Kesihatan Seksual

Seks Semalaman: Berapa Kali Masih Dianggap Sihat?

Pada hujung minggu atau ketika berbulan madu, anda dan pasangan ingin memanfaatkan sepenuhnya masa bersama. Jadi, anda mungkin melakukan hubungan seks lebih dari sekali malam. Beberapa pasangan bahkan boleh melakukan hubungan seks hingga lima kali malam. Namun, adakah had yang sihat untuk berapa kali pasangan dapat melakukan hubungan seks dalam satu malam? Apa yang mungkin berlaku sekiranya pasangan anda melakukan seks terlalu banyak semalam? Lihat jawapan segera di bawah.

Berapa kali melakukan hubungan seks malam masih selamat?

Menurut pakar, tidak ada angka penanda aras untuk menentukan berapa kali anda melakukan hubungan seks pada malam yang masih selamat dan normal.

Sebabnya, setiap orang mempunyai daya tahan tubuh, keadaan kesihatan, dan gairah seksual yang berbeza.

Jadi selagi anda dan pasangan merasa baik-baik saja dengan kekerapan penembusan (zakar ke dalam faraj) semalaman, tidak mengapa jika anda ingin bercinta berkali-kali dalam satu sesi panas.

Namun, jika terdapat keluhan seperti keletihan, zakar yang lembap, kesukaran ejakulasi, sakit faraj, atau hilang semangat, anda tidak boleh terlalu memaksakan diri.

Rehatlah agar daya hidup anda berdua dapat kembali keesokan harinya atau beberapa hari selepas itu.

Bolehkah sperma dikurangkan dan vagina menjadi kebas?

Melakukan hubungan seks berkali-kali pada waktu malam tidak akan mengurangkan jumlah sel sperma dalam air mani sehingga anda tidak subur. Mitos bahawa seks yang kerap menjadikan lelaki tidak subur tidak benar.

Sebabnya, badan lelaki yang sihat akan terus menghasilkan sel-sel ini sehingga anda tidak perlu khawatir kehabisan sperma pada bila-bila masa.

Sementara beberapa wanita mengadu bahawa vagina dan kelentit menjadi mati rasa setelah melakukan hubungan seks berulang kali, terutama tanpa jeda waktu yang mencukupi.

Ini kerana semasa penembusan, zakar akan menyebabkan geseran dan tekanan yang kuat pada kawasan intim wanita. Sekiranya dilakukan secara berlebihan, vagina dan kelentit juga boleh menjadi lelah.

Namun, jangan takut anda tidak akan dapat merasakan kenikmatan bercinta lagi. Kebas ini biasanya hanya sementara.

Setelah berehat sebentar, vagina dan kelentit dapat pulih dan menjadi sensitif terhadap rangsangan semula.

Risiko yang mungkin berlaku sekiranya anda melakukan seks terlalu banyak dalam semalam

Ya, anda dan pasangan dapat menikmati seks berkali-kali dalam semalam. Walau bagaimanapun, berhati-hati jika anda berlebihan.

Perkara berikut mungkin berlaku:

  • Dinding faraj mungkin sakit akibat geseran berterusan zakar. Terutama jika semasa penembusan, vagina tidak dilincirkan atau cukup basah.
  • Lelaki memerlukan masa lebih lama untuk mengalami ereksi atau ejakulasi. Ini kerana zakar memerlukan masa untuk "bangkit" semula setelah melakukan hubungan seks, tidak seperti wanita yang dapat mencapai orgasme berkali-kali dalam satu sesi.
  • Dehidrasi kerana badan mengeluarkan terlalu banyak cecair melalui peluh.
  • Risiko jangkitan saluran kencing (UTI) meningkat, terutama bagi wanita. Terutama jika anda tidak membuang air kecil segera selepas penembusan.

Adakah normal melakukan terlalu banyak seks semalam?

Menurut ahli psikologi klinikal dan pakar kesihatan seksual Barry McCarthy, wajar jika pasangan baru dapat bercinta berkali-kali dalam satu malam.

Ini kerana anda masih dalam fasa bulan madu. Namun, perhatikan jika anda menjadi sangat obses dengan seks sehingga anda mengabaikan pekerjaan atau tanggungjawab seharian.

Melakukan terlalu banyak hubungan seks dalam satu sesi juga dapat menunjukkan bahawa anda tidak berpuas hati dengan kualiti seks anda, jadi anda harus melakukan hubungan seks berulang kali.

Sekiranya ini yang anda alami, anda tidak harus memfokuskan pada nombor, tetapi pada komunikasi terbuka dengan pasangan anda.