Diabetes

Kenali Perbezaan Antara Gatal Normal dan Gatal Kerana Diabetes |

Kulit gatal adalah salah satu komplikasi diabetes yang paling biasa. Nasib baik, keadaan ini dapat dicegah atau diatasi dengan mudah. Walau bagaimanapun, anda perlu memahami perbezaan antara gatal normal dan diabetes untuk menentukan rawatan yang tepat. Lihat penjelasan di bawah, ayuh!

Apakah perbezaan antara gatal biasa dan gatal diabetes?

Diabetes juga boleh menyerang setiap bahagian badan anda, termasuk kulit. Persatuan Diabetes Amerika bahkan menyebut bahawa masalah kulit sering menjadi tanda awal diabetes.

Beberapa masalah kulit biasa terjadi pada siapa saja, tetapi pesakit kencing manis lebih rentan terhadapnya, termasuk kulit gatal.

Perbezaan antara gatal biasa dan gatal diabetes terletak pada penyebabnya. Gatal biasanya disebabkan oleh jangkitan, masalah kulit, atau kerengsaan.

Sementara itu, pada penderita diabetes, gatal biasanya disebabkan oleh kadar gula dalam darah yang terlalu tinggi.

Gula darah yang tidak terkawal boleh menyebabkan kerosakan pada saraf dan aliran darah di kawasan tertentu badan anda. Selain itu, perbezaan lain juga dapat ditunjukkan dari lokasi yang terjejas.

Pada orang yang menghidap diabetes, gejala ini biasanya dirasakan di satu lokasi atau bahagian badan tertentu, yang biasanya dirasakan di kaki.

Punca kulit gatal pada pesakit diabetes

Berikut adalah pelbagai penyebab gatal pada penderita diabetes yang berbeza dengan gatal biasa.

1. Neuropati periferi diabetes

Neuropati periferal diabetes adalah kerosakan saraf kerana gula darah tinggi yang paling sering mempengaruhi orang yang menghidap diabetes.

Keadaan ini pada mulanya akan menyerang kaki, kemudian tangan. Salah satu tanda neuropati periferi diabetes adalah gatal yang berbeza dengan gatal biasa.

Tanda dan simptom ini sering bertambah buruk pada waktu malam. Selain gatal, gejala neuropati periferi diabetes yang mungkin berlaku adalah:

  • mati rasa atau berkurangnya kemampuan untuk merasakan kesakitan atau perubahan suhu,
  • sensasi kesemutan atau terbakar,
  • sakit tajam atau kekejangan,
  • lebih sensitif terhadap sentuhan, hingga
  • masalah kaki yang serius, seperti bisul, jangkitan, dan sakit tulang dan sendi.

Neuropati juga mendorong sistem kekebalan tubuh melepaskan protein yang mengatur tindak balas keradangan. Protein ini, yang disebut sitokin, dapat menjengkelkan saraf dan menyebabkan gatal.

2. Penyakit arteri periferal

Gula darah tinggi juga boleh mempengaruhi peredaran darah di kaki anda. Ini boleh menyebabkan gangguan peredaran darah yang dikenali sebagai penyakit arteri periferal.

Peredaran darah yang lemah menjadikan kulit anda lebih rentan terhadap kulit kering. Itulah yang kemudian menyebabkan gatal pada penderita diabetes.

Sebilangan besar orang yang mengalami keadaan ini mungkin hanya mengalami gejala ringan. Walau bagaimanapun, beberapa yang lain mungkin merasa sakit kaki ketika berjalan.

Apabila anda mengalami sakit kaki ketika berjalan (claudication) kerana penyakit arteri periferal, anda mungkin mengalami ketidakselesaan hingga sakit yang melemahkan.

Klaudikasi yang teruk boleh menyukarkan anda berjalan atau melakukan banyak jenis aktiviti fizikal yang lain.

3. Necrobiosis lipoidica diabeticorum

Kelainan kulit ini jarang terjadi pada penderita diabetes. Necrobiosis lipoidica diabeticorum (NLD) sering kelihatan sebagai kawasan yang kusam, merah, dan tinggi.

Selepas beberapa ketika, kelainan kulit ini kelihatan seperti parut berkilat dengan sempadan ungu. Kadang kala, NLD menyebabkan gatal dan sakit pada pesakit diabetes.

Punca NLD tidak diketahui. Walau bagaimanapun, para pakar berpendapat ia berkaitan dengan keradangan vaskular yang berkaitan dengan autoimun.

Orang yang menghidap diabetes jenis 1 lebih cenderung menghidap NLD daripada pesakit diabetes jenis 2.

Di samping itu, wanita yang menghidap diabetes mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap keadaan ini daripada lelaki.

4. Xanthomatosis letusan

Xanthomatosis letusan adalah keadaan kulit yang disebabkan oleh diabetes yang tidak terkawal. Gangguan ini dicirikan oleh lebam kuning-merah kecil di badan.

Setiap benjolan mempunyai bulatan dan mungkin gatal. Keadaan ini paling kerap berlaku di bahagian belakang tangan, kaki, lengan, hingga ke punggung.

A.S. Perpustakaan Perubatan Nasional menyatakan bahawa gangguan letusan xanthomatosis Ia biasanya berlaku pada lelaki muda dengan diabetes jenis 1.

Orang itu juga mungkin mempunyai kadar kolesterol dan lemak yang tinggi.

Setelah mengetahui perbezaannya, anda mungkin dapat mengira tindakan apa yang sesuai untuk mengatasi gatal-gatal.

Jangan teragak-agak untuk menghubungi doktor anda sekiranya anda mengalami gejala yang dinyatakan di atas.

Gatal akibat diabetes mungkin memerlukan rawatan khas agar tidak menyebabkan penyakit kulit yang boleh membawa maut.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