Gangguan Darah

Ketahui Transfusi Platelet, Bagaimana Ia Berbeza dengan Derma Darah Biasa?

Platelet adalah komponen darah yang berperanan dalam proses pembekuan darah dan menghentikan pendarahan. Penyakit dan ubat-ubatan tertentu dapat menurunkan jumlah platelet, menyebabkan keadaan yang disebut trombositopenia. Pesakit yang mengalami penurunan drastis platelet berisiko lebih tinggi untuk berdarah sehingga pemindahan platelet sering diperlukan untuk menjangkakan keadaan ini. Bagaimana prosedurnya? Lalu, adakah kesan sampingan di belakangnya? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Siapa yang memerlukan pemindahan platelet?

Bilangan platelet dalam keadaan normal berkisar antara 150,000-450,000 keping setiap mikroliter darah. Platelet darah ini hanya mempunyai kitaran hidup setiap 10 hari.

Jadi, selepas 10 hari, platelet yang rosak akan diperbaiki dan diganti dengan yang baru oleh sumsum tulang. Selepas itu, sumsum tulang menghasilkan ratusan ribu platelet baru untuk diedarkan ke seluruh badan.

Walau bagaimanapun, proses pengeluaran platelet dapat dihambat dan menyebabkan gangguan platelet. Itulah sebabnya sebilangan orang mungkin memerlukan transfusi platelet.

Penting untuk mengetahui bahawa pemindahan platelet berbeza dengan pemindahan darah biasa. Sekiranya pemindahan darah merangkumi semua komponen darah, prosedur ini hanya menggunakan unit platelet yang telah dipisahkan dari komponen darah yang lain.

Prosedur transfusi platelet dilakukan dengan tujuan:

 • mengembalikan tahap normal platelet dalam badan
 • mencegah pendarahan pada pesakit dengan trombositopenia atau gangguan fungsi platelet

Terdapat beberapa keadaan yang menyebabkan gangguan pada tahap platelet dalam darah sehingga penghidapnya perlu melakukan transfusi platelet. Beberapa keadaan adalah petunjuk untuk transfusi platelet, termasuk:

1. Pengeluaran platelet menurun

Pengeluaran platelet di sumsum tulang dapat menurun disebabkan oleh beberapa faktor. Sebilangannya disebabkan oleh barah seperti leukemia, jenis anemia tertentu, jangkitan virus, pengambilan alkohol yang berlebihan, dan ubat kemoterapi.

Sekiranya anda mengalami tanda-tanda dan gejala platelet rendah berikut, anda harus segera berjumpa doktor:

 • Hidung berdarah
 • Gusi berdarah
 • Pendarahan berat semasa haid
 • Lebam (hematoma) mudah muncul
 • Tompok-tompok merah muncul di kulit

2. Rombakan platelet yang tidak normal

Transfusi platelet sangat penting bagi orang yang mengalami pergantian platelet yang tidak normal. Keadaan ini berlaku apabila bilangan platelet yang diperbaiki lebih besar daripada yang dihasilkan. Penyebabnya boleh datang dari pelbagai faktor, seperti:

 • Kehamilan
 • Penurunan bilangan trombosit atau trombositopenia kerana penyakit autoimun
 • Purpura trombositopenik imun
 • Sindrom uremik hemolitik, yang merupakan jangkitan sistem pencernaan yang mengakibatkan pembentukan bahan toksik yang memusnahkan sel darah
 • Jangkitan bakteria darah
 • Ubat yang mempengaruhi sistem imun dan menyebabkan kerosakan platelet, seperti heparin, kina, antibiotik sulfa, dan antikonvulsan

3. Pembengkakan limpa

Limpa adalah organ bersaiz kepalan yang terletak di sebelah kiri perut, tepat di bawah tulang rusuk. Organ ini berfungsi untuk melawan jangkitan dan menyaring bahan yang tidak diperlukan oleh darah. Limpa yang bengkak dapat menyebabkan pengumpulan platelet sehingga peredaran darah dalam darah berkurang.

Seperti apa prosedur pemindahan platelet?

