Kesihatan

Menyebabkan Perut Terasa Mual Ketika Lapar, Bagaimana Mengatasinya?

Mual adalah salah satu gejala yang menunjukkan terdapat masalah dengan sistem pencernaan anda. Pada sesetengah orang lapar atau terlambat makan boleh mencetuskan keadaan loya. Kadang kala loya ini juga terasa ketika lapar pada waktu pagi. Apa yang menyebabkannya?

Punca sakit perut ketika lapar

Dikutip dari Live Science, Dr Christine Lee, ahli gastroenterologi di Klinik Cleveland mengatakan bahawa rasa lapar memang boleh membuat perut terasa mual. Ini kerana perut manusia akan menghasilkan asid hidroklorik atau asid perut yang digunakan untuk memproses makanan menjadi tenaga dan membuat selebihnya.

Sekiranya anda sudah lama tidak makan dan merasa lapar, asid perut boleh menumpuk di perut. Asid perut yang menumpuk boleh kembali ke kerongkongan dan menyebabkan refluks asid. Kesannya, anda akan merasa mual seolah-olah mahu muntah.

Selain itu, ada sebab lain mengapa badan berasa mual ketika lapar. Keadaan ini juga boleh disebabkan oleh isyarat di dalam badan. Isyarat ini diatur oleh sistem endokrin yang menggunakan aliran darah untuk berkomunikasi. Isyarat ini akan diproses oleh tubuh menjadi hormon sehingga maklumat dapat sampai ke otak.

Malangnya, menurut dr. Lee ada beberapa orang yang badannya sensitif terhadap tahap hormon yang tinggi. Sensitiviti terhadap hormon ini dapat membuat beberapa orang mengalami mual ringan ketika mereka lapar. Namun, jika rasa lapar menyebabkan loya yang teruk, ini dapat menunjukkan gangguan atau masalah kesihatan yang lain, bukan hanya rasa lapar.

Makanan untuk mengatasi loya ketika lapar

Anda harus bijak memilih makanan yang dapat meredakan keadaan ini. Berikut adalah contoh makanan yang harus dimakan.

1. Makan pisang

Pisang dapat membantu melegakan loya kerana kandungan kaliumnya. Rasa pisang juga cenderung hambar dan boleh menjadi pembuka selera pada perut yang masih terasa mual. Setelah makan pisang, anda boleh makan makanan pejal lain yang lebih beraroma.

2. Sup ayam

Sup ayam adalah salah satu pilihan makanan yang boleh dimakan ketika mual kerana perut kosong memukul. Sup ayam panas lebih baik diterima ketika anda berada dalam keadaan ini. Makanan ini juga dapat mencegah dehidrasi dan elektrolit untuk mengekalkan keseimbangan cairan dalam badan yang lapar.

3. Makan nasi

Nasi boleh menjadi pilihan terbaik untuk dimakan ketika perut kosong. Walaupun tidak sedap, nasi mudah dicerna oleh usus dan perut. Ini berlaku berbanding dengan anda segera makan makanan pedas, berminyak, beraroma kuat.

Makan makanan pedas dan berminyak boleh membuat mual menjadi lebih teruk. Selain itu, nasi juga mengandungi kalori tinggi, sesuai untuk anda yang ingin menambah tenaga ketika lapar.

4. Jangan lupa minum air mineral

Selain memakan makanan di atas, anda boleh merawat loya sementara ketika lapar dengan minum segelas air. Air atau air mineral dapat membantu anda kekal terhidrat dan mengelakkan sakit kepala yang timbul dengan rasa mual dan lapar.

Mulakan dengan minum sedikit demi sedikit sehingga anda merasa loya di perut anda mereda. Jangan minum air terlalu banyak, kerana ia boleh membuat anda merasa kembung dan mual.