Ubat dan Makanan Tambahan

Sumatriptan •

Ubat Sumatriptan apa?

Untuk apa Sumatriptan?

Sumatriptan adalah ubat dengan fungsi merawat migrain. Ubat ini dapat membantu mengurangkan sakit kepala, sakit, dan gejala migrain lain (termasuk mual, muntah, kepekaan terhadap cahaya / suara). Ubat yang betul akan membantu anda kembali ke rutin normal anda dan dapat mengurangkan keperluan anda untuk ubat sakit yang lain. Sumatriptan tergolong dalam kategori ubat yang dikenali sebagai triptans. Ubat ini mempengaruhi bahan semula jadi tertentu (serotonin) yang menyebabkan penyempitan saluran darah di otak. Ia juga dapat mengurangkan kesakitan dengan mempengaruhi saraf tertentu di otak.

Dos sumatriptan dan kesan sampingan sumatriptan akan dijelaskan lebih lanjut di bawah.

Sumatriptan tidak mencegah migrain atau mengurangkan kekerapan migrain.

Bagaimana cara menggunakan Sumatriptan?

Ikuti arahan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Baca risalah maklumat pesakit jika ada dari ahli farmasi anda sebelum menggunakan sumatriptan dan setiap kali anda mengisinya semula. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila tanya doktor atau ahli farmasi anda.

Ambil ubat ini dengan atau tanpa makanan seperti yang diarahkan oleh doktor anda, pada tanda pertama migrain. Dos berdasarkan keadaan perubatan dan tindak balas terhadap rawatan. Sekiranya tidak ada peningkatan, jangan meningkatkan dos ubat ini sebelum berjumpa doktor. Sekiranya kesakitan anda hanya sebahagiannya hilang, atau sakit kepala kembali, anda boleh mengambil dos seterusnya sekurang-kurangnya dua jam selepas dos pertama. Jangan mengambil lebih daripada 200 mg dalam tempoh 24 jam.

Ubat ini juga boleh digunakan untuk membantu suntikan sumatriptan. Sekiranya gejala anda hanya sebahagiannya hilang atau sakit kepala anda kembali, anda boleh mengambil sumatriptan sekurang-kurangnya dua jam selepas suntikan, hingga 100 mg dalam jangka masa 24 jam.

Sekiranya anda berisiko tinggi menghadapi masalah jantung (lihat Pencegahan), doktor anda mungkin melakukan pemeriksaan jantung sebelum anda mengambil sumatriptan. Doktor anda juga akan menasihati anda untuk mengambil dos pertama ubat ini di pejabat / klinik untuk memantau kesan sampingan yang serius (seperti sakit dada). Bercakap dengan doktor anda untuk maklumat lebih lanjut.

Penggunaan ubat ini secara berlebihan untuk merawat serangan migrain secara tiba-tiba kadang-kadang boleh membuat sakit kepala bertambah teruk atau sakit kepala akan kembali. Oleh itu, jangan gunakan ubat ini lebih kerap atau lebih lama daripada yang disyorkan. Beritahu doktor anda jika anda perlu menggunakan ubat ini lebih kerap, jika ubat ini tidak berfungsi, atau jika sakit kepala anda lebih kerap berlaku atau semakin teruk. Doktor anda mungkin perlu menukar ubat anda atau menambahkan ubat lain untuk mengelakkan sakit kepala.

Bagaimana Sumatriptan disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found