Keibubapaan

MPASI 10 Bulan, Apa Yang Harus Tahu Ibu Bapa?

Semakin tua bayi, semakin banyak kemampuan yang dapat dilakukannya. Ini merangkumi kemahiran memberi makan bayi yang lebih mahir daripada usia pada bulan sebelumnya. Bagi ibu bapa, ini pasti merupakan berita baik untuk membantu memenuhi pengambilan pemakanan anak-anak. Supaya keperluan pemakanan bayi pada usia 10 bulan dapat dipenuhi dengan baik, mari kita fahami tentang makanan pelengkap untuk anak kecil anda pada usia ini.

Perkembangan kemahiran makan bayi berusia 10 bulan

Sebelum memberi makan bayi berusia 10 bulan lebih mendalam, tidak ada salahnya mengetahui sejauh mana perkembangan anak kecil anda.

Mungkin anda akan lebih kagum melihat kemampuan koordinasi bayi yang meningkat dengan pesat.

Selain lebih dipercayai semasa mengambil dan memegang objek, walaupun yang kecil, bayi juga dapat melakukan lebih dari itu.

Pada usia ini, si kecil mula belajar mengenali pelbagai ukuran objek di persekitarannya.

Sementara itu, dari segi kemampuan makan, bayi berusia 10 bulan sudah dapat diperkenalkan dengan tekstur makanan yang lebih tebal.

Anda juga boleh memberikan makanan ringan di pinggan makannya dalam jumlah lebih banyak daripada ketika dia berusia 9 bulan.

Ini kerana memasuki usia 10 bulan, gigi bayi biasanya sudah mula tumbuh satu persatu. Namun, jika gigi bayi berusia 10 bulan tidak menunjukkan tanda-tanda muncul, anda boleh menyesuaikan tekstur makanan kembali ke keadaannya.

Menariknya, perkembangan kemahiran makan bayi juga dapat dilihat dari kemampuan mereka untuk menyelaraskan tangan mereka.

Sekiranya sebelum ini bayi cenderung agak sukar untuk melibatkan diri dalam pekerjaan yang berbeza, tidak lagi.

Anda akan mula melihat bayi anda yang berusia 10 bulan menggunakan tangan kanannya untuk menggenggam makanan, sementara tangan kirinya melakukan aktiviti lain. Dan sebaliknya apa yang boleh dilakukan oleh bayi.

Itulah sebabnya, memberi kebebasan kepada bayi untuk makan sendiri dapat melatih pegangan tangannya. Bukan hanya itu, koordinasi kedua tangannya ketika mengambil dan memasukkan makanan ke dalam mulutnya semakin baik.

Bayi yang berumur 10 bulan juga boleh menutup bibirnya apabila diberi makanan padat untuk membersihkan sisa makanan pada sudu sambil menghalangnya.

Anda akan lebih kagum berkat kemampuannya menyebut beberapa nama makanan yang tidak asing lagi untuk menunjukkan rasa lapar.

Apakah makanan pelengkap untuk bayi berusia 10 bulan?

Untuk memenuhi keperluan pemakanan mereka, bayi yang berusia 10 bulan tetap harus disusukan dengan kerap. Walaupun tidak sepenuhnya, susu ibu tetap dapat menyumbang kepada pengambilan tenaga harian bayi.

Sekiranya penyusuan susu ibu ternyata tidak dapat dilakukan, berjumpa dengan doktor anda mengenai pemberian susu formula untuk bayi.

Bagi makanan pelengkap, tidak mengapa memperbaiki tekstur makanan harian mereka selangkah lebih jauh.

Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI), mengesyorkan agar anda menyediakan pelbagai tekstur makanan.

Ini kerana gigi bayi pada usia 10 bulan sudah mulai tumbuh sehingga mereka akan lebih banyak melatihnya ketika memakan pelbagai tekstur makanan pelengkap (MPASI).

Pelbagai makanan mulai dari cincang halus (cincang), dicincang kasar (dicincang), serta makanan yang mudah dicengkam (makanan jari).

Jangan ragu untuk memperkenalkan bayi anda yang berusia 10 bulan kepada pelbagai makanan pelengkap lain yang mungkin belum pernah mereka rasakan sebelumnya.

Sekiranya bayi berusia 10 bulan sudah biasa dengan beberapa lauk, buah-buahan, dan sayur-sayuran, sekarang adalah masa untuk menghidangkan jenis lain.

Namun, awasi beberapa jenis makanan yang mempunyai tekstur yang terlalu keras sehingga ada risiko tersedak bayi.

Memetik dari Pusat Bayi, makanan dengan tekstur keras boleh merangkumi kacang. Selain itu, makanan yang mempunyai tekstur keras juga disertakan popcorn dan kismis.

Sekiranya anda ingin memperkenalkannya ke MPASI, anda harus memprosesnya menjadi bentuk dan tekstur yang lebih halus sehingga mudah ditelan oleh bayi berusia 10 bulan.

Pastikan untuk selalu memenuhi keperluan pemakanan harian bayi dengan memberinya pelbagai sumber makanan.

