Keibubapaan

5 nutrien untuk otak kanak-kanak yang bermanfaat untuk meningkatkan kecerdasan

Semua ibu bapa mahu anak-anak mereka membesar menjadi anak yang sihat dan cerdas. Anak-anak diharapkan dapat menumpukan perhatian dengan mudah, dapat memahami pelajaran, dan mencapai pencapaian cemerlang di sekolah. Salah satu cara yang boleh anda lakukan ialah menyediakan makanan yang padat nutrien untuk anak-anak setiap hari. Namun, adakah nutrien untuk otak anak dapat membantu meningkatkan kecerdasan? Ayuh, ketahui melalui tinjauan berikut.

Pemakanan untuk meningkatkan kecerdasan otak kanak-kanak

Keperluan pemakanan otak kanak-kanak tidak hanya perlu dipenuhi pada usia perkembangan kanak-kanak (di bawah lima tahun).

Nutrien ini juga penting untuk dipenuhi dalam tempoh perkembangan kanak-kanak 6-9 tahun untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan mereka.

Menurut artikel yang diterbitkan di Virtual Lab School, kemampuan berfikir anak-anak pada usia sekolah akan meningkat.

Ini kerana kanak-kanak bertemu dengan banyak orang baru, pergi ke tempat baru, dan menemui banyak perkara menarik.

Ini menunjukkan bahawa keperluan pemakanan untuk otak kanak-kanak juga semakin tinggi.

Sebagai ibu bapa, anda pasti ingin dapat menyokong perkembangan otak yang dialami oleh anak anda dengan menyediakan makanan yang kaya dengan nutrien yang mereka perlukan.

Perkembangan otak ini kemudiannya dapat menyokong perkembangan kognitif anak-anak, perkembangan sosial anak-anak, perkembangan emosi anak-anak, hingga perkembangan fizikal anak-anak.

Oleh itu, anda perlu mengetahui makanan apa yang mengandungi nutrien yang diperlukan untuk membantu perkembangan otak agar anak-anak cerdas.

Beberapa nutrien khas yang dapat menyokong perkembangan otak kanak-kanak dengan lebih optimum:

1. Omega-3 dan omega-6

Omega-3 dan omega-6 adalah dua jenis asid lemak yang diperlukan oleh otak anak.

Sekiranya anda pernah mendengar istilah DHA dan AA, mereka adalah dua bentuk asid lemak omega-3 dan omega-6 yang berbeza.

Kedua-dua asid lemak ini dapat menyokong perkembangan otak anak-anak agar lebih optimum.

DHA, yang merupakan sebahagian daripada asid lemak omega-3, dapat membentuk 8% dari jumlah berat otak. Ini jelas bermanfaat untuk mengoptimumkan fungsi otak kanak-kanak.

Asid lemak omega-3 yang diperoleh dari makanan akan diubah menjadi DHA dengan bantuan enzim delta-4-desaturase.

Malangnya, kanak-kanak berumur 3 tahun tidak mempunyai enzim ini dalam jumlah yang banyak. Itulah sebabnya, kanak-kanak perlu diberi susu yang tinggi omega 3, 6, dan DHA agar kecerdasan mereka meningkat.

Di samping itu, anda juga dapat memenuhi pengambilan nutrien yang diperlukan oleh otak anak ini dengan menyediakan pelbagai jenis ikan berminyak.

Contohnya, ikan berminyak yang merangkumi sumber makanan asid lemak omega-3 adalah salmon, makarel, dan sardin.

Sementara itu, untuk meningkatkan pengambilan asid lemak omega-6 anak anda, anda boleh memberi mereka kacang seperti kacang soya, kacang almond, dan kacang mete sebagai makanan ringan.

Pada masa ini, susu untuk kanak-kanak juga tersedia yang diperkaya dengan dua nutrien yang diperlukan untuk perkembangan otak anak, iaitu omega-3 dan omega-6.

Dengan begitu, ini boleh menjadi pilihan praktikal untuk memenuhi keperluan pemakanan harian kanak-kanak.

Selain menyokong perkembangan otak anak-anak, nutrien ini juga mempunyai manfaat kesihatan yang lain, salah satunya adalah meningkatkan kadar kolesterol baik dalam tubuh.

Selain itu, asid lemak omega-3 juga dapat mencegah plak pada saluran darah dan mengurangkan pengumpulan lemak di bawah kulit dan disimpan di hati.

2. Besi

Selain asid lemak omega-3 dan 6, nutrien lain yang diperlukan untuk menyokong perkembangan otak dan kecerdasan pada kanak-kanak adalah zat besi.

Dalam tempoh pertumbuhan dan perkembangan, kanak-kanak memerlukan nutrien ini untuk meningkatkan kecerdasan mereka.

Sel darah merah memerlukan pengambilan zat besi anak untuk mengangkut oksigen ke setiap sel di dalam badan, termasuk otak.

Zat besi ini akan digunakan untuk meningkatkan kemampuan dan fungsi otak anak.

Oleh itu, memenuhi keperluan pemakanan anak ini dengan memberinya makanan kaya zat besi, seperti bijirin, beras, biji-bijian, sumber protein hewani (daging merah), dan kacang-kacangan.

