Gigi dan Mulut

5 Masalah Kesihatan Kerana Berus Gigi Malas •

Walaupun pahit untuk didengar, masih banyak orang yang jarang menggosok gigi; Saya tidak tahu sebabnya kerana saya malas, terlupa, tidak mempunyai masa, tidak mempunyai cukup masa lapang, dan sebagainya. Sebenarnya, bentuk masalah dari gigi kotor bukan hanya rongga. Sebenarnya ada banyak penyakit lain yang boleh timbul kerana malas menggosok gigi sehingga kebersihan gigi tidak baik.

Pelbagai masalah kesihatan kerana malas menggosok gigi

Gigi yang sihat dan bersih adalah pelaburan untuk menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan. Berikut adalah pelbagai masalah yang bersedia untuk dikesan sekiranya anda malas menjaga kebersihan gigi:

1. Nafas berbau

Gigi yang dibiarkan kotor dan tidak dirawat boleh menyebabkan bau mulut. Keadaan ini disebabkan oleh bakteria di mulut yang menghasilkan gas sulfur (sulfur). Akibatnya, apabila anda membuka atau menghembus nafas melalui mulut, bau yang tidak menyenangkan keluar.

Bau yang tidak menyenangkan ini yang keluar dari mulut dapat menurunkan keyakinan diri dan bahkan mencetuskan kegelisahan yang berlebihan. Sekiranya dibiarkan berterusan, keadaan ini boleh membuat seseorang merasa rendah diri dan akhirnya menarik diri dari persekitaran sosial.

Itulah sebabnya, untuk kesan yang satu ini, pastikan anda tidak malas menggosok gigi setiap hari.

2. Rongga

Karies atau rongga adalah salah satu penyakit gigi yang paling biasa. Keadaan ini boleh dialami oleh sesiapa sahaja pada semua peringkat usia. Bermula dari kanak-kanak, remaja, dewasa, malah orang tua yang jarang menjaga kebersihan gigi mereka.

Makanan sisa, plak, dan bakteria yang dibiarkan terkumpul boleh menyebabkan kerosakan pada struktur dan lapisan gigi. Kerosakan ini bermula dengan hakisan lapisan gigi terluar (enamel) yang kemudian merebak ke lapisan tengah gigi (dentin) dan bahkan akar gigi.

Lubang yang pada awalnya kecil secara beransur-ansur dapat menjadi lebih besar dan menyebabkan rasa sakit yang tidak tertahankan. Dalam kes yang teruk, rongga juga boleh menyebabkan jangkitan serius yang boleh menyebabkan kehilangan atau kehilangan gigi.

3. Penyakit gusi

Malas menggosok gigi juga boleh menyebabkan radang gusi, iaitu keradangan dan pembengkakan gusi akibat jangkitan.

Keradangan gusi boleh menyebabkan jangkitan gusi serius yang dikenali sebagai penyakit gusi. Penyakit gusi dalam istilah perubatan disebut periodontitis atau penyakit periodontal. Biasanya orang yang mengalami keadaan ini akan mengalami simptom khas seperti gusi berdarah yang mudah, bau mulut yang berterusan, gigi yang longgar sehingga sukar dimakan, hingga bernanah (gusi nanah).

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, jangkitan serius ini merosakkan tisu lembut dan tulang yang menyokong gigi. Ini menjadikan gigi longgar dan lebih mudah jatuh atau gugur.

Keadaan ini dapat melemahkan sistem kekebalan tubuh dari masa ke masa, menyukarkan penderita untuk melawan jangkitan.

4. Penyakit jantung

Penyelidikan melaporkan bahawa kesihatan gigi yang buruk dapat meningkatkan risiko serangan jantung, strok, dan penyakit kardiovaskular lain sebanyak 3 kali. Kenapa begitu?

Ternyata bakteria yang menjangkiti gusi dan menyebabkan periodontitis juga dapat mengalir ke saluran darah dan menyebabkan keradangan dan kerosakan pada saluran darah. Ini meningkatkan risiko anda mengalami strok, serangan jantung, dan penyumbatan arteri.

Risiko secara amnya meningkat jika anda juga seorang perokok aktif.

5. Jangkitan paru-paru

Selain mencetuskan penyakit jantung, kesihatan gigi yang buruk juga boleh menyebabkan jangkitan paru-paru atau radang paru-paru. Secara umum, mekanisme ini sama dengan risiko penyakit jantung yang disebutkan di atas.

Risiko ini mungkin berlaku kerana bakteria yang menyebabkan jangkitan gusi disedut ketika bernafas melalui mulut sehingga memasuki paru-paru dan menjangkiti mereka. Perkara ini dipersetujui oleh Dental Health Foundation, sebuah yayasan kesihatan pergigian di Amerika Syarikat. Di laman web mereka, mereka mendedahkan bahawa gigi yang kotor dapat mempengaruhi kesihatan paru-paru.

Ramai orang malas untuk menjaga gigi dan mulut kerana dinilai rumit dan membuang masa. Sebenarnya, semudah menggosok gigi secara berkala dua kali sehari menawarkan banyak faedah kesihatan. Termasuk pelbagai penyakit yang telah disebutkan di atas.

Oleh itu, jangan malas menggosok gigi dua kali sehari, OK! Perhatikan juga makanan yang anda makan setiap hari dan kurangkan tabiat merokok sehingga gigi anda tetap sihat dan bebas dari masalah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found