Kesihatan Seksual

Gejala Trichomoniasis pada Lelaki dan Wanita yang Perlu Diperhatikan

Adakah anda seorang yang aktif secara seksual? Sekiranya demikian, berhati-hatilah dengan risiko dijangkiti pelbagai jenis penyakit kelamin, terutamanya jika anda melakukannya tanpa memakai perlindungan. Salah satu penyakit kelamin yang menimbulkan risiko kesihatan anda adalah trichomoniasis. Untuk mengetahui apakah gejala trikomoniasis pada lelaki dan wanita, ikuti ulasan di bawah, ya!

Apa itu trichomoniasis?

Trichomoniasis adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh parasit yang disebut Trichomonas vaginalis (TV). Penyakit ini adalah salah satu jenis penyakit kelamin yang paling biasa.

Jangkitan ini tidak membawa maut, tetapi boleh menyebabkan komplikasi, seperti kemandulan, jangkitan pada tisu kulit vagina pada wanita. Trichomoniasis yang menjangkiti badan selalunya tidak simptomatik.

Cmasukkan Untuk Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) melaporkan bahawa hanya 30% orang yang mengalami trichomoniasis mengalami gejala. Trichomoniasis boleh mempengaruhi lelaki dan wanita.

Namun, wanita muda berusia sekitar 25-44 tahun yang aktif secara seksual lebih rentan terhadap jangkitan kerana penyakit ini mudah menular melalui hubungan seksual, menurut Jurnal e-Klinik.

Walaupun dapat dirawat, trichomoniasis sering tidak selesa dan boleh menyebabkan komplikasi lebih lanjut.

Pengesanan awal adalah kaedah terbaik untuk mencegah trichomoniasis menjadi lebih teruk. Dengan mengetahui gejala trichomoniasis, anda boleh mendapatkan rawatan yang tepat dan pantas dari doktor anda.

Apakah gejala trikomoniasis pada wanita?

Seperti yang dijelaskan di atas, hanya 30% pesakit trichomoniasis yang mengalami gejala penyakit ini. Ini berlaku untuk pesakit lelaki dan wanita.

Gejala ini secara amnya akan muncul pada hari ke-5 hingga ke-28 setelah dijangkiti. Walau bagaimanapun, banyak orang tidak menyedari bahawa mereka telah dijangkiti parasit ini dan oleh itu tidak mengambil rawatan.

Sehingga kini, tidak diketahui dengan tepat mengapa penyakit ini tidak menyebabkan gejala pada beberapa orang. Ini mungkin dipengaruhi oleh pelbagai faktor, dari sistem imun hingga usia pesakit.

Sekiranya anda seorang wanita yang mengalami satu atau lebih gejala yang disenaraikan di bawah dan keadaannya semakin teruk, segera berjumpa doktor:

1. Keputihan yang tidak biasa

Salah satu gejala trikomoniasis pertama pada wanita adalah keputihan yang tidak biasa. Ini kerana cairan vagina yang muncul lembut hingga sedikit berbusa.

Warna keputihan biasanya berwarna kuning, hijau, atau kelabu. Gejala-gejala ini biasanya muncul dalam seminggu selepas pendedahan.

2. Gatal faraj

Wanita dengan trichomoniasis juga mungkin mengalami gatal di dalam dan di sekitar faraj. Gatal kadang-kadang berlaku, tetapi boleh merebak.

Gatal ini malah boleh berlaku di lipatan labia (bibir faraj).

3. Faraj berbau

Satu lagi gejala trichomoniasis yang perlu diperhatikan oleh wanita adalah bau busuk dari faraj.

Bau faraj akibat jangkitan trichomoniasis biasanya berkisar dari ringan hingga kuat. Bau yang timbul akan berbau seperti bau amis dan busuk, terutama selepas mandi atau semasa mencuci kawasan kemaluan.

4. Kerengsaan atau luka faraj

Sekiranya kawasan faraj sangat gatal dan anda menggaru, ini boleh menyebabkan keradangan atau sakit terbuka yang mungkin sukar untuk sembuh.

Dalam keadaan teruk, tanda-tanda trichomoniasis boleh muncul sebagai lebam merah di bawah kulit.

Walaupun boleh menjadikan kawasan vagina anda lebih gatal, anda harus berusaha untuk tidak menggaru.

5. Sakit perut bawah

Sekiranya trichomoniasis lebih parah, biasanya berlaku 20 atau lebih hari selepas pendedahan, gejala lebam merah mungkin mulai merebak di bahagian dalam dinding vagina.

Ini disebabkan oleh parasit yang semakin meningkat. Ketulan ini boleh menyebabkan hubungan seksual yang menyakitkan dan sakit di bahagian bawah perut.

Sakit perut ini secara amnya mereda satu atau dua hari selepas rawatan.

Apakah gejala trikomoniasis pada lelaki?

Tidak jauh berbeza dengan wanita, gejala penyakit ini juga sering tidak dikesan pada pesakit lelaki. Sekiranya gejala trichomoniasis mula muncul, berikut adalah beberapa tanda yang perlu diperhatikan oleh lelaki:

1. Gatal atau kerengsaan di bahagian dalam zakar

Adakah anda pernah merasa gatal di bahagian dalam zakar? Ini tentunya cukup menyakitkan kerana anda tidak boleh menggaru atau menyentuh bahagian yang gatal.

Sekiranya demikian, ada kemungkinan ia adalah gejala trichomoniasis.

2. Sakit ketika membuang air kecil atau ejakulasi

Simptom lain yang perlu anda perhatikan adalah sakit pada zakar semasa membuang air kecil. Rasa sakit biasanya disertai dengan sensasi terbakar atau terbakar di kawasan zakar anda.

Selain membuang air kecil, anda juga mungkin merasa sakit semasa ejakulasi.

Apa-apa pelepasan dari zakar anda, sama ada dalam bentuk air kencing atau sperma, boleh mencetuskan rasa sakit.

3. Pelepasan luar biasa dari zakar

Satu lagi tanda jangkitan trichomoniasis yang tidak wajar yang harus anda perhatikan adalah pembuangan zakar yang tidak normal.

Cecair ini berbeza dengan cecair jernih yang mungkin anda lalui semasa pra-ejakulasi. Pelepasan luar biasa dari zakar biasanya berwarna keruh atau berwarna putih.

Cara mengelakkan terjadinya trichomoniasis

Seperti penyakit kelamin yang lain, gejala trikomoniasis dapat dicegah dengan tidak menukar pasangan seks. Pastikan anda juga selalu menggunakan kondom ketika melakukan hubungan seks sekiranya anda tidak pasti pasangan anda bersih dari penyakit kelamin.

Jangan panik jika anda didiagnosis menghidap penyakit ini. Memeriksa dengan doktor akan membantu anda mendapatkan rawatan segera untuk pemulihan yang cepat.

Walau bagaimanapun, pastikan anda mengikuti preskripsi dan cadangan rawatan trichomoniasis dari doktor anda supaya anda tidak mendapat penyakit ini lagi pada masa akan datang.