Alahan

5 Cara Semula jadi untuk Mengatasi Hidung yang Buncit •

Rasanya agak menjengkelkan sekiranya hidung sering tersumbat. Tentunya anda tidak dapat makan makanan dengan enak, mengenali bau tertentu, bahkan bernafas tidak merasa lega. Terdapat pelbagai sebab dan cara untuk mengatasi kesesakan hidung.

Penyebab kesesakan hidung yang kerap

Dalam beberapa keadaan, kita mungkin mengalami masalah kesesakan hidung. Ini boleh dicetuskan oleh beberapa perkara, seperti asap rokok, asap kenderaan bermotor, debunga, dan juga udara sejuk. Walau bagaimanapun, dalam beberapa keadaan, kesesakan hidung boleh menyebabkan keadaan kesihatan.

Sudah tentu terasa tidak selesa ketika bernafas dengan hidung tersumbat, jadi anda memerlukan kaedah tertentu untuk mengatasi keadaan ini. Pertama sekali, ketahui pelbagai kemungkinan penyebab kesesakan hidung.

1. Rinitis bukan alahan

Rinitis bukan alahan, juga dikenali sebagai rhinitis vasomotor, adalah keadaan yang menyebabkan bersin kronik atau hidung tersumbat. Gejala hampir serupa dengan rhinitis alergi, tetapi tidak ada kaitan dengan reaksi "ralat" sistem imun badan.

Keadaan ini dipicu oleh makanan atau minuman tertentu, bahan pencemar, beberapa ubat, perubahan cuaca, mengakibatkan rhinitis bukan alergi.

Rinitis bukan alahan disertai dengan gejala kesesakan hidung, hidung berair, bersin, dan lendir hidung yang jatuh ke kerongkong (titisan postnasal). Untuk mengetahui keadaan ini, perlu mendapatkan diagnosis doktor.

2. Rinitis alergi

Rinitis alergi mempunyai simptom yang serupa dengan selesema biasa, tetapi tidak menular. Keadaan ini dicetuskan oleh alergen, seperti debunga, debu, bulu binatang, asap, dan lain-lain.

Apabila alergen memasuki badan melalui hidung, sistem imun bertindak balas dengan sangat aktif dan melepaskan sebatian histamin untuk melawan alergen yang sebenarnya tidak berbahaya. Mengikut halaman American College of Allergy, Asthma, and Immunology Gejala rhinitis alergi termasuk hidung berair dan tersumbat, bersin, gatal (mata, mulut, kulit), dan keletihan.

3. Sinusitis

Sinusitis biasanya dicirikan oleh keradangan dan pembengkakan saluran hidung, yang boleh menjadi penyebab kesesakan hidung.

Secara umum, sinusitis dipicu oleh batuk dan disertai dengan rasa sakit di wajah atau pening. Biasanya ini bertambah baik dalam masa kurang dari 10 hari. Sekiranya gejala berterusan selama 12 hari tanpa bantuan perubatan, keadaan memasuki tahap sinusitis kronik.

Ubat rumah untuk menghilangkan hidung tersumbat

Ketiga penyebab kesesakan hidung, iaitu rhinitis bukan alergi, rhinitis alergi, dan sinusitis, tentu membuat anda tidak dapat bernafas dengan bebas. Namun, tidak perlu risau. Terdapat rawatan di rumah yang dapat membantu membersihkan hidung yang tersumbat, sehingga anda dapat bernafas dengan lebih mudah.

1. Minum air atau jus

Untuk mengatasi kesesakan hidung, sentiasa memenuhi keperluan cecair. Anda boleh minum banyak air atau jus buah untuk membantu mengurangkan kesesakan hidung.

Di samping itu, elakkan minuman yang mengandungi kafein dan alkohol. Kedua-dua ramuan ini boleh menyebabkan dehidrasi, terutama pada saluran hidung.

2. Dapatkan rehat yang cukup

Keadaan kesihatan boleh menjadi salah satu penyebab kesesakan hidung. Salah satu cara untuk mengatasi masalah hidung tersumbat adalah dengan berehat secukupnya. Semasa tidur, sistem imun membantu memulihkan keadaan badan, terutama yang berkaitan dengan selsema dan batuk yang mencetuskan sinusitis.

Semasa tidur, jangan lupa menyokong kepala anda dengan bantal yang sedikit tinggi. Dengan cara itu, anda dapat bernafas dengan lebih selesa.

3. Memasang pelembap

Cuba rasakan jika udara di dalam bilik terasa kering. Sekiranya demikian, ada baiknya memasang pelembap untuk membantu melembapkan bilik.

Udara lembap dapat membantu membuka saluran udara dan membantu anda bernafas dengan lebih mudah tanpa tersumbat.

4. Kompres hidung dengan air suam

Anda boleh memampatkan hidung dengan tuala yang direndam dalam air suam selama beberapa minit. Air suam membantu membersihkan saluran udara di hidung yang tersumbat. Kompres sehingga saluran hidung berasa lebih lega.

Sekiranya anda merasa sakit ketika hidung lega, teruskan memampatkan dengan air biasa untuk menghilangkan rasa sakit di kawasan sinus atau saluran hidung.

5. Mandi suam

Mandi yang hangat menjadikan badan lebih santai. Bukan hanya itu, mandi air panas dapat mendorong lendir di hidung lebih cair sehingga anda dapat bernafas dengan lebih mudah.

Mandi secara teratur dengan air suam setiap kali anda mengalami hidung tersumbat, dan juga lakukan cara di atas untuk membuka saluran udara dengan lebih bebas. Apabila lendir atau lendir di hidung mulai menipis, jangan berlengah untuk meniup hidung dengan cara yang betul.

Petua praktikal untuk mengatasi hidung tersumbat

Nah, selain melakukan pelbagai cara semula jadi di atas, anda dapat mengatasi masalah kesesakan hidung dengan menyemburkan semburan hidung yang mengandungi 0,05% oksimetazolin.

Ia mengatakan dalam American Journal of Rhinology and Allergy , oxymetazoline dapat melegakan kesesakan hidung dengan berkesan dalam masa enam minggu penggunaan. Halaman Medline Plus juga menjelaskan bahawa bahan aktif ini dapat menyempitkan saluran darah yang membengkak, dan melegakan gejala kesesakan hidung akibat rinitis alergi, batuk sinusitis, dan rinitis bukan alergi.

Jadi sekarang anda tidak perlu berlama-lama untuk merasakan hidung tersumbat. Anda boleh melengkapkan cara semula jadi ini dengan menyemburkan semburan hidung agar hidung bernafas lebih mudah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found