Kesihatan Seksual

Bolehkah Saya Menggunakan Minyak Kelapa sebagai Pelincir Seks?

Minyak kelapa sering digunakan dalam dunia masakan dan kecantikan. Namun, minyak kelapa juga dikatakan boleh digunakan sebagai pelincir seks semasa melakukan hubungan seks. Adakah selamat menggunakan bahan ini?

Minyak kelapa membantu mengeringkan faraj

Seperti yang dilaporkan oleh USDA atau setara dengan Kementerian Pertanian Indonesia, minyak kelapa kaya dengan vitamin dan mineral. Bukan hanya itu, minyak ini yang dapat melembapkan kulit juga mengandungi asid lemak, zink, zat besi, dan kalsium.

Minyak kelapa mempunyai sifat antijamur dan antibakteria kerana kandungan di dalamnya. Sebab itu, menggunakan minyak ini dapat mengelakkan anda dari jangkitan kulat dan bakteria. Sifat semula jadi ini menjadikan banyak orang berfikir untuk menggunakan minyak kelapa sebagai pelincir untuk seks.

Sebanyak 65% wanita di Amerika Syarikat dalam kajian pada tahun 2014 menggunakan pelincir untuk menjadikan seks lebih mudah bagi mereka. Mencari pelincir semula jadi pasti boleh menjadi pilihan yang selamat.

Sebenarnya, minyak kelapa memang dapat membantu mengatasi kekeringan faraj semasa melakukan hubungan seks. Namun, pastikan anda memilih minyak kelapa tanpa bahan tambahan, alias minyak kelapa murni 100%. Ini dilakukan untuk mengelakkan kulit daripada dijangkiti dan menjadikan vagina anda lebih kering.

Anda hanya memerlukan sedikit minyak kelapa sebagai pelincir seks. Menggunakannya terlalu banyak sebenarnya akan menjadikan kulit terasa melekit dan lembap.

Cara menggunakan minyak kelapa sebagai pelincir seks

Sebelum menggunakan minyak kelapa sebagai pelincir seks semasa melakukan hubungan seks, cubalah menggosok minyak ini ke dalam kulit anda dan tunggu selama 24 jam.

Ini bertujuan untuk menunjukkan sama ada kulit anda sensitif terhadap minyak kelapa atau tidak. Sekiranya gejala berikut berlaku kepada anda, ini mungkin merupakan tanda bahawa anda mempunyai alahan dan tidak boleh menggunakan minyak kelapa sebagai pelincir seks.

  • Gatal dan memerah
  • Kulit bengkak
  • Rasa tidak selesa

Walau bagaimanapun, jika tidak ada yang berlaku selama sehari penuh, anda boleh menggunakannya sebagai pelincir seks dengan cara berikut.

  • Gunakan dua jari untuk mengoleskan sedikit minyak kelapa pada bibir luar dan dalam faraj.
  • Cuba gunakan sedikit kerana ia akan bertambah jika digunakan terlalu banyak.
  • Pastikan anda menyapu sisa minyak kelapa di dalam faraj selepas melakukan hubungan seks.

Kesan sampingan penggunaan minyak kelapa sebagai pelincir seks

Sebenarnya, tidak ada penyelidikan yang benar-benar membuktikan bahawa minyak kelapa benar-benar selamat digunakan sebagai pelincir seks ketika melakukan hubungan seks.

Walaupun dibuat dari bahan semula jadi, masih ada kesan sampingan yang harus anda perhatikan ketika memutuskan untuk menggunakan minyak kelapa sebagai pelincir seks.

Minyak kelapa boleh merosakkan kontraseptif lateks

Walaupun boleh berfungsi sebagai pelincir seks, minyak kelapa tidak boleh digunakan bersama dengan kontraseptif lateks. Ini kerana minyak kelapa dan minyak pelincir lain dapat memecahkan susu getah.

Sekiranya alat kontraseptif rosak, sudah tentu risiko kehamilan dan jangkitan kelamin meningkat. Oleh itu, cubalah untuk tidak menggunakan minyak kelapa semasa anda menggunakan kondom atau alat kontraseptif lateks lain.

Mengganggu keseimbangan pH di faraj

Selain memecah susu getah, penggunaan minyak kelapa sebagai pelincir seks dapat mengganggu keseimbangan pH di dalam vagina. Keadaan ini dapat meningkatkan risiko jangkitan kulat dan bakteria.

Oleh itu, jika anda terdedah kepada jangkitan, berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan minyak kelapa sebagai pelincir.

Ramai orang berpendapat bahawa minyak kelapa boleh digunakan sebagai pelincir seks kerana dapat melembapkan vagina yang kering.

Walaupun tidak ada kajian yang membuktikan ini, minyak kelapa umumnya selamat digunakan untuk kulit. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan minyak kelapa, terutama sebagai pelincir seks.