Pelbagai sumber makanan untuk bayi

Berikut ini adalah contoh pelbagai sumber makanan pelengkap untuk susu ibu (MPASI) untuk bayi berusia 10 bulan yang boleh anda gabungkan setiap hari:

 • Padi, ubi, gandum, dan biji sebagai sumber makanan karbohidrat
 • Daging merah, ayam, ikan, hati sapi, dan lain-lain sebagai sumber protein, lemak, dan zat besi
 • Kacang sebagai sumber protein sayuran
 • Sayur-sayuran dan buah-buahan sebagai sumber vitamin dan mineral, terutamanya vitamin A yang sangat diperlukan pada usia ini
 • Telur sebagai sumber protein, lemak, vitamin, dan mineral
 • Produk tenusu seperti susu, keju, yogurt, dan sebagainya

Berapa banyak hidangan makanan pelengkap untuk bayi berusia 10 bulan dalam sehari?

Menurut Ikatan Pediatrik Indonesia (IDAI), kekerapan makan bayi berusia 10 bulan adalah sekitar 3-4 kali sehari.

Selain makanan utama, anda juga dapat menyediakan makanan ringan atau makanan ringan untuk bayi 10 bulan 1-2 kali.

Perlahan-lahan, disarankan agar anda menambah jumlah makanan pejal yang dimiliki bayi anda yang berusia 10 bulan hingga 250 mililiter (ml) atau kira-kira setengah cawan.

Untuk menjadikannya lebih jelas berapa banyak makanan pejal yang anda sajikan dan berapa banyak makanan yang anda dapat berumur 10 bulan, cuba gunakan pinggan atau mangkuk dengan ukuran yang tepat.

Jadi, anda boleh mengukur sama ada bayi berusia 10 bulan dapat menyelesaikan semua pepejal atau berapa banyak yang tinggal.

Petua penting untuk menjaga kebersihan makanan bayi selama 10 bulan

Menyimpan, memproses, dan menyediakan MPASI untuk bayi, termasuk pada usia 10 bulan, tidak boleh dilakukan secara sembarangan.

Untuk lebih selamat, ibu perlu mengetahui petua memproses dan menyimpan pepejal bayi yang betul, termasuk pada usia 10 bulan.

Memproses makanan bayi

Semasa memproses dan memberi makanan pelengkap untuk bayi 1o bulan, terdapat beberapa perkara penting yang tidak boleh disedari, termasuk:

 • Menjaga kebersihan peralatan memasak dan makan dengan menggunakan sudu, pinggan, mangkuk dan gelas yang bersih.
 • Papan pemotong dan pisau berasingan yang digunakan untuk memotong makanan mentah dan dimasak.
 • Basuh tangan dengan sabun sebelum menyediakan dan memberi makanan bayi.
 • Basuh tangan bayi dengan sabun sebelum makan.
 • Simpan makanan di tempat yang bersih dan selamat.

Menjimatkan sumber makanan untuk bayi

Sebaliknya, ibu juga perlu memperhatikan cara menyimpan makanan pejal atau makanan pelengkap untuk bayi pada usia 10 bulan.

Berikut adalah beberapa cara untuk menyimpan makanan pejal dengan selamat yang dikutip dari Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI), tidak kurang untuk bayi berusia 10 bulan:

1. Perhatikan penyimpanan beberapa sumber makanan

Simpan makanan yang akan diproses menjadi pepejal bayi 10 bulan dan terdedah kepada pencemaran bakteria seperti daging, ikan, telur, dan susu di dalam peti sejuk.

Selain itu, pasta, beras, dan sayur-sayuran juga mesti disimpan di tempat yang betul.

2. Suhu penyimpanan makanan di dalam peti sejuk

Daging, ikan, telur, susu, dan sayur-sayuran harus disimpan di dalam peti sejuk pada suhu kurang dari 5 darjah Celsius.

Sementara itu, pasta dan nasi sebagai makanan pelengkap untuk bayi, termasuk 10 bulan, harus disimpan di tempat masing-masing.

3. Cara menyimpan daging dan ikan

Daging dan ikan harus disimpan di dalam bekas tertutup dan dipisahkan dari makanan yang dimasak. Bukan hanya itu, penyimpanan daging dan ikan juga harus jauh dari bahan siap dimakan.

4. Mematuhi tarikh luput

Semua bahan makanan mesti disimpan mengikut arahan penyimpanan yang biasanya tertulis di bungkusan.

Perhatikan juga tarikh luput bahan makanan pelengkap (MPASI) yang akan diproses untuk bayi berusia 10 bulan.

Jangan gunakan bahan makanan untuk makanan pelengkap bayi 10 bulan jika ia telah melewati tarikh luput.

5. Elakkan meletakkan kembali makanan di dalam peti sejuk

Makanan yang sebelumnya disimpan di dalam peti sejuk dan kemudian dibuang tidak boleh digunakan lagi jika sudah melebihi dua jam.

Kerana dikhuatiri bahan makanan untuk MPASI telah dicemari bakteria sehingga kurang kebersihan untuk bayi, termasuk yang berusia 10 bulan.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