Penyakit berjangkit

Ujian Pelapik COVID-19, Adakah Ini Benar-benar Membuat Anda Sakit? |

Baca semua artikel berita mengenai coronavirus (COVID-19) di sini.

Baru-baru ini, beberapa kawasan di zon merah jangkitan COVID-19 di Indonesia melakukan ujian swab COVID-19 secara rawak. Salah satu kemudahan awam yang menyediakan ujian, juga dikenali sebagai RT-PCR, adalah stesen kereta api.

Menurut sebilangan orang yang telah mengikuti prosedur ini, ujian swab COVID-19 menyebabkan rasa sakit dan kesemutan. Adakah betul?

Ujian swab COVID-19 tidak menyakitkan, tetapi…

Sumber: Kesihatan.mil

Salah satu kunci untuk menekan penyebaran COVID-19 adalah melakukan ujian berskala besar. Ini supaya pekerja kesihatan dapat menentukan siapa yang telah dijangkiti, sehingga membantu memantau proses penularan virus yang berlaku di suatu kawasan.

Ujian pemeriksaan COVID-19 itu sendiri terbahagi kepada dua jenis, iaitu ujian pantas yang merupakan kaedah penyaringan awal dan RT-PCR (RT-PCR). tindak balas rantai polimerase masa nyata ). Berbanding dengan ujian pantas Ujian RT-PCR atau swab dikatakan lebih tepat walaupun hasilnya mengambil masa lebih lama untuk keluar.

Di Indonesia, ujian swab biasanya dilakukan di hospital. Namun, beberapa kali pemerintah di daerah-daerah dengan sejumlah besar kes mengadakan ujian swab di kemudahan awam, seperti stesen.

Menurut beberapa orang yang melakukan pemeriksaan di stesen mengaku merasa kesemutan dan kesakitan. Sebenarnya, ujian swab COVID-19 boleh menyebabkan sensasi yang tidak selesa, jadi mungkin menyebabkan rasa sakit atau kesemutan.

Sensasi rasa sakit dan kesemutan mungkin berlaku ketika penyapu dimasukkan ke dalam satu atau kedua lubang hidung dan dipusingkan beberapa kali. Akibatnya, kit ujian swab yang dimasukkan ke kawasan tersebut menyebabkan rasa sakit dan kesemutan.

Prosedur ujian swab COVID-19 (RT-PCR)

Sebilangan daripada anda mungkin merasa sakit setelah menjalani ujian sapuan untuk mendiagnosis COVID-19 di badan. Namun, anda tidak perlu risau kerana sensasi yang tidak selesa ini dapat terjadi pada siapa pun, memandangkan prosedur pemeriksaannya adalah apa adanya.

Dilaporkan dari Jurnal Perubatan New England , Pemeriksaan COVID-19 dengan mengambil sampel air liur dan cairan dari tekak pernafasan adalah prosedur yang paling biasa.

Biasanya, ujian sapuan tidak menyebabkan kesakitan atau kesan sampingan yang ketara. Walau bagaimanapun, pesakit yang baru-baru ini mengalami trauma atau rhinoplasty mungkin perlu memberitahu doktor atau penyedia perkhidmatan kesihatan yang mengambil sampel.

Semasa prosedur ujian swab, pesakit diminta untuk menanggalkan topengnya, sama ada mereka disyaki dijangkiti atau tidak. Selepas itu, doktor akan meminta pesakit menanggalkan topengnya dan menghembuskan nafas seperti meniup hidung ke tisu.

Ini bertujuan untuk membuang kelenjar berlebihan dari saluran hidung. Anda kemudian akan diminta memiringkan kepala sedikit ke belakang agar saluran hidung anda lebih mudah diakses.

Selain itu, anda juga diminta untuk memejamkan mata agar rasa sakit ketika alat masuk ke hidung berkurang.

Kemudian, alat sapuan fleksibel dengan batang panjang akan dimasukkan ke dalam lubang hidung. Sekiranya doktor sukar untuk melalui saluran hidung, mereka akan cuba memasukkan semula sapuan pada sudut yang berbeza.

Kesakitan atau kesemutan dari ujian swab mungkin berlaku kerana keperluan untuk mencapai kedalaman yang sama dengan jarak dari lubang hidung ke saluran telinga luar. The American Centers for Disease Control and Prevention (CDC) mengesyorkan agar anda membiarkan penyapu di saluran hidung selama beberapa saat supaya cecair dapat diserap.

Lebih-lebih lagi apabila mengeluarkan alat tersebut doktor akan memutarnya perlahan-lahan di tempat yang sama. Akibatnya, tidak sedikit pesakit yang menjalani prosedur ujian swab mengalami sensasi yang tidak selesa.

Dengan cara itu, doktor dan pekerja kesihatan lain dapat menangani pesakit COVID-19 yang disyaki untuk mengesan penyebaran virus.

Lokasi ujian swab COVID-19 di Indonesia

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, kebanyakan ujian swab untuk COVID-19 dilakukan di hospital. Namun, baru-baru ini ujian telah dilakukan di tempat awam, seperti pasar atau stesen untuk mengurangkan penyebaran virus.

Bagi orang yang ingin menjalani ujian swab, terutama di Indonesia, saat ini ada daftar hospital rujukan yang menyediakan pemeriksaan. Sekiranya anda ingin melakukan ujian swab, PCR dan antigen. secara bebas, cuba hubungi hospital terlebih dahulu.

Selepas itu, hasil pemeriksaan dari hospital akan dihantar ke 12 makmal yang telah ditentukan dalam Keputusan Menteri Kesihatan Nombor HK.01.07MENKES / 182/2020.

Normal Baru Kerana Pandemik COVID-19 dan Kesan Psikologinya

Kaedah pemeriksaan COVID-19 dalam bentuk ujian swab menyebabkan sensasi kesakitan atau ketidakselesaan. Sensasi biasanya tidak bertahan lama, jadi anda tidak perlu risau jika semuanya berjalan mengikut prosedur yang ditetapkan.