Kesihatan mental

Mengesyaki Pasangan Anda Manipulatif? Kenali 6 Tanda Bahaya •

"Ah, kamu membuat ini."

"Jangan bodoh, saya tidak bermaksud begitu."

"Siapa yang mengatakannya? Saya tidak pernah melakukannya. Jangan menuduh saya dengan ceroboh, oke? "

"Kenapa salahkan saya? Saya sudah mengatakan… ”- Saya tidak pernah melakukannya.

Adakah ayat-ayat yang sering anda dengar diucapkan dari mulut pasangan anda, membuat anda ragu-ragu? Sekiranya demikian, masalahnya mungkin tidak berlaku untuk anda. Pasangan anda mungkin menggunakan taktik manipulasi tersembunyi yang disebut gaslighting.

Apakah lampu gas?

Istilah "pencahayaan gas" berasal dari permainan lama yang disebut Gaslight, di mana suami cuba membuat isteri mereka menjadi gila dengan mematikan lampu rumah mereka dan kemudian menafikan bahawa ada sesuatu yang salah dengan lampu ketika isteri bertanya tentangnya.

Gaslighting adalah bentuk penderaan emosi yang menyebabkan mangsa menyoal dirinya, naluri, dan kewarasannya, sehingga memberikan si penyalahguna kuasa dan kawalan untuk mengawal mangsa. Pelaku menggunakan pelbagai cara untuk membuat anda, sebagai mangsa, merasa bersalah dan tidak layak dengan bersikap defensif (menafikan kenyataan), memanipulasi, meremehkan, dan mencurigai mangsa.

Pencahayaan gas adalah perkara biasa ketika mangsa menyedari atau mengetahui sesuatu tentang pelaku yang dia tidak mahu mengakuinya. Ketika mangsa cuba membincangkannya, pelakunya berkeras menolak fakta dan menukar tuduhan ke arah mangsa, sehingga mengubah persepsi mangsa dan orang ramai bahawa dia adalah mangsa sebenar dalam situasi tersebut. Pencahayaan gas lebih daripada sekadar penolakan - kenyataan anda ditolak secara terang-terangan, dianggap mustahil atau tidak masuk akal dengan nada suara dan sindiran, atau bahkan secara terang-terangan menuduh anda sebagai "gila". Dan, kerana anda benar-benar rela memikirkan kesilapan anda untuk menjaga hubungan anda, anda akan mula meragui diri sendiri.

Selain itu, kerana hanya pelakunya yang tahu apa yang sebenarnya terjadi, akan ada corak tingkah laku yang sangat jelas yang muncul, yang anda tahu adalah pembohongan tetapi masih meyakinkan. Hasilnya, anda hanya menerima satu tafsiran realiti dari satu pihak: pelaku. Lama kelamaan, anda merasa cemas dan bingung sepanjang masa, terpencil, tertekan, dan bahkan mempunyai pemahaman yang menyimpang tentang realiti. Bukannya anda benar-benar percaya bahawa anda akan benar-benar gila, tetapi anda meragui versi anda sendiri.

Pencahayaan gas boleh berlaku antara hubungan atasan-bawahan, ibu bapa-anak, bahkan antara rakan-rakan, tetapi paling sering dijumpai dalam hubungan romantis. Lelaki dan wanita boleh menjadi mangsa dan pelaku.

Tingkah laku yang sering dikaitkan dengan lampu gas

1. Kelewatan

Pasangan anda berpura-pura tidak memahami atau secara terang-terangan enggan mendengarkan anda. Dia mungkin berkata, "Saya tidak mahu mendengar tentang ini lagi."

2. Menolak

Pasangan anda akan mempersoalkan ingatan anda, walaupun anda pasti tahu apa yang berlaku. Dia akan berkata, misalnya, “Tidak, itu mustahil. Awak salah. Anda pelupa, "atau" Anda membuat ini. Ia tidak pernah berlaku. "

3. Alihkan perbualan

Pasangan anda mengakhiri perbualan dengan mendiamkan anda atau mengabaikan anda dengan mengatakan “Siapa yang mengatakannya? Yang ini? Yang itu? Di mana buktinya? Tidak mahu dipengaruhi oleh… ”

4. Meremehkan

Pasangan anda membuat anda merasa rendah diri, tidak berdaya, terus memberitahu anda bahawa anda terlalu sensitif, atau “Anda mengomel sesuatu yang remeh seperti itu? Betul! "

Bahaya menandakan pasangan anda manipulatif

Setelah taktik manipulasi berjaya menghancurkan persepsi dan keyakinan diri mangsa, mangsa lebih cenderung untuk tetap berada dalam hubungan yang keji kerana dia tidak lagi percaya bahawa dia dapat bertahan tanpa pelaku.

Berikut adalah tanda-tanda pasangan manipulatif yang perlu diperhatikan:

1. Anda sering merasa keliru dan keliru

Lampu gas menyingkirkan kemampuan anda untuk berfikir secara rasional dan kritis dalam hampir semua keadaan. Pelaku cenderung untuk mempersoalkan setiap perkara kecil yang anda lakukan, dan bahkan boleh menafikan perkara yang anda (dan dia!) Ingat dengan jelas berlaku - termasuk janji yang dia buat kepada anda.

Sekiranya pasangan anda sering mengecewakan anda dan memutarbalikkan fakta sehingga anda kelihatan tidak rasional dan tidak masuk akal, ini adalah bendera merah yang dia perhatikan. Selain itu, jika anda begitu keliru sehingga anda merasa kehilangan akal, ini juga merupakan tanda yang perlu diperhatikan.

