Kecergasan

Kecederaan Semasa Bersukan Dapat Dicegah Dengan 7 Petua Mudah

Senaman baik untuk kesihatan dan kecergasan. Namun, jika anda tidak fokus atau berhati-hati dalam melakukannya, kecederaan boleh berlaku. Untuk itu, pertimbangkan petua penting berikut untuk mencegah kecederaan semasa bersukan.

Mengapa anda cedera semasa bersukan?

Dilaporkan dari Web MD, Gerald Varlotta, pengarah bahagian Rehabilitasi Sukan di New York University's Hospital, mengatakan terdapat beberapa perkara yang membuat seseorang terdedah kepada kecederaan ketika bersenam.

Yang paling biasa adalah kerana terlalu kerap bersenam tanpa rehat dan terlalu memaksa badan melebihi had toleransi. Kesalahan dalam cara berlatih pergerakan, postur yang salah (misalnya ketika berlari atau mendarat dari lompatan), dan memilih jenis sukan yang tidak sesuai dengan keadaan fizikal juga merupakan beberapa faktor lain yang menyebabkan kecederaan semasa bersukan.

Menurut Medline Plus, ada beberapa faktor lain yang membuat anda berisiko mengalami kecederaan semasa bersenam, termasuk:

  • Tidak memanaskan badan sebelum bersenam dan menyejukkan badan selepasnya
  • Jangan beri rehat rehat dalam satu sesi sukan
  • Tidak menggunakan peralatan yang betul
  • Memaksa latihan ketika anda tidak sihat

Petua untuk mengelakkan kecederaan semasa bersenam

1. Pilih jenis senaman yang betul

Salah satu kaedah terbaik untuk mengelakkan kecederaan adalah dengan mengetahui keadaan badan anda. Umur bahkan dipertimbangkan untuk menentukan sukan yang sesuai dengan keadaan anda. Sebabnya, pilihan pelbagai jenis sukan untuk golongan muda yang bersukan tentunya berbeza dengan pilihan sukan untuk warga tua.

Secara umum, tidak kira usia anda ketika anda baru mula bersenam, cubalah sesuatu yang ringan, seperti berjalan kaki, berenang, berbasikal, berjoging, atau aerobik. Tetapi jika anda mempunyai pergelangan tangan yang lemah, tentu saja mengangkat berat bukanlah pilihan yang tepat.

Kenneth Plancher, profesor di Albert Einstein College of Medicine di New York, menasihati anda untuk mengenal pasti kawasan yang paling lemah di badan anda, dan mengelakkan aktiviti yang boleh memberi tekanan kepada kawasan tersebut.

Kami mengesyorkan bahawa jika anda mempunyai keadaan atau penyakit tertentu, berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum mula bersenam. Doktor anda boleh memberi anda nasihat mengenai senaman apa yang sesuai untuk anda dan arahan untuk melakukannya dengan selamat.

2. Gunakan peralatan senaman yang betul

sumber: //greatist.com/sites/default/files/running_injuries_0.jpg

Setiap jenis sukan mempunyai peralatan yang berbeza. Pastikan kasut sukan anda sesuai untuk jenis senaman yang anda lakukan. Contohnya ialah: walaupun mereka berdua bermain bola sepak, kasut bola sepak dan kasut futsal mempunyai fungsi dan ciri yang berbeza. Berlainan jenis berlari, pelbagai jenis kasut lari yang digunakan. Sekiranya anda berhasrat untuk mengangkat berat untuk pertama kalinya, ukur terlebih dahulu berapa berat badan yang ideal agar tidak menyebabkan kecederaan.

Selaraskan juga ukuran topi keledar, cermin mata pelindung, pelindung siku, dan pelindung lutut agar sesuai dengan bentuk badan anda. Pastikan peralatan sokongan sukan anda masih dalam keadaan baik, dan anda faham bagaimana menggunakannya dengan betul.

3. Panaskan dan sejukkan

Memanaskan badan sebelum bersenam membuat darah anda mengalir dan melemaskan otot anda. Sekiranya anda berlari, contoh pemanasan sederhana adalah memutar pergelangan kaki anda. Kemudian, lakukan jalan cepat selama lima hingga 10 minit. Setelah selesai, jangan lupa menyejukkan badan untuk menormalkan otot dan badan anda.

4. Jangan keterlaluan

Semasa bersukan, badan anda perlu berehat. Begitu juga dengan masa latihan anda; betapa kuat dan berapa lama ia berlangsung. Tubuh anda berfungsi setiap hari, ada baiknya jika rutin senaman anda berbeza-beza.

Contohnya, minggu pertama berjalan selama tiga kali seminggu. Jangan lupa untuk bergantian antara hari sehingga badan anda berpeluang pulih dan mencegah keletihan. Contohnya, berjalan pada setiap hari Isnin, Khamis dan Ahad. Seiring waktu jika anda terbiasa, anda dapat meningkatkan durasi (misalnya dari 15 minit hingga 30 minit) dan frekuensi (misalnya dari 3 kali seminggu hingga empat kali).

Juga ubah jenis latihan sehingga anda berpeluang melatih kumpulan otot yang berlainan, agar kecergasan badan terasa lebih optimum. Contohnya, minggu ini fokus untuk berlari. Minggu depan yoga, kemudian berenang. Setiap kali anda selesai bersenam, pastikan anda juga berehat sebentar.

5. Keperluan minum yang mencukupi

Tidak kira di mana anda bersenam, di gimnasium berhawa dingin atau di padang yang bermandikan panas terik matahari, selalu siapkan botol air. Ini berguna untuk mencegah dehidrasi yang dapat mengurangkan fokus anda, dan menyebabkan kecederaan.

Sekiranya intensiti senaman anda tinggi selama lebih dari satu jam, sediakan juga minuman isotonik agar anda tidak letih dan tetap bugar. Minuman isotonik dapat menggantikan elektrolit yang hilang di dalam badan.

6. Dapatkan bimbingan dari pakar

Terutama jika anda seorang pemula, lebih baik mendapatkan bimbingan daripada orang yang lebih berpengalaman atau mendapatkan jurulatih peribadi profesional. Ini masih penting walaupun anda sudah mengetahui dan mempelajari teknik asasnya.

Pengawasan daripada pakar dapat mencegah kecederaan semasa bersenam, kerana mereka dapat memperbaiki postur yang tidak kemas dan membimbing cara menggunakan peralatan senaman dengan lebih berkesan.

7. Hubungi doktor

Sekiranya anda mengalami pening, sakit dada, pernafasan tidak normal, atau pingsan, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan segera.