Kesihatan mental

Adakah benar suri rumah terdedah kepada tekanan? Sebab apa?

Ramai orang berpendapat bahawa menjadi suri rumah adalah tugas yang mudah. Membersihkan rumah dan menyediakan makanan yang dilakukan oleh suri rumah, secara meluas dianggap sebagai pekerjaan biasa dan hampir semua orang dapat melakukannya. Namun, tahukah anda bahawa kerja rumah boleh menjadi stres bagi seorang wanita atau ibu, sehingga menimbulkan tekanan?

Pelbagai alasan suri rumah terdedah kepada tekanan

Tekanan adalah tindak balas badan terhadap peristiwa atau aktiviti seharian dalam kehidupan seseorang. Tanggapan ini dapat memberi kesan positif, seperti mencapai tujuan hidup. Sebaliknya, tekanan juga boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan fizikal dan mental, seperti kenaikan berat badan. Sebenarnya, ketika ia kronik, tekanan akan sukar diatasi dan boleh meragut nyawa.

Di dalam rumah tangga, wanita atau isteri lebih mudah mengalami tekanan berbanding lelaki atau suami. Seorang isteri, terutama bagi seorang suri rumah, mempunyai tanggungjawab penuh dalam menjaga keluarga dan rumah.

Tanggungjawab ini kadang-kadang membuatnya tertekan hingga tertekan. Berikut adalah pelbagai sebab mengapa suri rumah terdedah kepada tekanan.

  • Melakukan kerja fizikal secara berterusan

Pekerjaan rumah tangga, seperti membersihkan rumah, memasak, berbelanja, menjaga suami, dan menjaga anak-anak, termasuk dalam kegiatan fizikal atau pekerjaan. Pekerjaan ini sering dilakukan bersama, seperti membeli-belah sambil menjaga anak-anak atau memasak sambil membawa anak.

Walaupun mereka dapat berehat di rumah semasa bekerja, suri rumah juga harus berjaga-jaga sepanjang hari dan malam untuk situasi yang tidak dijangka, seperti anak yang menangis, anak yang sakit atau suami, dan sebagainya.

Semua aktiviti fizikal yang dilakukan oleh suri rumah dapat membuatnya merasa letih. Faktor yang terlalu letih yang boleh menyebabkan tekanan pada suri rumah.

Lebih-lebih lagi, suri rumah tidak mempunyai jadual khusus di tempat kerja. Dia mula bekerja dari saat dia bangun sehingga dia kembali tidur untuk menampung keluarganya. Dia juga melakukannya setiap hari, walaupun pada hujung minggu.

  • Luangkan sedikit masa untuk dirinya

Dengan pekerjaan yang mesti dilakukan secara berterusan, suri rumah sukar untuk mempunyai masa lapang untuk diri mereka sehingga menyebabkan tekanan. Semua waktunya dikhaskan untuk anak-anak dan keluarganya sehingga kadang-kadang dia lupa untuk menyediakan dirinya.

Cherilynn Veland, ahli psikoterapi dari Chicago, AS, mengatakan jika seseorang tidak meluangkan masa untuk dirinya sendiri, seperti bersantai, berehat, atau menyegarkan diri, maka perkara buruk boleh menimpanya, seperti tekanan.

Tekanan kronik dapat meningkatkan risiko kesihatan mental dan fizikal yang merugikan, seperti kegelisahan, kemurungan, penyakit jantung, gangguan pencernaan, dan masalah tidur. Itulah sebabnya penting untuk meluangkan masa untuk diri sendiri atau saya, termasuk untuk suri rumah.

  • Melakukan aktiviti mental dan berfikir secara berterusan

Sekiranya anda menganggap suri rumah hanya melakukan kerja fizikal, itu adalah kesalahan besar. Seorang suri rumah juga perlu berfikir dalam menjalankan kerjanya, seperti mengira perbelanjaan dan pendapatan rumah tangga, mengatasi masalah yang dialami oleh anak-anak, atau memikirkan menu anak-anak dan keluarga setiap hari. Perkara-perkara ini juga boleh menjadi lebih teruk sekiranya anda mempunyai masalah kewangan dalam keluarga.

Kegiatan mental juga boleh menyebabkan seorang suri rumah keletihan. Keadaan ini dapat mengurangkan tumpuan suri rumah dan akan mempengaruhi ketidakstabilan emosi atau tekanannya.

  • Pertimbangkan untuk tidak mendapat pengiktirafan dalam masyarakat

Pada masa ini, terdapat banyak wanita yang bekerja di luar rumah sebagai pekerja pejabat, walaupun mereka sudah berkahwin dan mempunyai anak atau apa yang sering disebut ibu yang bekerja. Dengan keadaan ini, banyak wanita salah faham. Dia berpendapat bahawa pekerjaan suri rumah, sehingga tidak diakui dalam masyarakat.

Berfikir seperti itu akhirnya boleh menyebabkan tekanan kepada suri rumah. Dia juga merasa kesunyian kerana menyangka dia terasing di rumah.

  • Menjadi terlalu dinilai

Seorang suri rumah bertanggungjawab untuk setiap urusan keluarga. Dengan ini, apa yang dipakai oleh anak, bagaimana anak bertindak, dinilai sebagai tanggungjawab ibu.

Inilah yang sering membuat suri rumah tertekan. Dia sering dinilai oleh orang lain apabila ada yang tidak kena dengan anaknya, seperti ketika anak itu terlalu kurus atau memakai pakaian kotor.

Menjalankan tugas sebagai suri rumah tidak semudah yang difikirkan oleh banyak orang. Terdapat pelbagai pekerjaan yang perlu dilakukan oleh suri rumah tanpa sedikit tanggungjawab. Setelah mengetahui pelbagai alasan di atas, maka anda dapat menjauhinya sebanyak mungkin atau menolong pasangan anda di rumah untuk mengelakkan penyebab tekanan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found