Kesihatan mental

Halusinasi pendengaran boleh disebabkan oleh perkara-perkara berikut

Halusinasi pendengaran adalah jenis halusinasi yang paling biasa, di mana seseorang mendengar bunyi seperti muzik, langkah kaki, perbualan, ketawa, jeritan dan suara lain - tetapi yang lain tidak. Halusinasi ini boleh mengganggu mereka di sekitar anda dan mencetuskan perbalahan.

Halusinasi berlaku apabila otak melihat atau memproses sesuatu yang sebenarnya tidak berlaku. Apa yang menyebabkan seseorang mengalami halusinasi pendengaran?

Apa yang menyebabkan seseorang mengalami halusinasi pendengaran?

1. Gangguan mental

Banyak gangguan mental boleh menyebabkan seseorang tidak dapat membezakan antara realiti dan khayalan, seperti halusinasi. Halusinasi pendengaran cenderung dialami oleh orang yang menderita skizofrenia (biasanya disebut "gila").

Tetapi kadang-kadang, ia juga boleh disebabkan oleh gangguan mental yang lain, termasuk:

 • Gangguan bipolar
 • Gangguan keperibadian sempadan
 • Kemurungan yang teruk
 • Gangguan tekanan pasca trauma (PTSD)
 • Gangguan skizoafektif

2. Anda mengambil alkohol dan dadah haram

Alkohol dan ubat-ubatan seperti metamfetamin, ekstasi dan lain-lain, sering menyebabkan pengguna melihat dan mendengar perkara yang sebenarnya tidak ada. Biasanya ini berlaku apabila seseorang sudah ketagihan alkohol atau dadah atau sedang dalam tempoh penarikan.

3. Penyakit Alzheimer dan tumor otak

Penyakit otak degeneratif seperti Alzheimer, demensia, Parkinson dan jenis penyakit pikun lain, cenderung membuat penderita berhalusinasi mendengar sesuatu. Bagi sesetengah orang, suara itu mungkin terdengar sangat nyata dan dapat diikuti dengan visual yang meyakinkan.

Selain itu, halusinasi pendengaran juga dapat dialami oleh orang yang mempunyai tumor otak. Terutama jika tumor berada di bahagian otak yang berkaitan dengan deria pendengaran.

4. Kehilangan pendengaran

Orang yang mengalami gangguan pendengaran di satu atau kedua telinga mungkin mendengar apa-apa dari bunyi aneh hingga muzik dan bunyi, tidak ada yang benar-benar ada.

5. Migrain

Selalunya, jika anda mengalami migrain, anda merasa pening, mendengar suara, atau melihat perkara-perkara yang sebenarnya tidak ada. Ini mudah mengalami, terutama jika anda juga mengalami kemurungan

6. Kesan sampingan ubat

Sekiranya anda mengalami halusinasi pendengaran, cuba periksa sama ada anda mengambil ubat tertentu atau tidak. Sekiranya anda baru menggunakan ubat, tanyakan kepada doktor anda apakah dos yang diberikan lebih tinggi atau tidak, kerana ini boleh mencetuskan halusinasi suara pada diri anda.

7. Sebab-sebab lain

Beberapa perkara lain yang boleh menyebabkan anda mendengar sesuatu yang tidak nyata termasuk:

 • Kurang tidur, misalnya berjaga selama berhari-hari
 • Demam tinggi menyebabkan kecelaruan, keadaan di mana kemampuan anda untuk fokus berkurang sehingga anda menjadi bingung, bingung, dan tidak dapat berfikir dengan jelas.
 • Penyakit peringkat akhir seperti barah, AIDS, atau kegagalan buah pinggang dan hati.
 • Gangguan pendengaran dan penglihatan
 • Epilepsi
 • Pengasingan sosial, terutama pada orang tua

Bagaimana doktor mendiagnosis halusinasi?

Secara amnya, doktor akan menanyakan beberapa perkara, termasuk suara apa yang anda dengar, sama ada anda memakan sesuatu, dan perkara lain. Selepas itu, anda akan mendapat beberapa ujian berdasarkan apa yang difikirkan oleh doktor sebagai penyebabnya.

Sebagai contoh, anda mungkin perlu berjumpa dengan pakar psikiatri untuk memeriksa sama ada anda mengalami gangguan mental. Atau anda mungkin perlu mempunyai electroencephalogram (EEG) untuk mengukur isyarat elektrik di otak anda, untuk menentukan apakah halusinasi pendengaran anda disebabkan oleh epilepsi. Anda juga perlu menjalani peperiksaan pendengaran penuh untuk memeriksa sebarang kehilangan pendengaran atau tinnitus.

Bagaimana merawatnya?

Halusinasi biasanya dirawat dengan ubat-ubatan yang melambatkan kerja otak. Walau bagaimanapun, rawatan halusinasi juga mesti mengambil kira faktor-faktor yang menyebabkannya mengurangkan keparahan halusinasi.

Sekiranya halusinasi berlaku sebagai kesan sampingan ubat, doktor anda mungkin menurunkan dos anda atau mengubah ubat yang anda minum. Pada yang lain, rawatan lebih kompleks dan anda mungkin perlu mencuba beberapa perkara untuk melihat apa yang berkesan. Contohnya, jika anda didiagnosis menghidap penyakit seperti skizofrenia, anda mungkin memerlukan kombinasi ubat, terapi, dan rawatan lain.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found