Gangguan Darah

Anemia Sel Sickle: Gejala, Punca, Rawatan |

Definisi

Apa itu anemia sel sabitanemia sel sabit)?

Anemia sel sabit atau anemia sel sabit adalah sejenis anemia yang dicirikan oleh bentuk sel darah merah yang menyerupai bulan sabit. Keadaan ini berlaku kerana keturunan. Ini bermakna bayi atau kanak-kanak berisiko menghidap keadaan ini jika salah seorang ibu bapa mempunyai gen mutasi pembentuk sel sabit.

Itulah sebabnya, anemia sel sabit dikategorikan sebagai salah satu keadaan kelainan atau kecacatan kongenital pada bayi baru lahir.

Anemia sel sabit atau anemia sel sabit adalah keadaan yang dicirikan oleh cakera berbentuk tidak normal seperti bulan sabit dengan tekstur yang kaku dan melekit.

Sel darah merah yang sihat dan normal harus berbentuk cakera yang rata dan bulat sehingga mudah mengalir melalui saluran. Walau bagaimanapun, bentuk sabit anemia jenis ini membolehkan sel darah merah melekat dan menyumbat saluran darah kecil. Tekstur selnya kaku dan melekit.

Keadaan ini dari masa ke masa dapat menghentikan aliran darah yang seharusnya menyebabkan rasa sakit dan kerosakan pada organ bayi.

Gejala, penyebab, dan penyembuhan anemia sel sabit akan dijelaskan lebih lanjut di bawah.

Seberapa biasa keadaan ini?

Terdapat sebilangan besar bayi yang dilahirkan dengan gangguan kongenital ini. Anemia sel sabit adalah keadaan yang lebih biasa pada orang-orang dari kaum atau etnik tertentu.

Kaum atau etnik ini merangkumi Afrika, India, Mediterranean, Arab Saudi, Qatar, Caribbean, Amerika Tengah, dan Amerika Selatan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found