan dan tisu dari rahim.

Kesan sampingan lain adalah mual, muntah, kekejangan perut, cirit-birit, sembelit, sakit kepala, atau rasa kenyang. Sementara itu, overdosis ubat pengguguran biasanya ditunjukkan oleh gejala kejang, pening, tekanan darah rendah, gegaran, degupan jantung yang perlahan, dan kesukaran bernafas.

Ingat, penggunaan ubat tidak menjamin pengguguran lengkap. Sekiranya janin tidak digugurkan sepenuhnya, anda berisiko dijangkiti. Janin juga boleh terus tumbuh dengan kecacatan atau kelainan.

Kematian akibat penggunaan ubat pengguguran tanpa pengawasan doktor

Menggunakan pil pengguguran tanpa pengawasan doktor atau pegawai perubatan boleh menyebabkan kematian. Kes kematian akibat pengguguran ubat biasanya disebabkan oleh pendarahan teruk yang tidak segera diubati. Dalam kes lain yang tercatat dalam jurnal Obstetrics and Gynecology, overdosis ubat pengguguran juga boleh menjadi risiko kematian. Sebabnya, dos berlebihan boleh menyebabkan kegagalan jantung.

Di samping itu, anda mungkin mengalami reaksi alergi yang serius (kejutan anaphylactic) terhadap bahan-bahan tertentu dalam ubat-ubatan yang diambil tanpa pengawasan doktor. Kejutan anaphylactic boleh menyebabkan kehilangan kesedaran dan bahkan kematian.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found