Pemakanan

Adakah gula-gula getah benar-benar menurunkan berat badan? •

Pernahkah anda mendengar bahawa salah satu cara untuk menurunkan berat badan adalah dengan mengunyah permen karet? Ya, sebilangan orang mengatakan bahawa permen karet dapat membantu anda menurunkan berat badan. Namun, adakah benar bahawa makan permen karet menurunkan berat badan, atau ini hanya mitos?

Penyelidikan bersetuju bahawa permen karet untuk penurunan berat badan

Sebilangan orang mungkin mengunyah permen karet untuk menurunkan berat badan. Beberapa kajian menunjukkan bahawa permen karet dapat membantu menurunkan berat badan. Sebagai kajian yang dilakukan oleh Universiti Pulau Rhode yang menunjukkan bahawa orang yang mengunyah permen karet mengambil lebih sedikit kalori semasa makan tengah hari dan tidak akan makan lebih banyak pada waktu lain. Gula-gula kunyah juga dapat memuaskan selera peserta kajian, sehingga mereka menolak kalori tambahan.

Di samping itu, penyelidikan lain dari Universiti Negeri Louisiana juga membuktikan bahawa permen karet dapat membantu mengawal selera makan, mengurangkan keinginan, dan dapat mengurangkan pengambilan harian sebanyak 40 kalori. Ada yang setuju dengan ini, tetapi ada juga yang tidak setuju bahawa permen karet dapat membantu menurunkan berat badan.

JUGA BACA: Bolehkah Lemon Menurunkan Berat Badan?

Penyelidikan yang menunjukkan sebaliknya

Penyelidikan lain yang diterbitkan dalam jurnal Kelakuan Makan membuktikan perkara sedikit berbeza. Kajian ini menunjukkan hasil yang serupa bahawa permen karet dapat membantu menurunkan berat badan, tetapi setelah mengunyah gula-gula getah, anda lebih cenderung makan kerepek, gula-gula, atau kuki daripada memakan buah-buahan atau sayur-sayuran.

Kajian ini menyimpulkan bahawa permen karet, terutama permen karet, dapat membantu menahan rasa lapar, tetapi juga membuat anda ingin makan lebih banyak makanan yang tidak sihat. Akibatnya, kalori yang anda makan mungkin tidak berlebihan, tetapi nutrien yang masuk ke dalam badan anda berkurang. Ini tentu menjadikan matlamat penurunan berat badan anda tidak tercapai dengan baik.

Mengunyah permen karet dalam jumlah besar dapat membantu menurunkan berat badan kerana kesan sorbitol, yang biasanya terdapat pada gusi bebas gula. Walau bagaimanapun, ini bukan cara yang sihat untuk menurunkan berat badan.

Sorbitol adalah pemanis buatan yang sukar diserap usus dan boleh bertindak seperti julap atau pencahar. Oleh itu, dengan mengambil permen karet yang mengandungi sejumlah besar sorbitol, anda mungkin dapat menurunkan berat badan hingga 20%. Walau bagaimanapun, penurunan berat badan ini disebabkan oleh cirit-birit kronik. Sudah tentu anda tidak mahu mengalami ini, bukan? Selain itu, mengunyah banyak permen karet juga dapat membuat anda merasa kembung kerana banyak udara ditelan ketika anda mengunyah permen karet.

JUGA BACA: Apa Yang Berlaku Sekiranya Saya Menelan Gula-Gula?

Jadi, kesimpulannya?

Beberapa kajian mungkin membuktikan bahawa permen karet dapat membantu seseorang menurunkan berat badan, tetapi kajian lain tidak setuju dengan ini. Untuk mencapai penurunan berat badan yang anda mahukan, anda masih perlu mengurangkan jumlah kalori yang anda makan setiap hari dan juga melakukan senaman secara berkala. Kedua-dua ini dapat membantu anda mencapai penurunan berat badan yang stabil. Sekiranya anda mengunyah permen karet dan meneruskan kebiasaan makan banyak makanan, dan tidak bersukan, sudah tentu penurunan berat badan yang anda jangkakan tidak akan dapat dicapai.

Jadi, bolehkah permen karet membantu mengurangkan berat badan atau tidak? Itu semua bergantung pada bagaimana anda menguruskan kelaparan dan keinginan anda untuk makan. Kunyah boleh digunakan sebagai alat untuk mengawal selera makan anda. Selebihnya, terpulang kepada anda.

Petua untuk menurunkan berat badan dengan gula-gula getah

Sekiranya anda ingin terus mencuba permen karet untuk menurunkan berat badan, ada baiknya ikuti petua berikut:

  • Kunyah permen karet pada masa yang tepat. Lebih baik mengunyah permen karet apabila anda mempunyai keinginan untuk mengunyah makanan ringan, antara makanan utama anda.
  • Terus mengunyah permen karet di dalam beg anda, sehingga anda dapat mengambilnya setiap kali anda tergoda untuk makan makanan berkalori tinggi.
  • Sekiranya anda terbiasa makan popcorn atau makanan ringan lain semasa menonton TV atau filem, ada baiknya beralih ke permen karet. Ini akan membantu mengurangkan kalori yang masuk ke dalam badan anda dan mencegah makan tanpa berfikir.
  • Apabila anda berjaya dengan permen karet untuk membendung selera makan anda, sebaiknya jangan "membalas dendam" dengan makan lagi lain kali. Ini menjadikan usaha anda untuk menahan selera anda sia-sia.
  • Buat perubahan kecil pada gaya hidup anda, pilih makanan yang mengandungi lebih sedikit kalori. Anda harus bijak memilih makanan.
  • Pilih gusi bebas gula, yang biasanya hanya mengandungi 5 kalori per bahagian, berbanding dengan permen karet biasa yang mempunyai 10 kalori setiap keping. Namun, tetap hadkan pengambilan gula-gula getah anda dalam sehari. Kerana jika anda makan terlalu banyak, ia pasti akan memberi anda risiko kesihatan yang lain, seperti cirit-birit.

JUGA BACA: Berhati-hati, Diet Berat Badan Boleh Menyebabkan Batu Hempedu

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found