Keibubapaan

Belajar Membaca di Kanak-kanak Sekolah Dasar, Perlu Perhatikan Perkara Ini

Tidak sedikit ibu bapa yang mengajar anak-anak cara membaca sejak anak berusia 4-5 tahun. Sebenarnya, pada umumnya, kanak-kanak akan mendapat pendidikan formal kerana kemampuan membaca ketika memasuki sekolah rendah (SD). Kemudian, apakah tahap belajar membaca untuk anak-anak sekolah rendah, dan apa yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk membantu anak-anak sekolah rendah belajar membaca? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Tahap belajar membaca kanak-kanak sekolah rendah

Lama kelamaan, kemampuan membaca kanak-kanak akan terus berkembang. Oleh itu, bahan pembelajaran untuk kanak-kanak sekolah rendah dalam membaca terus meningkat. Maksudnya, apa yang dipelajari ketika anak berusia 6 tahun dan apa yang dipelajari ketika anak berusia 11 tahun mungkin berbeza. Lihat tahap bahan untuk kanak-kanak sekolah rendah dalam belajar membaca seperti berikut.

Kanak-kanak berumur 6-10 tahun

Umur 6-10 tahun adalah peringkat usia di mana kanak-kanak masih belajar membaca secara formal. Biasanya, semasa belajar membaca, kanak-kanak sekolah rendah yang berumur 6-10 tahun akan mempelajari perkara-perkara berikut.
  • Baca buku bacaan sederhana dan pelajari sekitar 100 perbendaharaan kata yang biasa digunakan.
  • Fahami bahawa setiap huruf mempunyai bunyi yang berbeza, yang kemudian membentuk kata.
  • Memahami isi buku cerita yang dibaca, sehingga dapat menceritakan kembali kisah, watak, dan peristiwa dalam cerita tersebut.
  • Apabila memasuki usia 8 tahun, kanak-kanak dapat membaca buku sendiri tanpa bantuan.

Kanak-kanak berumur 11-12 tahun

Pada usia 11-12 tahun, kanak-kanak boleh dikatakan fasih membaca. Sebenarnya, kanak-kanak sekolah rendah yang telah memasuki usia 11-12 tahun tidak lagi berada di tahap belajar membaca, tetapi membaca untuk belajar. Jadi, apa yang dia pelajari adalah:

  • Membaca untuk belajar perkara yang dia suka dan belajar bahan di sekolah.
  • Meningkatkan pemahaman buku atau bahan yang dibaca.
  • Membaca buku fiksyen, termasuk buku yang terdiri daripada beberapa sub bab, atau buku bukan fiksyen, termasuk surat khabar dan majalah.

Pemilihan buku bacaan untuk menyokong pembelajaran membaca untuk kanak-kanak sekolah rendah

Dengan kemahiran membaca yang terus meningkat, pilihan membaca buku untuk belajar membaca untuk kanak-kanak sekolah rendah juga semakin berbeza. Melaporkan dari Kids Health, sebagai ibu bapa, anda juga perlu memperkenalkan pelbagai buku bacaan kepada anak anda.

Semasa membaca bersama atau membaca buku kepada anak-anak, pisahkan buku menjadi dua jenis, iaitu buku yang dapat dibaca oleh kanak-kanak secara bebas dan buku yang satu tahap lebih tinggi daripada kemampuan membaca anak. Kenapa?

Dalam belajar membaca untuk kanak-kanak sekolah rendah, tujuan memisahkan buku bacaan menjadi dua jenis tentunya untuk membantu mereka meningkatkan kemahiran membaca. Kanak-kanak secara bebas dapat membaca beberapa tajuk buku yang telah dibaca bersama atau dibaca oleh anda.

Sementara itu, buku baru yang mungkin lebih rumit dan rumit dapat dibaca bersama sehingga anda dapat menolongnya ketika anak anda tidak memahami isi bacaan atau menemui perbendaharaan kata baru.

Untuk topik membaca buku, cuba pilih topik yang disukai anak anda. Sudah tentu, kanak-kanak sekolah rendah lebih bersemangat untuk belajar membaca dengan topik kegemaran mereka berbanding topik lain.

Sebagai contoh, jika anda tahu anak anda suka buku bertema sukan, pilih buku mengenai sukan, sejarah sukan tertentu, atau bahkan tokoh terkenal dalam bidang itu.

Biasanya, semakin tua kanak-kanak, semakin besar minatnya terhadap pelbagai topik. Anda boleh membelikannya buku baru untuk dibaca pada topik lain ketika dia mula menunjukkan minat. Sekiranya anak anda menunjukkan minat terhadap pengarang, anda juga boleh mendorong anak-anak yang berada di sekolah rendah untuk belajar membaca dari semua buku yang ditulis oleh pengarang itu.

