Keibubapaan

Berhati-hati! Ini adalah 8 kesan buruk kerana kanak-kanak sering dipukul |

Masih ramai ibu bapa yang berpendapat bahawa memukul atau hukuman fizikal yang lain adalah kaedah yang paling tepat untuk mendisiplinkan anak-anak. Sebenarnya, badan kebajikan kanak-kanak, UNICEF, menyatakan bahawa memukul sebenarnya mempunyai kesan buruk terhadap psikologi kanak-kanak. Apakah akibat anak-anak sering dipukul? Lihat ulasan berikut.

Beberapa kesan kanak-kanak sering dimarahi dan dipukul

Memukul kanak-kanak boleh membuat dia patuh serta-merta. Oleh itu, sebilangan ibu bapa sering menggunakan kaedah ini ketika berhadapan dengan anak yang cerewet dan tidak berfungsi.

Sebenarnya, di sebalik itu, terdapat sejumlah kesan bahawa anak-anak sering dipukul dan dimarahi.

1. Kanak-kanak mengalami trauma

Menurut The American Academy of Pediatrics, trauma boleh berlaku akibat kanak-kanak dipukul dan dimarahi. Dari segi perubatan, keadaan ini disebut gangguan tekanan pasca trauma (PTSD).

Sekiranya anda menghidap PTSD, anak anda akan mengalami beberapa gejala berikut:

  • insomnia,
  • mudah marah dan meletup,
  • penurunan kepekatan,
  • ingatan terjejas,
  • mudah terkejut,
  • melamun dengan kerap, dan
  • selalu merasa curiga dan takut.

2. Kanak-kanak sukar untuk bersosial

Kesan lain dari trauma yang dialami oleh kanak-kanak kerana sering memukul adalah sukar untuk berkomunikasi dan bersosial.

Ini kerana dia selalu takut pada orang lain. Di samping itu, dia menjadi tidak selamat dan sukar dicapai dan mengembangkan potensinya.

A.S. Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia menyatakan bahawa memukul dan berteriak pada kanak-kanak dianggap sebagai penderaan fizikal dan lisan sehingga dianggap sebagai pelanggaran hak anak-anak.

3. Mempunyai gangguan perkembangan otak

Ibu bapa mungkin berfikir bahawa usia kanak-kanak tidak memahami keadaan sehingga mudah memukul anak. Sebenarnya, pada usia ini, otak berkembang lebih cepat daripada organ lain.

Oleh itu, kesan memukul kanak-kanak di bawah umur lima tahun dan lebih tua secara langsung berkaitan dengan kecerdasan mereka.

Ini telah dibuktikan oleh sejumlah kajian, salah satunya diterbitkan dalam jurnal Infant and Child Development.

Dalam kajian ini, perbandingan dibuat antara kanak-kanak berumur 3 tahun yang sering menerima pukulan (tamparan) dengan kanak-kanak yang tidak.

Hasil kajian menunjukkan bahawa pada usia 5 tahun, anak-anak yang sering dipukul mempunyai kecerdasan yang lebih rendah daripada mereka yang tidak dipukul.

4. Susahkan anak-anak belajar

Tidak hanya pada anak kecil, penurunan prestasi otak juga dapat terjadi akibat memukul anak usia sekolah. Akibatnya, menjadi sukar baginya untuk memahami pelajaran.

Menurut kajian yang diterbitkan dalam jurnal Human Brain Mapping, memukul anak dapat mengurangkan masalah abu-abu, tisu penghubung kelabu di otak yang merupakan bahagian penting dalam pembelajaran.

Di samping itu, kerana sering memukul dan memarahi, kanak-kanak sukar mengembangkan diri. Ini kerana dia takut untuk mencuba perkara baru dan bimbang akan melakukan kesilapan.

5. Kanak-kanak berkelakuan tidak sopan

Anda pasti pernah mendengar bahawa tingkah laku anak-anak adalah cerminan tingkah laku ibu bapa mereka. Ya, perkara yang sama berlaku untuk keganasan.

Akibat kanak-kanak dipukul dan dimarahi akan dilihat secara langsung dalam sikap anak. Dia akan membesar menjadi anak yang ganas dan agresif.

Anak anda akan menganggap bahawa memukul adalah perkara biasa sehingga dia akan melakukan perkara yang sama kepada orang lain seperti rakan atau adik beradik.

Di samping itu, melancarkan laman web Kanak-kanak Sihat, kesan memukul kanak-kanak berusia 2 tahun dan bentuk keganasan lain dapat membuatnya tergamam.

Sebilangan kanak-kanak juga mungkin mengalami kekurangan selera makan, sukar tidur, dan sakit kepala.

6. Kanak-kanak berisiko mencederakan diri sendiri

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, memukul anak dapat membuatnya meniru kekerasan. Bukan hanya pada orang lain, dia dapat melampiaskan emosinya pada dirinya sendiri.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, WHO, kesan kanak-kanak yang sering dipukul boleh menyebabkan kecederaan diri, penggunaan dadah, dan juga cubaan membunuh diri.

7. Kanak-kanak itu melarikan diri dari rumah

Kanak-kanak mungkin dapat melarikan diri sekiranya mereka mengalami keganasan di luar rumah. Jadi, bagaimana jika dia mengalaminya di rumah?

Ya, dengan sikap ibu bapa yang sering memukul anak-anak mereka, itu akan membuatkan mereka takut dan tidak selesa tinggal di rumah mereka sendiri.

Akibatnya, anak-anak cuba melarikan diri dari rumah kerana takut bertemu ibu bapa mereka. Sebenarnya, rumah harus menjadi tempat yang selesa dan ibu bapa harus menjadi sumber kasih sayang.

Apabila semua yang hilang dalam hidupnya, jiwa anak akan kosong dan kurang cinta.

8. Berisiko disekat

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, hasil anak yang sering dipukul boleh menyebabkan dia merasa tidak selesa tinggal di rumah.

Pada usia baligh, ini menjadikannya berisiko terlibat dalam persetubuhan kerana dia berusaha melepaskan diri di luar rumah.

Menurut WHO, keadaan ini boleh menyebabkan anak-anak melakukan hubungan seks pada usia dini, hamil di luar rancangan, mengalami penyakit kelamin, dan masalah pembiakan lain.

Sebagai ibu bapa, anda pasti tidak mahu perkara ini berlaku pada anak kecil anda.

Petua untuk mendisiplinkan kanak-kanak tanpa memukul

Berdasarkan penjelasan di atas, tentu anda akan mengetahui bahawa akibat anak-anak dipukul dan dimarahi sangat buruk bagi kehidupan anak-anak.

Oleh itu, jangan biarkan anda melakukannya kepada mereka.

Daripada memukul dan memarahi anak anda, cubalah perkara berikut untuk mengajar anak anda menjadi patuh.

  • Terapkan hukuman yang munasabah, berguna dan sesuai dengan usia, seperti membersihkan bilik mandi, menulis permintaan maaf, dan sebagainya.
  • Bina komunikasi yang baik dengan anak supaya dia lebih dekat dan senang mengikuti kata-kata anda.
  • Buat peraturan yang dipersetujui bersama sehingga dia merasa bertanggungjawab tanpa memukul anak.

Di samping itu, anda perlu memberi perhatian untuk sentiasa menjaga emosi dan menahan kemarahan ketika berhadapan dengan anak-anak.

Seboleh mungkin bersabar dengan tingkah lakunya dan maafkan kesalahannya, terutama jika kesalahannya tidak terlalu serius.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