Kesihatan jantung

7 keadaan yang mudah dijangkiti hipervolemia, termasuk kegagalan jantung

Tubuh manusia terdiri daripada sekurang-kurangnya 60% air. Air penting bagi tubuh untuk membantu menjalankan setiap fungsi dengan betul untuk menjaga kesihatan anda. Tetapi, jika badan mempunyai jumlah cecair yang berlebihan, ia akan menjadi sangat berbahaya. Keadaan ini dikenali sebagai hipervolemia. Berikut adalah lebih banyak maklumat mengenai keadaan ini.

Apa itu hipervolemia?

Hipervolemia adalah istilah perubatan yang menggambarkan keadaan ketika tubuh menyimpan terlalu banyak isi padu cecair. Lebihan cecair boleh terkumpul di luar sel-sel badan atau di ruang antara sel-sel dalam tisu-tisu tertentu. Hypervolemia juga menggambarkan keadaan cecair berlebihan dalam aliran darah.

Dalam keadaan normal, tahap cecair badan dikawal oleh buah pinggang. Apabila buah pinggang mengesan badan anda telah menyimpan banyak cecair, buah pinggang akan membantu mengeluarkannya melalui air kencing. Sebaliknya. Sekiranya buah pinggang anda mengesan tanda-tanda bahawa badan anda mengalami dehidrasi, mereka akan mengurangkan pengeluaran air kencing.

Pada orang yang mengalami hipervolemia, keseimbangan kerja ini terganggu sehingga tubuh tidak dapat mengeluarkan cecair yang berlebihan. Sekiranya ia berlaku secara berterusan, simpanan air ini akan mengisi rongga dan tisu serta aliran darah.

Penyebab ketidakseimbangan yang mencetuskan hipervolemia dapat dipicu oleh penumpukan garam natrium di dalam badan. Garam natrium yang tinggi menyebabkan pengekalan, apabila tubuh menyimpan lebih banyak air untuk mengimbangkan kadar garam.

Penyebab hipervolemia adalah keadaan yang mendasari

Hipervolemia itu sendiri bukan penyakit, tetapi cenderung menjadi tanda atau gejala yang sering dijumpai pada orang yang mempunyai keadaan berikut:

 • Kegagalan jantung kongestif - Hipervolemia adalah gejala biasa pada orang yang mengalami kegagalan jantung dan sangat sukar untuk dirawat walaupun dengan ubat. Kegagalan jantung kongestif menyebabkan jantung tidak dapat mengepam darah ke seluruh badan, mengakibatkan penurunan fungsi ginjal untuk membuang lebihan cairan.
 • Kegagalan buah pinggang - Sebagai organ utama dengan tugas mengatur paras air, kerosakan ginjal secara automatik akan memberi kesan pada gangguan keseimbangan cairan di dalam badan. Keadaan ini juga boleh menyebabkan gangguan gastrointestinal, penghambatan proses penyembuhan luka, dan kegagalan jantung.
 • Sirosis hati - hati (hati) adalah organ yang berperanan dalam penyimpanan dan penggunaan nutrien dan menyaring toksin. Gangguan hati menyebabkan pengekalan cecair di sekitar perut dan pelbagai bahagian badan.
 • Penggunaan intravena (infusi) - Infusi bertujuan untuk mencegah dehidrasi. Walau bagaimanapun, cecair intravena yang mengandungi air dan garam akan memasuki aliran darah secara langsung dan mencetuskan hipervolemia. Keadaan hipervolemik yang berkaitan dengan cairan intravena sering dijumpai pada pesakit pasca operasi. Keadaan yang berkaitan dengan penggunaan intravena boleh meningkatkan risiko kematian.
 • Faktor hormon - turun naik hormon semasa kehamilan dan PMS boleh menyebabkan tubuh menyimpan lebih banyak cecair. Ini boleh menyebabkan gejala mual dan ketidakselesaan.
 • Ubat - Beberapa jenis ubat diketahui berkaitan dengan hiperkolemia ringan. Contohnya, pil kawalan kelahiran, terapi hormon, ubat antidepresan, ubat hipertensi, dan ubat penahan sakit NSAID.
 • Makanan berlemak tinggi - Pengambilan garam tinggi atau lebih daripada 2300 mg / hari diketahui berkaitan dengan hipervolemia, tetapi tidak menyebabkan gejala yang ketara. Kecuali jika ia berlaku pada kanak-kanak, orang tua, dan mereka yang mempunyai masalah kesihatan berisiko hiperkolemia.

Gejala dan kesan hipervolemia

Secara umum, hipervolemia boleh menyebabkan:

 • Peningkatan berat badan yang cepat.
 • Bengkak di lengan dan kaki.
 • Bengkak di sekitar kawasan perut, terutama pada pesakit dengan penyakit hati.
 • Sesak nafas kerana terlalu banyak cecair pada tisu paru-paru.

Keadaan ini juga berisiko menyebabkan komplikasi yang lebih serius seperti:

 • Pembengkakan tisu di jantung.
 • Kegagalan jantung.
 • Penyembuhan luka yang terlalu lama.
 • Kerosakan rangkaian.
 • Pergerakan usus menurun.

Apa yang boleh dibuat?

Hipervolemia jarang menyebabkan masalah serius pada individu yang sihat yang tidak mempunyai faktor risiko tertentu. Namun, keadaan ini pada seseorang yang berisiko mengalami masalah jantung, gangguan buah pinggang, dan kerosakan hati perlu segera diatasi.

Rawatan hipervolemia adalah dengan ubat diuretik untuk meningkatkan jumlah air kencing yang dikeluarkan. Walau bagaimanapun, perlu menggunakannya dengan pengawasan doktor, terutama pada seseorang yang mengalami masalah jantung.

Untuk mengelakkan keadaan ini, seseorang yang mempunyai sejarah penyakit jantung dan buah pinggang perlu mengamalkan diet rendah garam untuk membatasi tahap garam dalam badan. Begitu juga dengan sekatan pengambilan air pada pesakit dengan sejarah kegagalan jantung kongestif.