Kehamilan

7 Latihan Yang Boleh Menyebabkan Keguguran •

Secara amnya, keguguran berlaku kerana kelainan kromosom atau masalah dengan perkembangan janin. Walau bagaimanapun, ada faktor lain yang dapat meningkatkan risiko anda mengalami keguguran semasa hamil. Salah satu faktor ini adalah ketika wanita hamil bersenam dan melakukan pergerakan tertentu. Apakah pergerakan yang berpotensi menyebabkan keguguran? Lihat penjelasan di bawah.

Sukan atau pergerakan yang boleh mencetuskan keguguran

Memetik dari Kid's Health, sebenarnya ada banyak manfaat yang dapat dirasakan ketika anda bersenam semasa hamil. Salah satu faedahnya ialah meningkatkan tenaga, melegakan sakit belakang, menghilangkan tekanan, menyiapkan badan untuk bersedia melahirkan.

Walau bagaimanapun, wanita hamil harus menyesuaikan sukan dan pergerakan tertentu dengan keadaan fizikal dan kesihatan mereka semasa kehamilan. Sekiranya anda terbiasa melakukan senaman semasa hamil, anda tidak boleh melakukan pergerakan atau sukan lain tanpa pengawasan khas.

Walaupun bukan penyebab utamanya, masih ada kemungkinan aktiviti atau sukan yang anda lakukan boleh mencetuskan keguguran. Risiko ini meningkat apabila anda melakukan senaman yang cukup berat dan tidak sesuai dengan keadaan kehamilan.

Berikut adalah pergerakan yang berpotensi mencetuskan keguguran.

1. Senamrobik

Sukan seperti senamrobik pada dasarnya boleh dilakukan oleh wanita hamil. Namun, anda harus berhati-hati jika melakukan pergerakan yang terlalu pantas atau memerlukan langkah yang terlalu tinggi kerana boleh mencetuskan atau menyebabkan keguguran.

Melangkah terlalu tinggi dan melakukan senaman aerobik berulang dapat meningkatkan peluang anda jatuh, terutama ketika anda terlalu letih dan kehabisan nafas.

Cuba lakukan senaman aerobik intensiti sederhana seperti berjalan pantas. Ini untuk mengurangkan risiko keguguran.

2. HIIT

HIIT bermaksud latihan selang intensiti tinggi. Ini adalah jenis senaman kardio dengan intensiti tinggi dan dilakukan dalam jangka masa yang cepat.

Sukan dan pergerakan seperti jumping jack, lutut tinggi, squat cepat, dan lain-lain boleh mewujudkan dan meningkatkan risiko keguguran. Ini kerana kekerapan melompat dan perubahan pergerakan dapat melonggarkan ligamen, mengakibatkan kecederaan, dan kehilangan keseimbangan.

3. Sit up dan push up

Beberapa doktor masih membenarkan anda melakukannya duduk atau tolak naik pada trimester pertama kehamilan. Tetapi selepas itu anda harus mengelakkan pergerakan sukan yang satu ini kerana boleh menyebabkan atau menyebabkan keguguran.

Harus diingat bahawa berbaring di punggung cenderung menyekat aliran dan menurunkan aliran darah, menyebabkan pening.

Selain itu, kedua pergerakan ini juga memberi tekanan yang berlebihan pada bahagian perut dan juga kaki yang boleh menyebabkan anda keguguran.

4. Mengangkat beban yang terlalu berat

Tidak semua wanita terbiasa bersukan angkat berat atau mengangkat berat. Begitu juga semasa anda hamil, jangan memaksa diri untuk mengangkat berat yang terlalu berat.

Perubahan hormon semasa kehamilan menjadikan ligamen dalam badan lebih longgar, meningkatkan risiko kecederaan sendi. Otot perut juga tidak berfungsi secara optimum sehingga kekuatannya menurun dan boleh membahayakan.

Mengangkat berat secara berlebihan akan mengalihkan aliran darah sehingga bayi kekurangan oksigen dan nutrien. Ia juga akan memberi tekanan tambahan pada organ pelvis yang meningkatkan risiko kelahiran pramatang.

5. Bersukan dengan pergerakan mengejut

Selain senamrobik, ada jenis latihan lain yang memerlukan anda melakukan pergerakan berulang secara tiba-tiba.

Pergerakan dari sukan seperti tenis, bola keranjang, dan bola sepak juga harus dielakkan kerana boleh menyebabkan atau menyebabkan risiko keguguran. Melompat dan perubahan kedudukan yang mendadak ini boleh menyebabkan kesan pada kawasan sendi.

Selain itu, beberapa latihan di atas juga meningkatkan risiko memukul bola di perut.

6. Berlari dan berbasikal

Memetik The National Childbirth Trust, anda tidak boleh berlari atau berbasikal, terutamanya tidak melakukannya secara aktif sejak sebelum kehamilan. Ini kerana ada kemungkinan pergerakan dari sukan ini meningkatkan risiko keguguran.

Berlari boleh menjejaskan lutut dan lantai panggul, menjadikan anda lebih terdedah kepada kecederaan. Walaupun pergerakan berbasikal di luar rumah boleh menyebabkan anda jatuh ketika kehilangan keseimbangan.

7. Menyelam

Walaupun anda suka menyelam atau sudah tahu cara melakukannya dengan betul, anda harus mengelakkan sukan yang boleh menyebabkan pengguguran. Sebabnya, anda akan menggunakan alat dan melakukan pergerakan yang boleh menyebabkan cacat lahir atau penyakit mampatan janin.

Sebelum bersukan, tidak ada salahnya anda berjumpa doktor terlebih dahulu. Perhatikan keadaan badan dan tanyakan apa-apa latihan untuk wanita hamil yang selamat sehingga anda dapat mengelakkan pergerakan yang menyebabkan keguguran.

Pada asasnya, tidak disarankan agar anda melakukan keguguran secara sengaja dengan alasan apa pun. Sentiasa menjaga kesihatan janin dengan memakan makanan berkhasiat dan menjauhkan diri dari semua pantang larang untuk wanita hamil, termasuk pergerakan yang boleh menyebabkan keguguran.

Senaman perlu dilakukan agar badan tetap dalam keadaan sihat semasa mengandung. Walau bagaimanapun, jangan mendorong diri anda dan menyesuaikan diri dengan kekuatan badan anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found