Pilihan buku yang mungkin disukai oleh kanak-kanak biasanya adalah biografi orang terkenal, buku mengenai kanak-kanak dalam menyelesaikan masalah, mengenai misteri, atau tentang fantasi dan fiksyen sains. Namun, itu tidak bermakna anak anda tidak menyukai buku lain.

Cuba selami minat anak anda dengan lebih mendalam agar anda dapat memilih buku yang sesuai dengan minatnya.

Sebab belajar membaca untuk kanak-kanak sekolah rendah masih perlu didampingi oleh ibu bapa

Pada dasarnya, membaca buku adalah kebiasaan yang baik, terutama bagi anak-anak usia sekolah. Jadi, tidak ada yang salah jika anda membantu anak-anak membentuk tabiat membaca sejak usia dini.

Salah satu cara untuk membentuk minat membaca pada kanak-kanak adalah dengan terus menemani mereka ketika membaca buku. Kenapa? Lihat beberapa sebab mengapa ibu bapa harus menemani anak-anak sekolah rendah ketika belajar membaca di bawah.

1. Galakkan anak-anak suka membaca

Sekiranya anda berjaya membentuk kebiasaan membaca pada anak anda sejak usia dini, kebiasaan ini akan terus menjadi salah satu perkara kegemarannya sehingga dewasa. Untuk itu, anda perlu menemani ketika anak-anak yang berada di sekolah rendah belajar membaca.

Jadikan membaca di rumah sebagai rutin, seperti makan, mandi, dan rutin lain. Pada awal tempoh belajar membaca di sekolah rendah kanak-kanak, sudah tentu anda masih harus menemani mereka. Semakin kerap kanak-kanak membaca, semakin cintanya terhadap aktiviti itu semakin meningkat.

2. Kurangkan kebiasaan kanak-kanak bermain gajet secara semula jadi

Apabila kanak-kanak lebih terbiasa membaca buku, secara semula jadi kanak-kanak akan menggunakannya lebih kurang alat atau menonton televisyen. Dengan menemani anak anda membaca buku, anda dapat menolong mereka menikmati proses membaca sehingga mereka tidak mudah bosan.

Di samping itu, walaupun anak mesti menggunakan alat, pastikan penggunaannya untuk tujuan pembelajaran dan menambah pengetahuan. Sebagai contoh, pastikan bahawa ketika kanak-kanak bermain permainan dalam talian, permainan masih berkaitan dengan pelajaran di sekolah.

3. Mengeratkan hubungan dengan anak-anak

Semasa menemani anak yang masih di sekolah rendah belajar membaca, anda juga mengeratkan ikatan hubungan dengannya. Sebabnya ialah, ketika membaca buku dengan anak-anak, anda dapat berkongsi pendapat, pendapat, dan banyak perkara lain mengenai topik yang sedang dibaca.

Bukan hanya itu, ia juga dapat membantu kanak-kanak berfikir dan mempunyai pendapat sendiri. Dengan cara itu, proses belajar membaca juga membantu perkembangan kognitif dan sosial dalam menyatakan pendapat.

4. Membantu anak-anak untuk lebih yakin membaca dengan kuat

Semasa membaca buku dengan anak anda, anda boleh mengajaknya membaca secara bergilir-gilir. Membaca buku dengan lantang tentu bermanfaat bagi sebilangan kebolehan yang dimiliki oleh kanak-kanak.

Sebagai contoh, kanak-kanak menjadi lebih yakin dan meningkatkan kemampuan mereka untuk menyebut setiap perkataan. Bukan itu sahaja, perbendaharaan kata yang difahami oleh kanak-kanak juga meningkat sehingga kanak-kanak dapat memahami isi bacaan dengan lebih baik.

Petua untuk menyokong pembelajaran membaca pada kanak-kanak sekolah rendah

Setelah memahami betapa pentingnya membentuk tabiat membaca pada anak-anak, sekarang adalah masa untuk anda mengetahui petua hebat untuk menemani dan mendorong anak-anak sekolah rendah untuk ingin terus belajar membaca. Seperti berikut.

1. Membaca buku cerita kepada kanak-kanak

Anda boleh mulakan dengan membaca buku kepada anak-anak. Lakukan ini setiap hari, untuk memupuk minat anak terhadap buku cerita. Anda juga disarankan untuk terus membaca buku cerita dengan kuat walaupun anak anda boleh membaca.

Semasa membaca buku kepada kanak-kanak, pilih buku yang masih agak rumit jika dibaca sendiri oleh kanak-kanak. Tetapi ingat, tetap pilih buku dengan topik yang disukai oleh kanak-kanak, ya.

2. Membaca buku dengan anak-anak

Anda juga boleh membaca buku dengan anak anda. Ini bermaksud, bukan sahaja anda yang membaca isi buku dengan kuat, tetapi anak-anak juga secara bergilir membacanya. Sekiranya anak telah menikmati kebiasaan ini, sudah tentu dia akan lebih yakin untuk melakukannya.

