Kesihatan kulit

Cara mudah untuk mengatasi ruam gatal dan menjengkelkan di ketiak

Ketiak adalah bahagian yang paling sensitif dan mudah tersinggung. Jadi, jangan terkejut jika ruam sering muncul di ketiak. Memang ruam di ketiak tidak berbahaya tetapi gatal pasti akan menjengkelkan. Nah, berikut adalah beberapa petua hebat untuk mengatasi ruam merah dan bintik-bintik kecil di ketiak anda.

Cara menghilangkan ruam merah di ketiak

Biasanya, ruam ketiak merah dapat diubati dengan rawatan rumah yang mudah dan murah. Tanpa perlu berjumpa doktor dan ubat-ubatan berasaskan kimia, berikut adalah cara mengatasi ruam ketiak yang menjengkelkan.

1. Kompres dengan ketulan ais

Salah satu penyebab ruam pada ketiak adalah kegatalan. Sudah tentu, kerengsaan ini membuatkan anda terus menggaru ketiak anda. Selain harus menahan diri dari menggaru, tentu anda boleh meletakkan ketulan ais di kawasan yang terkena ruam.

Ketulan ais pastinya boleh menyebabkan sensasi sejuk dan melegakan gatal. Cara mengatasi ruam merah ini memang mudah, cukup bungkus ais batu dengan kain dan letakkan di ketiak anda. Biarkan selama beberapa minit dan lakukan beberapa kali sehari.

Sekiranya ketulan ais dapat menghentikan gatal, ruam di ketiak akan hilang dengan sendirinya.

2. Makan lebih banyak sumber vitamin C

Makanan yang tinggi vitamin C dapat membantu meningkatkan daya tahan tubuh anda untuk melawan jangkitan yang menyebabkan ruam di ketiak anda. Cuba makan buah-buahan dan sayur-sayuran, seperti:

  • Jingga
  • Brokoli
  • Tomato
  • Kiwi

3. Jangan memakai pakaian ketat

Nampaknya, ruam merah di ketiak juga boleh disebabkan oleh geseran kulit dari pakaian anda. Sama ada pakaian anda yang tidak sesuai dengan ukuran, jadi ketika berpeluh, ketiak basahnya sering menggosok pakaian.

Nah, pertama kali apabila anda merasa gatal dan terdapat ruam di ketiak anda, cubalah memakai pakaian yang longgar sebentar. Ini untuk mengurangkan geseran antara ketiak lembap dan pakaian anda.

4. Tidak panas

Satu lagi penyebab kerengsaan dan ruam di ketiak adalah berpeluh. Nah, peluh boleh berpunca daripada aktiviti fizikal yang berlebihan pada panas terik matahari. Oleh itu, cubalah mengelakkan cahaya matahari supaya ketiak anda tidak basah. Sekiranya perlu, gunakan payung ketika anda berada di luar.

5. Mandi suam

Ingat, bukan air panas. Cuba tetapkan suhu air anda ke arah yang lebih panas. Mandi dengan air yang terlalu panas boleh merengsakan kulit, jadi lebih baik menggunakan air suam untuk menjaga kelembapan kulit.

Sekiranya ruam merah di ketiak anda tidak hilang setelah melakukan petua di atas, cuba gunakan beberapa ubat untuk kegatalan pada kulit.

6. Menukar deodoran

Ruam merah pada ketiak juga boleh disebabkan oleh produk deodoran. Kemungkinan deodoran yang anda gunakan sekarang mengandungi bahan yang menyebabkan reaksi alergi.

Walaupun memerlukan beberapa hari untuk menunjukkan gejala, tentu saja jika anda merasa gatal semasa penggunaan, segera ubah deodoran anda.

7. Losyen calamine

Selain menggunakan kaedah di atas dan mengetahui penyebab ruam merah di ketiak, anda boleh menggunakan losyen calamine untuk merawat bintik merah. Cukup tuangkan losyen ini pada ketiak anda, gatal dan ruam merah perlahan-lahan akan hilang.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Sekiranya ruam anda mempunyai keadaan berikut, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

  • ada tanda calar yang tidak hilang di ketiak
  • mempunyai reaksi alahan
  • asma

Nah, sekarang anda tahu bagaimana menangani ruam merah di ketiak anda, bukan? Cuba ikuti petua yang diberikan agar gejala anda tidak bertambah buruk.