Kesihatan wanita

7 Punca Faraj Bengkak Yang Tidak Perlu Dipandang Rendah

Hampir mana-mana bahagian badan boleh mengalami pembengkakan, termasuk faraj. Kerana lokasinya yang cukup ditutupi oleh bahagian badan yang lain, banyak wanita tidak menyedari ketika faraj mereka membengkak. Apabila faraj membengkak, anda mungkin hanya melihat kesakitan yang muncul. Barulah anda menyedari bahawa terdapat perubahan pada bentuk vagina anda. Jadi, apakah punca pembengkakan faraj?

Pelbagai penyebab faraj bengkak

1. Alahan

Tanpa menyedarinya, pelbagai produk penjagaan diri sebenarnya boleh menjadi salah satu penyebab mengapa vagina anda membengkak. Ini sangat mungkin berlaku kerana faraj adalah bahagian badan yang cukup sensitif.

Biasanya beberapa bahan yang boleh membuat vagina membengkak seperti sabun, pelincir, sabun vagina, pembalut, kondom, hingga alat kontraseptif. Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh berjumpa doktor untuk mengetahui punca alahan.

2. Jangkitan kulat

Salah satu gejala jangkitan yis vagina adalah bengkak. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh jamur Candida albicans. Menurut dr. Prudence Hall, jangkitan yis vagina boleh berlaku apabila anda memakai seluar atau legging yang lembap terlalu lama setelah bersenam.

Selain bengkak, jangkitan yis vagina biasanya menyebabkan pelbagai gejala seperti:

  • Perasaan pedih
  • Sakit ketika membuang air kecil
  • Sakit semasa hubungan seks
  • Kemerahan faraj
  • Keputihan tersumbat dan berbau busuk

Sekiranya ini pertama kali anda mengalami jangkitan yis, anda harus berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut. Doktor biasanya akan menetapkan pelbagai ubat termasuk antikulat.

3. Seks yang terlalu kasar

Sebenarnya, hubungan seks dengan pasangan sebenarnya boleh membuat faraj membengkak. Biasanya keadaan ini berlaku apabila faraj terlalu kering atau kurang pelinciran. Geseran keras dan dilakukan cukup lama boleh menjadikan faraj membengkak.

Bukan hanya itu, seks yang terlalu kasar juga boleh menjadikan kulit di dalam vagina koyak. Sekiranya dibiarkan, air mata ini boleh menjadi pintu masuk penyakit kelamin. Selain bengkak, keadaan ini juga biasanya disifatkan oleh demam dan keputihan lebih banyak daripada biasa.

4. Kehamilan

Sekiranya anda hamil dan menyedari faraj anda mula membengkak, jangan risau. Sebabnya, tekanan pada pelvis kerana adanya janin di perut memang meningkatkan aliran darah ke bahagian bawah badan, termasuk faraj. Keadaan ini menjadikan wanita hamil cenderung mengalami pembengkakan pada faraj.

Tenanglah, keadaan ini akan hilang dengan sendirinya semasa anda melahirkan. Namun, untuk melegakannya, anda boleh berbaring dengan kaki diangkat supaya cecair dan darah tidak terkumpul di bahagian bawah badan, termasuk faraj.

5. Vaginosis bakteria

Pertumbuhan bakteria jahat yang berlebihan di dalam vagina boleh menyebabkan vaginosis bakteria aka jangkitan bakteria faraj. Keadaan ini biasanya menyebabkan bengkak, gatal, terbakar, dan keputihan dengan bau busuk.

Beberapa kes vaginosis bakteria hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, untuk membantu memulihkan keadaan, doktor secara amnya menetapkan ubat antibiotik dan antibakteria. Selain ubat dari doktor, anda juga perlu menjaga kebersihan faraj secara teratur, salah satunya menukar pakaian dalam anda secara berkala.

6. Serviks

Serviks adalah keadaan apabila serviks meradang. Biasanya serviks muncul akibat penyakit kelamin. Chlamydia, gonorrhea, dan trichomoniasis adalah penyakit kelamin yang paling biasa yang menyebabkan serviks.

Selain pembengkakan vagina, keadaan ini juga biasanya menyebabkan sakit pelvis, keputihan yang tidak normal, dan sakit ketika berhubungan seks. Atas sebab ini, jika anda mengalami gejala ini baru-baru ini, segera berjumpa doktor.

7. Cyst

Kista Bartholin dan saluran Gartner boleh membuat faraj membengkak. Kista Bartholin muncul di kelenjar Bartholin, yang terletak di kedua sisi bukaan faraj bawah. Kadang-kadang, kelenjar ini juga boleh dijangkiti, yang penuh dengan nanah dan membentuk abses.

Selain itu, kista juga dapat tumbuh di saluran Gartner, yang merupakan saluran yang terbentuk pada janin ketika organ kencing dan seksualnya berkembang. Tisu sisa yang melekat dan tidak hilang setelah melahirkan di dinding faraj inilah yang kemudian berkembang menjadi sista. Walaupun tidak berbahaya, kista ini boleh menyebabkan masalah ketika tumbuh dan dijangkiti.