2. Anda tertanya-tanya adakah anda benar-benar terlalu sensitif

Taktik kegemaran gaslighter adalah menuduh pasangannya terlalu emosional, terlalu sensitif, dan terlalu sensitif setiap kali anda menyatakan rasa tidak senang dengan tingkah lakunya atau sesuatu. Mangsa akhirnya percaya bahawa apa yang didakwa itu benar setelah mendengarnya sejuta kali.

Tingkah laku ini tidak mengakui identiti dan perasaan anda sebagai individu, dan memperkecilkan kesalahan oleh penyalahguna - jika ia berlaku dalam jangka masa panjang, ia akan menjadi racun bagi hubungan anda, sama ada pasangan anda memberi kesan atau tidak.

3. Anda sering meragui diri sendiri

Mangsa lampu gas mulai mempercayai persepsi pelaku terhadap realiti daripada kepercayaan mereka sendiri. "Partai dalam posisi yang lebih tinggi berusaha untuk membentuk kenyataan pihak yang lebih lemah - dan mangsa berada dalam posisi yang rentan untuk membiarkan manipulasi itu berlaku dan menghapus logiknya," kata Dr. Robin Stern Ph.D, psikoterapis berlesen, dilaporkan oleh Psychology Today.

4. Anda selalu meminta maaf atas apa yang berlaku (walaupun anda tidak salah)

Walaupun anda bertegas untuk mempertahankan diri dan memberikan fakta, anda selalu mengakhiri hujah dan bertengkar dengan meminta maaf - walaupun anda pasti tahu bahawa anda betul dan pasangan anda salah? Gaslighters akan terus mencari cara untuk menuding jari dan menjadikan anda kambing hitam, jadi dalam jangka masa panjang, ia akan membuat anda bertanya-tanya apakah anda cukup layak sebagai pendamping, kepada sesiapa sahaja.

Dan jika anda tidak terlibat dalam hujah, penyalahguna akan membesar-besarkan kesalahan sepele, seperti menuduh anda tidak mencintai dan mengambil berat tentangnya ketika anda membeli ubat gigi jenama yang salah.

5. Anda sering membuat alasan untuk tingkah laku pasangan anda

Mungkin tanda penyinaran gas yang paling jelas dan biasa adalah ketika rakan atau keluarga terdekat mula meragui tingkah laku dan "niat baik" pasangan anda - orang luar selalu cenderung melihat tanda-tanda penyalahgunaan. Sebagai mangsa, anda meletakkan diri anda sebagai pasangan anda, berjuang untuk membenarkan tindakannya setiap kali kepada semua orang; contohnya seperti, "Baiklah, tapi dia benar-benar baik" atau "Dia baru lagi mood buruk," dan lain-lain. Atau, berbohong kepada rakan dan keluarga untuk mengelakkan daripada terus menerus menjelaskan setiap tindakannya.

6. Anda sentiasa berjaga-jaga dan cuba meramalkan semuanya

Terperangkap dalam hubungan emosional yang kasar bermaksud bahawa anda selalu berada di ambang "hidup dan mati", selalu sedar bahawa sesuatu pasti akan terjadi. Anda hampir tidak pernah tahu bila anda akan dihadapkan dengan tuduhan terbaru atau versi realiti yang memutarbelit yang anda percayai.

Meramalkan masa depan adalah ketika anda menjadi sangat berhati-hati setiap kali anda membuat komen atau bertindak, berusaha berfikir dengan bersungguh-sungguh tentang bagaimana mungkin apa yang anda lakukan akan disalahtafsirkan. Ketika anda berada dalam pertarungan lampu, anda menjadi sangat terobsesi dengan idea untuk mendapatkan kepercayaan sehingga akhirnya anda melakukan perkara yang betul sehingga anda tidak berhenti seketika untuk berfikir, "Tunggu sebentar, nampaknya ada menjadi sesuatu yang salah dengan apa yang dia katakan tadi. "

Meramalkan apa yang akan berlaku seperti ramalan cuaca sia-sia kerana idea untuk menjauhkan diri dari tuduhan walaupun anda telah melakukan segalanya dengan sempurna untuk mengelakkan kritikan, lampu kilat masih akan berlaku. Pasangan anda akan pergi sejauh mungkin untuk memastikan bahawa anda tidak dapat meramalkan hasilnya.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya anda mengesyaki pasangan anda manipulatif?

Sekiranya anda merasakan anda terlibat dalam hubungan kesat, dapatkan pertolongan profesional jika anda tidak merasa lebih baik setelah melakukan segala daya untuk "menjinakkan" ledakan emosi pasangan anda. Strategi lain yang mungkin anda dapat lakukan: jangan bersama pasangan anda ketika dia mulai mengomel dan menunjuk jari. Kadang-kadang diam adalah senjata yang baik.

Pergaduhan pasangan yang sihat melibatkan kedua-dua pihak mempertahankan kepercayaan masing-masing, berdiskusi untuk mencapai jalan tengah, bukannya melepaskan harga diri dan pemikiran individu agar merasa disayangi. Inilah sebabnya mengapa pasangan yang terlibat dalam hubungan pencahayaan tidak pernah merasa dekat.

Sekiranya perkara tidak berubah, bersiaplah untuk meninggalkan pasangan anda - walaupun memerlukan banyak kerja. Berita baiknya, ada harapan. Sambungan kesat bukan hukuman seumur hidup.

Sekiranya anda berpendapat bahawa anda mungkin menjadi mangsa penyalaan gas atau bentuk penderaan emosi atau fizikal yang lain, hubungi talian hotline aduan Suruhanjaya Nasional Mengenai Keganasan Terhadap Wanita (Komnas Perempuan) di talian + 62-21-3903963.

BACA JUGA:

  • 9 Sukan Terbaik untuk Mendekati Pasangan Anda
  • Adakah normal untuk berkahwin tetapi masih mempunyai impian basah?