Anda juga boleh memberi sayur-sayuran berdaun hijau kepada anak-anak kerana ia adalah sumber zat besi, menurut Kids Health.

Pemakanan yang baik untuk otak anak ini juga mempunyai manfaat kesihatan yang lain, contohnya penting untuk meningkatkan tenaga dan sistem imun anak.

3. Kolin

Nutrien lain yang juga baik untuk membantu meningkatkan fungsi otak pada kanak-kanak adalah kolin.

Kolin adalah sebatian kimia larut dalam air yang fungsinya serupa dengan vitamin. Choline masih merupakan keluarga dengan kompleks folat dan vitamin B.

Kerana masih berkaitan erat dengan vitamin folat dan B, kolin dikenal sebagai mikronutrien yang penting untuk menjalankan pelbagai fungsi tubuh.

Tidak terkecuali, nutrien ini juga baik untuk fungsi kognitif dan daya otak kanak-kanak. Kolin dapat membantu menghasilkan DNA sambil meningkatkan isyarat saraf di otak anak.

Sekiranya aliran isyarat otak anak berkembang dengan optimum, perkembangan otak anak juga akan lebih optimum dalam berfikir.

Selain itu, kolin juga dapat mengaktifkan asetilkolin, sebatian kimia yang dapat membantu komunikasi antara saraf dan otot.

Ini dapat menjadikan kanak-kanak lebih dapat menumpukan perhatian dan meningkatkan daya ingatan mereka.

Bukan hanya sebagai pemakanan otak anak, kolin juga berguna untuk membentuk zat yang dapat menggerakkan kolesterol dalam hati di dalam badan.

Sekiranya terdapat kekurangan nutrien ini, mungkin ada penumpukan kolesterol di hati. Sumber kolin terbaik adalah pada telur.

Namun, jika anak anda alah pada telur, anda boleh memberi sumber kolin lain seperti hati ayam, daging, salmon, dan susu.

4. Vitamin B12

Vitamin B adalah sejenis vitamin yang diperlukan oleh tubuh, terutama bagi anak-anak yang sedang tumbuh dan berkembang.

Dari lapan jenis vitamin yang termasuk dalam kategori vitamin B, semuanya termasuk dalam nutrien yang bermanfaat untuk pertumbuhan dan perkembangan anak-anak.

Salah satunya ialah vitamin B12 atau cobalamin yang termasuk dalam nutrien terpenting untuk perkembangan otak sehingga anak-anak cerdas.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Buletin Makanan dan Nutrisi menunjukkan bahawa kanak-kanak yang kekurangan vitamin B12 lebih rentan terhadap keradangan dan menyekat kelajuan impuls saraf di otak.

Vitamin B12 juga dapat membantu menghasilkan bahan genetik tubuh, iaitu DNA dan RNA, yang berperanan penting dalam perkembangan otak anak.

Semakin optimum perkembangan DNA dan RNA di otak anak, semakin baik kemampuan otak anak dalam tempoh pertumbuhannya.

Anda boleh memberi anak anda pelbagai sumber makanan vitamin B12 seperti telur, tempe, susu kedelai, susu badam, keju cheddar, atau bijirin.

Bimbing anak anda agar dia ingin makan makanan berkhasiat seimbang secara berkala agar keperluan pemakanan untuk perkembangan otak anak dipenuhi.

Selain berguna sebagai nutrien untuk otak anak-anak pintar, vitamin B12 nampaknya juga diperlukan dalam pembentukan sel darah merah di dalam badan.

Apabila tahap vitamin B12 dalam tubuh terlalu rendah, pengeluaran sel darah merah akan terhambat. Ini boleh menyebabkan anemia pada kanak-kanak.

5. Folat

Folat adalah bentuk semula jadi vitamin B9 yang tidak dapat dihasilkan oleh badan.

Oleh itu, pemakanan yang baik untuk perkembangan otak agar anak pintar ini hanya dapat diperoleh dari makanan.

Folat diperlukan untuk membentuk DNA dan menguatkan sistem saraf pada otak kanak-kanak semasa tempoh pertumbuhan mereka.

Dilancarkan dari Hospital Kanak-kanak Mott, asid folik juga membantu mencegah kanak-kanak daripada mengalami anemia.

Ajar bayi anda untuk berani makan bayam dan brokoli untuk mendapatkan faedah folat yang mencukupi.

Ya, sayur-sayuran hijau mempunyai kandungan folat yang cukup tinggi sehingga baik untuk perkembangan otak anak-anak. Sekiranya anak anda sukar makan sayur, jangan putus asa.

Anda masih dapat memenuhi keperluan pemakanan untuk meningkatkan kecerdasan anak ini dengan sumber folat lain seperti hati sapi, ayam, tempe, dan biji.

Otak kanak-kanak perlu disokong oleh pemakanan yang betul untuk memastikan perkembangannya, terutama pada usia sekolah.

Pastikan pengambilan harian anak anda kaya dengan kalsium, zat besi, asid folik, vitamin B1, B6, dan B12, dan yang paling penting tinggi omega 3 dan 6.

Kesannya, fungsi otak anak anda akan lebih optimum dan meningkatkan kecerdasannya.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