Pemakanan

Ulasan mengenai Coolsculpting, satu Terobosan Baru untuk Memotong Lemak Badan

Anda boleh mendapatkan tubuh yang ideal dengan pelbagai cara, seperti diet dan senaman. Namun, ternyata ada cara cepat untuk memangkas timbunan lemak yang saat ini cukup terkenal dengan wanita, yaitu pengiraan sejuk.

Penyejukan sejuk adalah kaedah paling berkesan untuk membuang lemak. Sebelum anda mencuba bagaimana membuang lemak ini, anda mesti mengetahui beberapa perkara terlebih dahulu pengiraan sejuk yang berikut.

Coolsculpting adalah kejayaan baru untuk mengurangkan lemak

Pembekuan sejuk atau juga dikenali sebagai cryolipolysis Ini adalah prosedur kontur badan bukan pembedahan. Ini adalah salah satu cara untuk menghilangkan lemak berlebihan di bawah kulit.

Semasa prosedur pengiraan sejuk, pakar bedah plastik akan menggunakan alat khas untuk membekukan sel-sel lemak yang berada di bawah kulit.

Sel-sel lemak beku ini dalam beberapa minggu akan mati dan pecah secara semula jadi. Akhirnya, sel-sel lemak yang pecah akan mengalir keluar dari badan melalui hati.

Apakah kelebihan kaedah tersebut penyejukan sejuk?

Sumber: Penerbitan Kesihatan harvard

Tidak seperti diet dan senaman, yang memerlukan masa untuk bekerja. Coolsculpting akan memusnahkan dan menghilangkan lemak berlebihan dalam badan dalam masa yang singkat.

Ini bermaksud, sel lemak yang sama tidak akan degil untuk menjadikan berat badan anda naik.

Prosedur pembuangan lemak bukan pembedahan ini agak baru dan hanya diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah, setara dengan POM di Amerika Syarikat.

Jumlah kajian klinikal yang menyokong kaedah ini juga agak kecil. Walau bagaimanapun, Zeltiq Aesthetics yang mengembangkan kaedah ini mendakwa bahawa pengiraan sejuk dapat mengurangkan bilangan sel lemak di dalam badan sebanyak 20-25 peratus.

Selain lebih berkesan, beberapa perkara adalah kelebihan cryolipolysis iaitu tidak menyebabkan jangkitan atau tisu parut kerana tidak melalui jalan pembedahan. Hasilnya kelihatan semula jadi kerana kelebihan lemak akan hilang secara beransur-ansur.

Kaedah ini juga dapat membantu orang yang mempunyai berat badan ideal yang ingin menurunkan lemak di kawasan tertentu badan.

Secara keseluruhan, kaedah ini membantu meningkatkan keyakinan diri seseorang, terutama bila digabungkan dengan diet dan rutin senaman.

Kemungkinan risiko kesan sampingan dari pengiraan sejuk

Sekiranya anda berminat untuk mengikuti pengiraan sejuk, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu. Beberapa risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku semasa melakukan penyejukan adalah seperti berikut.

1. Kesakitan, kemerahan, dan bengkak muncul di kawasan rawatan

Penyelidik menunjukkan bahawa kesan sampingan biasa dari pengiraan sejuk iaitu timbulnya rasa sakit dan sensasi terbakar di kawasan rawatan. Kesan sampingan ini biasanya muncul sejurus selepas rawatan atau kira-kira dua atau lebih minggu selepas rawatan.

Selain kesakitan, kulit anda juga mungkin mengalami kemerahan, lebam, bengkak, dan menjadi lebih sensitif. Semua kesan sampingan ini disebabkan oleh pendedahan pada suhu sejuk yang diletakkan pada kulit. Kesan sampingan kemungkinan akan hilang dalam tiga hingga 11 hari.

2. Terdapat sensasi kulit seperti ditarik

Semasa prosedur, bahagian badan yang akan dilekatkan akan diberi gulungan panel penyejuk. Ini adalah ketika kulit anda akan merasakan sensasi menarik selama satu hingga dua jam.

3. Hiperplasia adiposa paradoks

Kesan sampingan serius pengiraan sejuk Ini adalah hiperplasia adiposa paradoks (PAH). Biasanya ini berlaku pada lelaki dan menunjukkan bahawa sel-sel lemak yang seharusnya menyusut sebenarnya semakin besar.

Kesan sampingan ini masih jarang berlaku dan hanya dapat diatasi dengan pembedahan. Beberapa gejala yang menunjukkan berlakunya PAH, termasuk yang berikut.

  • Sakit atau mati rasa di kawasan rawatan yang muncul beberapa hari atau sebulan selepas rawatan.
  • Terdapat perubahan warna kulit yang menjadi lebih gelap.
  • Kelemahan otot bibir bawah, mengakibatkan pergerakan leher dan dagu terhad.
  • Mulut kering.
  • Terdapat sensasi terbakar pada kulit.
  • Sakit kepala, loya dan berpeluh.
  • Benjolan keras (nodul) muncul di kulit.

Penyejukan sejuk perlu dielakkan sekiranya anda mempunyai keadaan ini

Cara membuang lemak dengan teknik pengiraan sejuk umumnya boleh dilakukan pada kebanyakan orang. Walau bagaimanapun, orang dengan keadaan tertentu tidak dibenarkan melalui kaedah ini, seperti:

  • cryoglobulinemia (protein cryoglobulin berlebihan dalam darah),
  • penyakit aglutinin sejuk, dan
  • hemoglobinuria selsema paroxysmal.

Jadi, sebelum melakukan rawatan, biasanya doktor akan memeriksa sejarah perubatan anda atau anda akan menjalani beberapa ujian perubatan terlebih dahulu untuk mengelakkan risiko berbahaya, terutamanya jika anda mempunyai keadaan yang disebutkan di atas.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found