Ia juga merupakan kaedah belajar membaca untuk kanak-kanak sekolah rendah. Namun, jika anak anda masih menghadapi masalah membaca buku dengan kuat, dorong dia belajar membaca di tempat yang selesa untuknya.

3. Tetapkan contoh untuk kanak-kanak

Berikan contoh yang baik untuk kanak-kanak, termasuk tabiat membaca. Agar anak anda jatuh cinta dengan belajar membaca lebih banyak lagi, anda juga perlu menunjukkan kepadanya bahawa aktiviti ini sangat menyeronokkan.

Apabila anak anda melihat anda atau ahli keluarga lain yang terbiasa membaca, sama ada buku, surat khabar, atau majalah, lama-kelamaan dia akan menyedari bahawa aktiviti ini penting dan menyeronokkan.

4. Wujudkan suasana membaca yang selesa untuk kanak-kanak

Untuk menyokong anak-anak sekolah rendah belajar membaca, anda boleh menyediakan tempat yang selesa di rumah. Contohnya, jadikan bilik di rumah sebagai tempat yang tenang dan selesa untuk dibaca. Kemudian, letakkan almari yang berisi buku di dalam bilik sehingga anak itu tergerak untuk membaca buku.

5. Bawa anak-anak anda ke perpustakaan atau buat perpustakaan kecil di rumah

Bukan hanya di rumah, untuk membantu proses belajar membaca untuk kanak-kanak sekolah rendah, anda juga boleh membawa mereka ke perpustakaan bandar. Jadikan kebiasaan pergi ke perpustakaan sebagai aktiviti mingguan.

Apabila anak-anak terbiasa melihat begitu banyak buku dan bukannya melihat mainan, mereka akan cenderung membaca apabila tidak ada yang lain. Maksudnya, aktiviti membaca ini boleh menjadi salah satu hobi kanak-kanak.

6. Hadkan masa kanak-kanak menonton dan menggunakan alat

Salah satu cabaran terbesar untuk membaca kanak-kanak adalah godaan untuk bermain alat. Ya, seiring dengan perkembangan teknologi, anak-anak tidak ingin mengetahui objek yang satu ini.

Supaya anak-anak tidak selalu tergoda untuk bermain telefon pintar (telefon pintar) atau alat lain, selamatkan semua alat di rumah sekiranya menarik perhatian kanak-kanak. Ini bermaksud, anda juga dinasihatkan untuk tidak terlalu kerap bermain alat di hadapan kanak-kanak.

Hadkan masa bermain kanak-kanak alat, misalnya satu jam setiap hari. Ini juga berlaku ketika kanak-kanak menonton televisyen dan sebagainya. Supaya kanak-kanak lebih berminat membaca daripada bermain, sediakan buku bacaan yang menarik, baik dari segi isi dan penampilan, untuk kanak-kanak.

7. Buat anak-anak berminat membaca siri bacaan tertentu

Cuba memprovokasi kecintaan anak-anak sekolah rendah untuk belajar membaca dengan membuat mereka berminat membaca siri. Ya, siri membaca terdiri daripada beberapa buku yang digabungkan dalam satu siri. Buat anak-anak ingin tahu tentang kesinambungan cerita dari buku yang mereka baca.

Ini akan meningkatkan minat anak untuk belajar membaca, kerana dia pasti ingin mengetahui dari rasa ingin tahu dari potongan cerita dalam siri buku sebelumnya.

8. Memberi peluang kepada anak-anak memilih buku bacaan

Walaupun anda juga mempunyai kewajiban untuk memilih buku untuk anak-anak, itu tidak bermaksud bahawa anak-anak tidak berhak memilih buku bacaan mereka sendiri. Cara yang bijak untuk melakukan kedua-duanya adalah dengan menyediakan beberapa buku bacaan yang telah anda tentukan untuk anak anda.

Kemudian, biarkan anak memilih dari beberapa tajuk yang telah anda pilih untuknya. Dengan cara itu, kanak-kanak masih boleh memilih buku bacaan mereka sendiri dari buku yang anda pilih dan memang bagus untuk membantu mereka belajar membaca ketika mereka berada di sekolah rendah.

9. Beri buku sebagai hadiah

Cara lain yang sama menarik untuk membuat kanak-kanak berminat belajar membaca semasa sekolah rendah adalah dengan memberi buku sebagai hadiah. Anak-anak akan melihat buku sebagai barang berharga, sehingga minat mereka meningkat.

Di samping itu, anda boleh menyarankan anak-anak untuk menukar buku bacaan dengan rakan-rakan, supaya buku-buku yang mereka baca dapat dipinjamkan kepada rakan-rakan lain. Sementara itu, dia dapat membaca buku rakannya sebagai buku bacaan baru. Ini membantu anda membiarkan anak anda membaca banyak buku tanpa perlu mengeluarkan banyak wang.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