Platelet diberikan dalam bentuk cecair melalui urat penerima penderma transfusi. Proses ini biasanya memakan masa 15-30 minit. Bergantung pada keadaan semasa transfusi, pesakit boleh pulang dengan segera atau perlu menjalani rawatan terlebih dahulu di hospital.

Terdapat dua jenis kaedah yang digunakan untuk mendapatkan transfusi platelet penderma, iaitu:

1. Platelet dari seluruh darah

Kakitangan perubatan memperoleh platelet dengan memisahkannya dari plasma darah sehingga beberapa unit platelet diperoleh. Satu unit platelet didefinisikan sebagai bilangan platelet yang diperoleh dari satu unit darah utuh.

Platelet yang diperoleh mesti melalui serangkaian proses sebelum siap digunakan, iaitu dengan membuang komponen sel darah putih, menguji bakteria di dalamnya, dan memberi radiasi.

Satu unit darah utuh biasanya hanya mengandungi beberapa platelet, jadi jenis transfusi ini biasanya memerlukan 4-5 penderma darah lengkap. American Cancer Society bahkan menyatakan bahawa kadangkala diperlukan sehingga 6-10 unit penderma memandangkan kesukaran mendapatkan platelet dari darah segar.

2. Apheresis

Tidak seperti kaedah sebelumnya, platelet dalam apheresis adalah platelet yang diperoleh dari satu penderma.

Semasa prosedur ini, penderma disambungkan ke mesin yang memisahkan darah dan hanya mengumpulkan platelet. Sel dan plasma darah yang tersisa kemudian dialirkan kembali ke badan penderma.

Apheresis adalah prosedur yang sangat berkesan untuk mengumpulkan platelet, jadi pemindahan tidak perlu melibatkan banyak penderma. Kaedah ini juga disarankan kerana dapat mengurangkan risiko alloimunisation pada penerima transfusi. Alloimmunization adalah tindak balas sistem kekebalan tubuh terhadap antigen asing yang timbul akibat pendedahan kepada sebilangan besar tisu penderma.

Transfusi platelet adalah prosedur yang jarang berlaku dan memerlukan pertimbangan khas dari doktor. Risiko kesihatan tidak terlepas dari pesakit yang mengalaminya. Oleh itu, kedua-dua penderma dan penerima penderma perlu memenuhi kriteria khusus untuk dapat menjalankan prosedur ini.

Adakah terdapat risiko dan kesan sampingan pemindahan platelet?

Transfusi platelet adalah prosedur perubatan yang agak selamat. Orang yang menjadi penderma platelet akan menjalani serangkaian ujian untuk memastikan mereka bebas dari sebarang penyakit atau jangkitan, seperti hepatitis atau HIV. Oleh itu, risiko dijangkiti penyakit lain akibat prosedur ini adalah minimum.

Walau bagaimanapun, ada kemungkinan beberapa orang yang menerima penderma platelet akan mengalami kesan sampingan tertentu. Sebahagian daripadanya adalah:

 • menggigil
 • kenaikan suhu badan
 • ruam gatal
 • ruam

Semasa proses transfusi, pasukan perubatan akan memeriksa suhu badan, nadi, dan tekanan darah secara berkala. Ini untuk memastikan sebarang kesan sampingan yang timbul.

Sekiranya terdapat reaksi yang tidak diingini, pasukan perubatan biasanya akan menghentikan proses transfusi untuk sementara waktu dan merawat gejala yang timbul. Jangan ragu untuk memberitahu pasukan perubatan mengenai sebarang gejala atau kesan yang anda alami.

Dalam kes yang jarang berlaku, tubuh tidak akan bertindak balas terhadap platelet yang telah memasuki badan. Dengan kata lain, keadaan anda tidak bertambah baik selepas prosedur transfusi platelet. Fenomena ini dikenali sebagai ketahanan platelet.

Sekiranya ini berlaku, doktor akan melakukan beberapa siri pemeriksaan untuk mengetahui sebab sebenar. Anda juga mungkin diberi penderma platelet baru yang mungkin lebih sesuai dengan badan anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found